KBC Equitas
2019. április 23. 8:21

Erre figyelünk a héten: Jelentések, GDP, kereskedelmi tárgyalások

   

Nagypéntek miatt rövid kereskedési hét zajlott az európai és amerikai részvénypiacokon, Európában a Húsvéthétfő miatt ez a hét is csak négynapos lesz. Amerikában az indexek nem tudtak közelebb kerülni korábbi csúcsukhoz, az S&P 500, a Dow Jones és a Nasdaq is csak alig mozdult el. Nagy változás pedig a húsvéthétfői nyitányon sem volt a tengerentúli indexekben. Európában jobban teljesítettek múlt héten a piacok, a DAX 1,6 százalékos erősödéssel határozottan átütötte a 12000 pontos ellenállást, a párizsi CAC is 1,4 százalékkal feljebb került.

Felpörgött a gyorsjelentési szezon, a nagybankok mellett már a többi szektorból is érkeztek negyedéves számok. A Netflix befektetői a fokozódó verseny miatt aggódhatnak, míg az IBM eredményei csalódást okoztak. A gyorsjelentések alapján egyelőre nem határozódik meg egyértelmű irány, ez az amerikai indexek egy helyben toporgásán is meglátszódott. Ezen a héten tovább fog dübörögni a jelentési szezon, az Egyesült Államokból sokak mellett a Coca-Cola, a Twitter, a Verizon, a Boeing, az AT&T, a Microsoft, a Visa, az Amazon, a Facebook, a Snapchat, a Tesla, a Ford, a Chevron, az Exxon Mobil és az Intel is közzé teszi eredményeit. Európában pedig a Nokia, a Daimler, a Bayer, a Deutsche Bank és az SAP lehet különösen érdekes.

A Wall Street Journal meg nem nevezett kormányzati forrásai szerint legkésőbb június elejéig aláírhatják az amerikai-kínai kereskedelmi egyezményt. Az április 29-én kezdődő héten Pekingben, majd a következő héten Washingtonban lehet tárgyalási forduló, majd ezt követően véglegesíthetik a megállapodás szövegét. Céldátumok a kiegyezésre már eddig is voltak, azonban ezeket nem sikerült eddig teljesíteni.

A kínai-amerikai tárgyalások mellett az európai-kínai kapcsolatokra is figyelni kell. Az amerikai Boeing, illetve az európai Airbus szabálytalan támogatása miatt alakult ki vita a két fél között. Először az Egyesült Államok lengetett be esetleges pótvámokat 11 milliárd dollárnyi értékű EU-s árura, majd az Európai Bizottság 20 milliárd értékű termékkosárra, többek között helikopterre, mogyoróra, kézitáskákra, kivetendő vámmal fenyegetett. A helyzet elmérgesedése azonban egyik félnek sem az érdeke, a döntéshozók is hangsúlyozták, hogy igyekeznek ezt elkerülni. Az EU egyébként az ipari termékekre kivetett vámokkal kapcsolatban is szeretne tárgyalni az Egyesült Államokkal, Trump viszont a mezőgazdasági termékeket is belevenné a tárgyalásba. Közben Macron francia elnök bejelentette, hogy nem szeretne olyan országgal kereskedelmi megállapodást kötni, amely nem része a párizsi klímaegyezménynek, ezzel egyértelműen az Egyesült Államokra célozhatott.

Mérsékelték valamelyest a kínai lassulással kapcsolatos aggodalmakat a múlt héten érkező pozitív makroadatok. A távol-keleti ország gazdasága az első negyedévben 6,4 százalékkal bővült, felülmúlva a 6,3 százalékos várakozást. Az ipari termelés márciusban éves szinten 8,5 százalékkal növekedett, amely szintén kellemes meglepetést okozott az 5,9 százalékos várakozáshoz képest.

Az Egyesült Államokban csalódást okozott a márciusi ipari termelési adat, a konszenzus 0,2 százalékos havi szintű növekedést várt, ellenben a tényszám 0,1 százalékos csökkenésről árulkodott. Negatív meglepetést keltett a feldolgozóipari pmi adat is, az 52,4-es tényadat enyhén alulmúlta a konszenzust, a szolgáltatóipari pmi pedig 52,9 lett, amely szintén csalódás. Ezen a héten kevés izgalmas makrostatisztikát publikálnak, majd pénteken a negyedéves GDP adatok lehetnek érdekesek, az elemzők 1,8 százalékos bővülésre számítanak.

