KBC Equitas
2019. április 15. 8:33

Erre figyelünk a héten: Jelentések, S&P 500, BUX

   

Karnyújtásnyira a történelmi csúcstól az S&P 500

A) Amerika

Nem fékeznek a nemzetközi piacok a gyorsjelentési szezon kezdetekor a borús várakozások ellenére. A gyorsjelentési szezon előtt az elemzők visszaesésekre számítottak mind a bevételekben, mind a profitokban. Egy-egy jelentésből ugyan hiba lenne messzemenő következtéseket levonni, de a pénteki napra egy pozitív löketet adott a piacoknak a JP Morgan és a Wells Fargo jó jelentése. A lényeg, hogy továbbra sem szakadt meg az S&P 500 emelkedő trendje, amely gyakorlatilag január eleje óta tart. A S&P 500 pénteken 2900 pont fölé került, innen már csak 1 százalékos emelkedés hiányzik a történelmi csúcsig. A Refinitiv adatai szerint összességében az első negyedév gyengébben sikerülhetett a vállalatok számára, ehhez képest az első bankszektori jelentések pozitívak voltak. A gyorsjelentési szezon kezdetéről az alábbi elemzésünkben írtunk bővebben. A Dow Jones index 270 pontot emelkedett, a Nasdaq pedig 0,46 százalékot.

A vállalati jelentéseken kívül a makroadatok is erős gazdaságra utalnak az Egyesült Államokban. A márciusi munkaerőpiaci jelentés szerint, a februári visszaesés után, újra 196 ezer munkahely jött létre, valamint csökkent a munkanélküli segélyért folyamodók száma is. Egyedül a béremelkedés üteme maradt el a várttól. A pozitív adatok miatt nem valószínű, hogy a Fed kamatot csökkentene, inkább a jelenlegi kamatkörnyezet maradhat fenn.

Az Egyesült Államokon kívül Kínából is meglepően jó adat érkezett, a márciusi export mértéke 14,2 százalékkal növekedett, amely közel duplája volt, mint amire az elemzők számítottak. Ugyan az import jobban visszaesett a vártnál, a távol keletről érkező hírek is jó hatással voltak a piacokra.

Folytatódik jövő héten is a gyorsjelentési szezon, a bankok sorát a Goldman Sachs és a Citigroup folytatja, majd a Netflix, IBM, Pepsi, Morgan Stanley, Alcoa gyorsjelentésre is érdemes lesz odafigyelni.

A héten is fontos makroadatokra figyelhetünk Amerikából, hétfőn a feldolgozóipari beszerzési menedzser index, szerdán a külkereskedelmi mérleget, valamint a Fed bézs könyvét teszik közzé, a hét második felében a munkanélküli segély kérelmek számát is megtudhatjuk.

Európában nagypénteken és húsvét hétfőn is zárva tartanak a tőzsdék, míg Észak-Amerikában csak a pénteki nap lesz kereskedési szünnap, hétfőn már újra kinyitnak a tőzsdék.

B) Európa

Az Egyesült Királyság újabb haladékot kapott október 31-ig, hogy megállapodásra jusson a kilépés tekintetében. A határidőből adódik, hogy a parlamenti választásokon is részt kell venniük a briteknek. Abban azért egyetértés volt a felek között, hogy a megállapodás nélküli kilépés katasztrofális következményeit el kell kerülni, egyedül a franciák szabtak volna rövidebb határidőt, így valamilyen megállapodás mindenképpen szükséges, és ehhez időt kell hagyni, ha másképp nem megy. Egyelőre a jelenlegi történésekből az a két forgatókönyv rajzolódik ki, hogy vagy valamilyen megállapodással fognak kilépni a britek, vagy bent maradnak az EU-ban.

A DAX index sem vesz tudomást a gyenge makro adatokról, sikerült 12000 pont felet zárnia a hetet. A Brexit halasztása miatt a légitársaságok részvényei különösen jól teljesítettek az elmúlt héten. Az európai indexek azért még messzebb vannak a történelmi csúcsoktól az amerikai indexekhez képest, de Európában is jelentős visszaemelkedés volt az év első negyedévében.

