KBC Equitas
2019. december 23. 8:28

Erre figyelünk a héten: Ismét új csúcsok, ünnepi nyitvatartás

  

Az ünnepekhez és az év végéhez közeledve új csúcson ragadtak az indexek, a Kína és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi megállapodás után továbbra is kitartott az optimista hangulat, ezzel a pedig az elmúlt 11 hétből mindössze egyszer fordult elő, hogy az S&P 500 csökkenő heti teljesítménnyel zárjon. A főbb indexek teljesítménye a következőképpen alakult:

  • Az S&P 500 1,6, a Dow Jones 1,1 százalékos heti emelkedéssel új csúcson zárt.
  • A Nasdaq 2,2 százalékkal emelkedett múlt héten, amely szintén új csúcsnak számít.
  • Európában kiemelkedett az FTSE 100, amely 3,1 százalékkal emelkedett az elmúlt héten.
  • A CAC 1,7 százalékkal, míg a DAX index 0,3 százalékos heti teljesítménnyel zárt.

A karácsonyi tőzsdei szünnapok miatt várhatóan kevésbé izgalmas hétre készülhetünk, ami a tőzsdei mozgásokat illeti, Kínában is alig mozdultak az indexek pénteki záró értékeikről, és Európában sem várható nagyobb elmozdulás a reggeli határidős indexek állása alapján.

Ezen a héten a magyar tőzsde kizárólag a mai napon lesz nyitva, majd legközelebb 30-án, hétfőn lesz újra kereskedés. A tőzsdézni vágyók azonban nem maradnak sokáig piacok nélkül, az amerikai tőzsde csupán 25-én tart zárva a héten. A német, francia és brit tőzsdék pedig 25-26-án tartanak zárva, a hét többi napján folytatódhat a kereskedés. Jövő héten, az újév első napján mindegyik tőzsdén szünnap lesz. A fontosabb tőzsdék idei nyitvatartását részletesen az alábbi táblázatunk tartalmazza.

Az egész évet nézve minden tőzsde nagyot emelkedett, az év elején még borúsak voltak a kilátások és a tavaly decemberi esés után kétéves mélyponton kezdték az indexek az évet. Év végére azonban az S&P 500 28,5 százalékkal, a Dow Jones 22, a Nasdaq pedig közel 35 százalékkal emelkedett. Az európai indexeknél is hasonló teljesítményeket láthattunk a DAX 26, a CAC pedig 27 százalékkal emelkedett január eleje óta.

Kína bejelentette, hogy csökkenti bizonyos termékek (pl. fagyasztott húsok, papír, bizonyos technológiai cikkek) vámját január elsejétől. A lépés nem konkrétan a kereskedelmi megállapodáshoz kapcsolódik, azonban szintén pozitív üzenet a további megállapodások felé.

Megszavazta a demokrata többségű alsóház az elnök elleni bizalmatlansági indítványt, de januárban még a szenátus is szavazni fog, ahol a republikánusok vannak többségben. Az amerikai részvénypiac egyébként új csúcsra ment a szavazás napján, a piacok így nem tulajdonítottak sok jelentőséget az ügynek.

Brexit

Múlt héten újabb lépést tett az Egyesült Királyság afelé, hogy január 31-ével kiléphessen az Európai Unióból. A brit parlament alsóháza elfogadta a Brexit törvényt második olvasatban. Ez azt jelenti, hogy majd részletes vitára bocsátható januárban, amely lehetségessé teszi, hogy január 31-ig el is fogadják azt. A karácsony utáni ülési időszak január 7-én kezdődik. A font még napon belül erősödött a szavazás eredményére, azonban az euróval szemben még mindig a választás előtti szinteken tartózkodik. A londoni tőzsde azonban továbbra is az egyik legjobban teljesítő piac maradt Európában a választások után.

A héten a makronaptár is meglehetősen üres, mindössze az Egyesült Államokból érkező lakásértékesítési adatokra, illetve a tartós fogyasztási cikkek rendelésére figyelhetünk.

A magyar makroadatok közül ma reggel érkezik a KSH külkereskedelmi statisztikája, ezen kívül azonban nem érkezik fontos adat.

Olaj, arany

Kuwait és Szaúd-Arábia egy új olaj kitermelési megállapodást hozhat létre, amelynek értelmében egy új mezőt nyithatnának meg, ami akár 500 ezer hordós napi termelésre is képes. A hír enyhén lejjebb nyomta az olajárakat. A WTI 0,4 százalékkal csökkent 60 dollár közelébe, a Brent pedig 0,3 százalékkal csökkent 66 dollár alá.

A részvénypiaci csúcsok mellett a nyersanyagok közül az arany nyújtotta az egyik legjobb teljesítményt, a csökkenő hozamkörnyezet és a globális kockázatok közepette. A nemesfém árfolyama az év eleji 1250-1300 dolláros szintekről 1550-ig emelkedett, és csak év végére az újra optimistává váló hangulatban süllyedt 1480 dollár közelébe.

Felfele módosította a GDP növekedési előrejelzését az MNB

A kamatdöntő ülésen a vártnak megfelelően nem változtatott az MNB az irányadó kamatszinten, de az inflációs jelentés szerint csökkentek a lefelé mutató inflációs kockázatok az európai recessziós kockázatok csökkenésével. A gazdaság idén 4,9, a következő két évben pedig 3,7 és 3,5 százalékkal bővülhet, ezzel megemelte a növekedésre vonatkozó előrejelzését az MNB.

A beszerzési menedzser indexek (PMI) voltak jelentősebb adatok a hét első felében. Amerikában 5 havi csúcsra erősödött a kompozit mutató 52,2-es értékével. Az Eurózóna 2013 óta a legrosszabb negyedévet zárta a PMI adatok szerint, decemberben 50,6-os értékkel változatlan maradt. Ezen belül Németországban 49,4, Franciaországban pedig 52-es értéket ért el az index. Németországban az IFO hangulatindex pozitív meglepetést tudott okozni, 96,3-as értékével a várakozásokat és az előző havi adatot is sikerült felülmúlja. Amerikában a Philadelphia Fed jelentése jelzett javuló hangulatot a következő 6 hónap üzleti aktivitására vonatkozólag.

Nagy változás nem volt a forint árfolyamában a kamatdöntés után. Az EURHUF a múlt hét nagy részében a jelenlegi 330-as szint közelében mozgott. A dollár picit visszaerősödött a forinttal szemben is, így jelenleg 298 közelében van az árfolyam.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.