Múlt héten kiadta a Fed az aktuális Bézs Könyvet, amelyből kiderült, hogy az elmúlt másfél hónapban szerény mértékben erősödött a gazdasági aktivitás. A lakossági kiadások vegyesen alakultak, kissé mérséklődött az autóértékesítés, valamint a kiskereskedelmi eladások is csökkentek. A lakossági hitelkereslet növekedése tovább folytatódott, az ingatlanpiaci és a feldolgozóipari aktivitás pedig erősödött. A munkaerőpiacon szűkült a kínálat, azonban a bérek csak mérsékelten emelkedtek. A piaci szereplők nem számítanak kamatemelésre a Fed következő ülésén.

Mérsékelte az idei GDP előrejelzését a német kormány, az eddigi 0,8-0,9 százalékos prognózis sem volt veretes, de az új becslés már csak 0,5 százalékos bővüléssel számol. A csökkentésre számított a piac, így a DAX indexben sem történt érdemi negatív reakció.

Az Eurozónában a felülvizsgált inflációs adatok nem okoztak meglepetést, a márciusi árdrágulás mértéke márciusban 1,4 százalék volt. Az árpilisi ZEW gazdasági hangulatindex volt érdekes a múlt héten, az aktuális érték pozitív meglepetést okozva 4,5 lett, míg márciusban ez mínusz 2,5 volt. Csütörtökön pedig pmi adatok is érkeztek, negatív meglepetést okozva. A feldolgozóipari adat a 48-as várakozás helyett 47,8 volt, míg a szolgáltatóipari 53,1 helyett 52,5.

Az amerikai kormány május 3-tól megvonhatja a szankciók alóli mentességet iráni kőolajat importáló öt országtól, névtelenül nyilatkozó amerikai hivatalnokok szerint. A mentesség feloldása Kínára, Indiára, Törökországra és Dél-Koreára is vonatkozhat. Az olajárak emelkedtek a hírre, a WTI jelenleg 66 dollár, a Brent pedig 74,5 dollár körül áll, ezzel közel féléves csúcson tartózkodnak az árfolyamok. Az arany árfolyama eközben csökkent, jelenleg már csak 1272 dollárt adnak a nemesfém unciájáért.

Itthon eseménytelen volt a húsvét előtti hét

Erős maradhat idén is a hazai gazdaság, Varga Mihály egy múlt heti konferencián ugyanis arról beszélt, hogy a lassulás ellenére is 4 százalék körül lehet az idei GDP-növekedés.

Erősödött a forint az előző héten, az alapvetően stabil nemzetközi hangulatban az EURHUF 320 alá jutott ismét, így az utóbbi hetek gyengébb szereplése után sikerült kicsit javítani. Technikailag épp a 200 napos mozgóátlagról fordult vissza a devizapár, ugyanakkor az 50 napos sincs messze 318-nál.

A magyar kötvényhozamok is enyhén lefelé jöttek, a 10 éves másodpiaci hozama 3,18 körül állt a múlt hét végén. Ezzel az elmúlt hetekben látott hozamemelkedés megállt, és most is a 3,2-es szint állította azt meg, ahogyan már március elején is.

Megpihent a történelmi csúcson a BUX

A rövidebb hetet emelkedéssel zárta a BUX index, múlt hét szerdán a történelmi csúcs is összejött, csütörtökön pedig nem voltak jelentős mozgások a magyar tőzsdén, az index 42810 ponton zárt. A magyar piacon a trend továbbra is emelkedő, kisebb visszaesésekkel ugyan, de halad felfele a BUX az újabb csúcsok felé. A kisebb papírok közül az AutoWallis teljesített jól, különösen a hét elején, 134 forintról egészen 154 forintig is emelkedett, majd a hetet 146 forintnál zárta. A Duna House is múlt héten tartotta közgyűlését, amelyen elfogadták a részvényenkénti 247,5 forintos osztalékot (kb. 5,7 százalék). A CIG Pannónia közgyűlésén pedig elfogadták a javasolt 3 milliárd forintos osztalékfizetést, amely tőkeleszállítás keretében történik meg, így részvényenként közel 32 forintos osztalékot jelent ez a részvényesek számára (7,4 százalék).

A) OTP

A hét eleje még történelmi csúccsal kezdődött az OTP számára, egészen 13250 forintig emelkedett a bankpapír árfolyama. Áttörve a 13000 forintos szintet jelenleg gyengébb támaszként ez a szint szolgál, valamint nagyobb visszaesés esetén a 12500 forintos szint. Ezen szint alatt a 12000 forint jelent erősebb támaszt, azonban a jelenlegi trend alapján valószínűbbnek tűnik a rövid pihenő után egy újabb felfele kör. Ezen forgatókönyv alapján újabb csúcsok következhetnek a bankpapírnál.