Németországban még pár hetet várni kell a vállalati gyorsjelentésekre, addig is a makrogazdasági adatokra érdemes figyelni, kedden a ZEW index, csütörtökön pedig a szolgáltatóipari és feldolgozóipar beszerzési menedzser indexek

Az EKB kamatdöntő ülésén nem történt nagy meglepetés, a jegybank változatlanul hagyta az irányadó rátát, azonban a döntést követő sajtótájékoztatón Mario Draghi jelezte, hogy amennyiben szükséges bármilyen eszközzel megpróbálják a gazdasági növekedést támogatni, egyelőre nem kell recessziótól tartani az év második felében is.

Előzetes információk szerint visszavághatja a német kormány az idei évre szóló GDP növekedési előrejelzését. A korábbi adat sem volt túl erős, mindössze 0,8-0,9 százalékos bővüléssel számolt, a mostani friss adat azonban fél százalék lehet. Az adat azért annyira nem ijesztette meg a piacokat. A német kormány mellett, a globális gazdaságban jelen levő kockázatok miatt, az IMF is visszavágta a globális GDP növekedési ütem előrejelzését.

Összegezve tehát új csúcsok felé haladnak a piacok, és jó esély van ezeknek az elérésére is a jelenlegi hangulatban. A korábbi félelmekhez képest enyhébb visszaesés, helyenként pozitív meglepetés mutatkozott a gazdasági mutatókban.  A tőzsdék is az év második felére a további növekedést árazzák, a jegybankok pedig támogató monetáris politikát folytatnak.

Arany stagnálás, olaj szárnyalás

Nem változott jelentősen az arany árfolyama az elmúlt héten, 0,2 százalékot tudott erősödni, amellyel jelenleg 1292 dollárnál zárt a nemesfém árfolyama.  A globális kockázatok csökkenésével, a részvénypiacok emelkedésével kicsit háttérbe szorult az arany. A ma reggeli adatok alapján enyhe mínuszban kezdheti a hetet az árfolyam, 1288 dollárnál.

A részvények emelkedésével jelenleg csak az olajár emelkedése vetekszik, ebben az évben több mint 30 százalékot emelkedett az árfolyama, pénteken a WTI 64 dollár közelében,a Brent 71,5 dollárnál zárt. Az iráni és líbiai szankciók, valamint az OPEC kitermelés csökkentése is az emelkedés irányába mutat, az árfolyamra most már kisebb hatással voltak az amerikai elnök üzenetei is, amelyek szerint túl drága az olaj. A kínálati oldal szűkülése és a továbbra is stabil kereslet alapján még további erősödés jöhet.

Magyarország

Meglepően magas lett a magyar inflációs adat, a konszenzussal szemben 3,7 százalék lett az áremelkedés mértéke, amely magasabb a 3,5 százalékos várakozásnál. A maginfláció mértéke is évek óta nem látott szintekre került, 3,8 százalék volt márciusban. Az elmúlt egy évben leginkább a szeszes italok, dohányáruk, és az élelmiszerek ára emelkedett. A szolgáltatások árai is jelentősen emelkedtek, a lakásjavítási és karbantartási szolgáltatások például 12,4 százalékkal drágultak.

A Magyar Nemzeti Bank előrejelzése szerint a maginfláció még a következő negyedévekben magasan maradhat, azonban utána csökkenés következhet be a mutatóban, így hosszabb távon tartható marad a 3 százalékos az infláció.

A gazdasági növekedés továbbra is élénk maradhat, 3,8 százalékos lehet idén a GDP növekedés, amely fokozatosan 3 százalékra lassulhat. A munkaerőpiacon továbbra is bővülnek a keresetek és a reálbérek, valamint a munkanélküliségi ráta is alacsony. A továbbra is alacsony kamatok pedig szintén támogatják a beruházásokat. A gazdaság belső konjunktúrája pozitív, a külső tényezők viszont enyhén romlottak az elmúlt időszakban. Az MNB márciusi statisztikai adataiból kiderült, hogy a bankrendszer likviditása tovább nőtt, és a forgalomban levő készpénz állománya is emelkedett. Kamatok tekintetében az egynapos bankközi kamatláb a kamatfolyosó alján tartózkodott, ebben csak enyhe emelkedés történt.

Márciusban 209,3 milliárd forintos volt a költségvetési hiány, így az első negyedévben 141,9 milliárd forint volt a költségvetési deficit. A Pénzügyminisztérium közlése szerint ez egyáltalán nem szokatlan ebben az időszakban.

A rövid hét (pénteken és jövő hét hétfőn munkaszüneti napok lesznek) makroadatok szempontjából izgalommentes lesz, mivel semmilyen fontos adat nem érkezik.

Csúcs hátán csúcs

Piros betűkkel vonulhat be a tőzsdei történelemkönyvbe a múlt hét, a BUX új csúcsra futott. A hétfői stagnálás az erőgyűjtés kezdete volt, de utána négy napon keresztül emelkedett az index, mely már csütörtökön új csúcsra ért, amelyet már pénteken felül is múlt 42941 záróponttal.

Közgyűlések garmadáját tartották a múlt héten. Az Opus és a Konzum rendkívüli közgyűlésén is zöld utat kapott a két cég fúziója, így a Konzum beolvadhat az Opusba. Hivatalossá vált, hogy Jászai Gellért távozik mindkét cég vezetőségéből, és a jövőben a 4iG-nál betöltött pozíciójára fog koncentrálni. Az ANY Biztonsági Nyomda éves közgyűlésén megszavazták a közel 6 százalékos hozamnak megfelelő 79 forintos részvényenkénti osztalékot, valamint a sajátrészvény-vásárlási programot is. A Rába közgyűlése 17,8 forintos részvényenkénti osztalékot szavazott meg, amely 1,7 százalék körüli hozamot jelent, valamint jóváhagyták az igazgatóság személyi összetételének változásait. A PannErgy közgyűlése viszont határozatképtelen volt, így a társaság április 26-án változatlan napirendi pontokkal megismétli az eseményt.

Kisebb csalódást okozott az AutoWallis éves beszámolója, a cég bevételei az előzetes számoktól elmaradtak, eredménysoron pedig jelentős visszaesést szenvedett el a társaság 2017-hez képest. Fény derült a BIF tavalyi számaira, a cég jelentősen növelte az ingatlanállományát. A 2018-as eredmény után közel 2,6 milliárd forintos osztalékot fizethetnek ki, az április 29-én tartandó közgyűlés pedig különösen izgalmas lehet, hiszen a napirendi pontok között a részvény-visszavásárlás, részvényfelosztás és tőkeemelés is szerepel. A cég árfolyama csütörtökön emelkedett nagyot, 13 százalékot.

A) OTP

A BUX indexszel együtt az OTP is új csúcsra ért, a bankpapír árfolyama nagy vágtában hozta a hét második felét, csütörtökön áttörte a 13000 forintos ellenállást, majd pénteken 13220 forinton zárt, ami új csúcsot jelent. Tovább erősíti a technikai képet, hogy az MACD indikátor vételi jelzést adott, innen fölfele már a 13500 forintos szintet érdemes figyelni. Korrekció esetén 13000 forinton és 12500 forinton lehetnek támaszok.

Az OTP közgyűlésén döntöttek az osztalékról, melynek a mértéke 61,32 milliárd forint. Az egy részvényre jutó tényleges osztalék 221 forint körül alakulhat, mely közel 1,7 százalékos hozamot jelent az aktuális árfolyam mellett. Csányi Sándor szavai szerint azért nem fizetnek magasabb osztalékot, mert további akvizíciókra készülnek, összesen három bank van célkeresztben, utána pedig egy időre leállnának a felvásárlási dömpinggel. A román piacon is lehet célpont, ugyanis ott jelentősen szeretne még növekedni az OTP. A közgyűlés megszavazta az elnöki és a vezérigazgatói pozíció szétválasztását is, rövid távon továbbra is Csányi Sándor tölti be mindkettőt.

Nem változtattak OTP céláraikon az elemzők, a konszenzus továbbra is 13166 forint, amely majdnem megegyezik a jelenlegi árfolyammal. Az ajánlások nagy többsége vételi.