Hosszabb távon a korábbi 11000 forintos szintekre még 1000 forintot rá tudott dobni az árfolyam, a következő időszak kérdése az lehet, hogy újra egy kb. 500-600 forintos sávba szorul-e be az árfolyam. Amennyiben újra erőre kapna a papír, akkor csak a korábbi csúcs jelenthet ellenállást.

Az elemzői várakozásokban nem történt változás, a külföldi elemzőházak célárai és a saját fair érték becslésünk alapján is még mindig lehet potenciál az OTP-ben, különösen, ha a tervezett 2-3 bankvásárlást a régióban sikerül végrehajtani.

Az OTP napi grafikonja (2019.04.23. nyitás előtt)

B) Mol

Megtörni látszik az egyértelmű emelkedő trend a Mol grafikonján, és a héten inkább oldalazásba ment át a részvény. Meghatározó szint a 3230 és 3330 lehet, egyelőre az 50 napos mozgóátlag körül oldalaz a részvény, csütörtökön 3310 forinton sikerült zárnia.

 Az elmúlt majdnem egy évben mintha vonalzóval lehetett volna rajzolni a Mol árfolyamát felfele, azonban ez a trend most a végéhez ért, minimális volatilitás mellett teltek az elmúlt napok a részvénynél. A 3250 körüli szintek jelentenek elsődleges támaszt, felfele pedig a 3330 és a 3350-es csúcsok leküzdése lenne szükséges a további emelkedéshez.

A Mol 142,5 forintos osztalékot fog fizetni ebben az évben, ezzel a csütörtöki záróárfolyammal számolva 4,3 százalékos osztalékhozam adódik.

A Mol napi grafikonja (2019.04.23. nyitás előtt)

C) Richter

A héten a legnagyobbat a Richter emelkedte, 5500 forintról a hét végére 5700-ig emelkedett. Továbbra is egy emelkedő trendcsatornában mozog a részvény árfolyama. Az 5800 forintos szint elérése után már elfogyott a korábbi lendület, és az egyértelmű irányt nem találta múlt hét csütörtökön a papír. Támaszként az 5600 forintos szintet érdemes figyelni, valamint a jelenlegi rövidtávú emelkedő trendvonalat, lentebb pedig az 50 és 200 napos mozgóátlag nyújthat támaszt.

A befektetőket nem nagyon zavarta az a hír, amely szerint az Esmya generikumok piacán megelőzhetik a Richtert. Az Esmya szabadalma jövő májusban jár le, azonban az Alvogen nevű gyógyszergyártó már 16 országban regisztrálta a gyógyszer generikus változatát.

Az Európai Parlament eltörölt egy eddig érvényben levő gyógyszerszabadalmak idejére szóló gyártási korlátozást, amely miatt az európai cégek eddig versenyhátrányban voltak a kínai, indiai, és orosz versenytársakkal szemben.

Forgalom szempontjából is kiemelkedett a Richter, az egész hetet nézve a második legforgalmasabb részvény volt a blue chipek közül.

A JP Morgan megemelte a célárát a cég részvényére vonatkozóan, 6410 forintra, felülsúlyozási ajánlás mellett. Az elemzői ajánlások átlaga 6300 forint körül alakul.

A Richter napi grafikonja (2019.04.23. nyitás előtt)

D) Magyar Telekom

Nem volt túl sok izgalom a Magyar Telekom piacán, a részvény árfolyama az elmúlt időszakban egy közel 20 forintos sávban oldalaz, a hetet a sáv alsó részénél sikerült zárni 463 forinton. A csökkenéssel töltött napok után így veszélybe kerülhet a 460 forintos támaszszint.

Bejelentette a Magyar Telekom az osztalékfizetéssel kapcsolatos információkat. Az osztalék részvényenként 25 forint lesz, és legkésőbb május 13-ig lehet részvényt vásárolni, annak érdekében, hogy megkaphassuk az osztalékot. Az osztalék kifizetését pedig május 24-től kezdi meg a társaság.

Amennyiben a következő időszakban nem fogunk komolyabb osztalékralit látni, akkor valószínűbb, hogy a jelenlegi szinteknél alacsonyabbra kerül az árfolyam, főként az osztalékszelvény levágásának időpontja után. Technikailag a 200 napos mozgóátlag, és a korábbi lokális mélypont 435 forint körül nyújthat ebben az esetben erősebb támaszt.

A Magyar Telekom napi grafikonja (2019.04.23. nyitás előtt)


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Heti Hírlevelünkre feliratkozva összegyűjtve megkaphatja híreinket, elemzéseinket. Ügyfeleink e mellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.