Az OTP napi grafikonja (2019.04.15. nyitás előtt)

B) Mol

Izgalmas a technikai kép a Mol grafikonján, az árfolyam pénteken épp visszatesztelte az emelkedő trendcsatorna alsó szárát, amelyből még április elején zuhant ki. A 3330 forintos szint környékén ráadásul egy kisebb ellenállás is húzódik. Amennyiben ezekről a szintekről lefordul az árfolyam, akkor az 50 napos mozgóátlag nyújthat védelmet 3282 forintnál, majd a 3200 forintos támasz lehet a következő védvonal. A közelben húzódó ellenállások áttörésével viszont feljavulna a technikai kép, az árfolyam újra visszakerülhetne az emelkedő trendcsatornába. Ebben az esetben a 3370 forintos ellenállás lehet a következő állomás, de a későbbiekben ismét tesztelhetné az árfolyam a trendcsatorna felső szárát.

A magyar olajtársaság vételi ajánlatot tett a Slovnaft még nem tulajdonában levő részvényeire, az ajánlat a Szlovák Nemzeti Bank jóváhagyására vár. A Mol jelenleg a részvények 98,56 százalékával rendelkezik.

 A múlt heti közgyűlésen a részvényesek jóváhagyták a 95 forintos részvényenkénti osztalékot (amely rendkívüli osztalékot is tartalmaz), ez közel 12 százalékos emelésnek felel meg a tavalyihoz képest, és 2,9 százalék körüli hozamot jelent. A közgyűlés utáni háttérbeszélgetésen Hernádi Zsolt kijelentette, hogy semmilyen olyan veszélyt nem lát jelenleg, ami a Mol ellenséges felvásárlására utalna. Az INA-val kapcsolatban jelenleg érdemleges tárgyalások nem folynak, de a horvát kormány több lehetséges opciót is vizsgál. Az elemzők nem módosítottak célárat a részvényre, a konszenzus 3623 forinton áll, 9 százalékos felértékelődési lehetőséget ígérve.

A Mol napi grafikonja (2019.04.15. nyitás előtt)

C) Richter

A Molhoz hasonlóan a Richter árfolyama is fontos szintekkel birkózik, csütörtökön az 5560 forintos ellenállást törte át, majd pénteken épp a vonalon zárt. Felpattanás esetén az 5800 forintos szint lehet a következő állomás, amennyiben pedig lefordul az árfolyam, akkor a mozgóátlagok nyújthatnak védelmet 5440 és 5340 forint környékén.

Hírek terén izgalommentes volt a hét a Richter-befektetők számára, a frissen közzétett éves beszámoló sem tartogatott meglepetéseket. Az elemzőházak sem módosítottak a célárakon, a konszenzus továbbra is 6290 forinton áll, a jelenlegi árfolyamnál 13 százalékkal feljebb.

A Richter napi grafikonja (2019.04.15. nyitás előtt)

D) Magyar Telekom

Múlt héten nem változott jelentősen a technikai kép a Magyar Telekom grafikonján, bár az árfolyam valamelyest lejjebb került. Továbbra is a szűk 463-474 forintos sávon belül folyik a mozgás, enyhébb negatív jel viszont, hogy pénteken az árfolyam az 50 napos mozgóátlag alá került. Támaszt a sáv alsó széle, míg ellenállás a felső széle jelenthet.

A Magyar Telekom is a múlt héten tartotta közgyűlését, ahol elfogadták a 26,1 milliárd forintos osztalék-kifizetést. A saját részvényekre jutó osztalék szétosztásával együtt 25,17 forint lehet az egy részvényre eső kifizetés, amely 5,4 százalékos hozamnak felel meg. A társaság legfrissebb iránymutatása alapján a 2019-es eredmények után 27 forintos részvényenkénti osztalék várható.

614 forintról 491 forintra módosította célárát a Wood, az elemzőik pesszimistábbak lettek, vételről tartásra módosították az ajánlást. Az elemzői konszenzus egyébként 492 forint, így még 6 százalékos potenciál lehet a papírban.

A Magyar Telekom napi grafikonja (2019.04.15. nyitás előtt)


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Heti Hírlevelünkre feliratkozva összegyűjtve megkaphatja híreinket, elemzéseinket. Ügyfeleink e mellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.