KBC Equitas
2020. február 10. 8:31

Erre figyelünk a héten: Gyorsjelentések, Kína, GDP

   

Úgy tűnik egyelőre vége a koronavírus miatti riadalomnak a tőzsdéken, az S&P 500 új csúcsra ment a múlt héten, és bár végül nem a csúcson, de közel 100 pontos pluszban zárta a hetet. Az európai piacok is jól teljesítettek, a DAX index majdnem 4 százalékot emelkedett, ezzel megközelítette a korábbi történelmi csúcsot is. Ázsiában a Shanghai Composite nagy eséssel kezdte az ünnepek utáni első kereskedési napot, ezt követően azonban minden nap pluszban tudott zárni, és ma reggel is fél százalékos emelkedésben van. Az európai határidős indexek pici mínuszban állnak ma reggel.

Kínára figyel a világ

A legfrissebb adatok szerint azért már több mint 900 halálos áldozata van a koronajárványnak, ezzel megelőzte ebben a 2003-as SARS-járványt is. A fertőzöttek száma pedig a 40000 főt is átlépte. A vírus elleni küzdelem is jelentős, több forrás szerint is jól állnak az ellenszerek kifejlesztésével, Kína pedig eddig már több mint 4,5 milliárd dollárt költött a járvány megfékezésére.

Egyre több elemző figyelmeztet a járvány negatív következményeire is a kínai gazdaságban. Az Enodo elemzője szerint a mostani járványnak súlyosabb következményei lesznek mint 2003-ban a SARS vírusnak, és akár technikai recesszióba is süllyedhet a kínai gazdaság. A többi elemző azért növekedésre számít ebben a negyedévben is, a Goldman Sachs 4 százalékos bővülésre lát kilátást az első negyedévben a korábban várt 6 százalék helyett, míg az UBS és a Citi 5,5 százalékos emelkedésre számít.

Múlt héten bejelentette Kína, hogy 75 milliárd dollárnyi amerikai árucikkre felére csökkenti a vámokat február 14-től kezdődően. Ezekre az árukra még 2019 szeptemberében vetette ki a vámokat Peking. A közlemény nem említi, hogy a koronavírus miatt hozták volna meg a döntést, helyette a stabil külkereskedelmi kapcsolat erősítését emelik ki az Egyesült Államokkal. Február 14-én egyébként az amerikaiak is felére csökkentik a vámokat 120 milliárd dollárnyi árura.

Átfogó stratégiát indított Hszi Csinping kínai elnök a pénzügyi szektort bevonva, hogy ellensúlyozzák a koronavírus negatív gazdasági hatásait. Ennek keretében a bankok olcsó finanszírozást nyújtanának a leginkább érintett régiókban, valamint a vírus miatt fizetésképtelenné váló cégek különleges elbírálásban részesülhetnek. A befektetési bankok segítenének a vírus ellen küzdő cégek kötvénykibocsátásaiban, az alapkezelők pedig beszüntethetik az érintett értékpapírok eladását.

Elindult az amerikai előválasztás

Kudarcba fulladt a múlt hétfői, első demokrata előválasztás Iowa államban. Problémák léptek fel a szavazatszámlálásnál, így az eredmény közzététele rengeteget csúszott, ez pedig Trump elnök malmára hajthatja a vizet. A több nap késéssel megérkező hivatalos végeredmény alapján egyébként Pete Buttigieg és Bernie Sanders jelöltek végeztek az élen. Buttigieg liberális politikus, és piacbarát irányvonalat képvisel, míg Sanders demokratikus szocialistaként a vállalati adóterhek emelésének a híve. Ezen a héten kedden New Hampshire-ben tartják a következő előválasztást, amelyen Sanders az esélyes.

A második ciklusáért kampányoló Donald Trump elnöknek a republikánus előválasztás csak formalitás, természetesen nagy fölénnyel nyerte az iowai voksolást. Az alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) is lezárult a múlt héten, a Szenátus felmentette az elnököt, így szinte biztos Donald Trump novemberi újraindulása.

Dübörög a gyorsjelentési szezon

Rengeteg nagyvállalat teszi közzé a negyedéves gyorsjelentéseit ezekben a hetekben, az elmúlt napokban mi is kielemeztük a legfontosabbakat:

 • Google: Némileg elmaradt a várakozástól a negyedév, de a jelentésből első ízben tudhatták meg a befektetők a YouTube számait.
 • Snapchat: A negyedéves bevétel és az előrejelzés is csalódást okozott, továbbra is meglehetősen veszteséges a vállalat.
 • Infineon: Kihívásokkal teli 2019-es évet zárt az Infineon, azonban a profitabilitás javult, és a kilátások is kedvezőbbek.
 • Disney: A vállalat negyedéves eredményei hozták a várakozásokat, a legnagyobb pozitívum a Disney+ erős indulása.
 • Twilio: Hatalmas növekedést és pozitív meglepetést hoztak a negyedéves eredmények, az előrejelzés viszont csalódást keltő.
 • Twitter: A jelentés felemás lett, a bevétel és a felhasználószám bővülése pozitívum, viszont a költségek elszálltak.
 • Activision, Take-Two: Az Activision negyedéve felülmúlta a céges terveket és az elemzői konszenzust is, a Take-Two számai viszont jelentősen elmaradtak a várakozásoktól.

Ezen a héten tovább folytatódik a pörgés, az amerikai és az európai piacokon is lesznek érdekes jelentések.

 • Amerikai részvénypiac: Allergan, Hilton, Hasbro, Under Armour, Pepsi, Alibaba
 • Európa: Daimler, Heineken, Linde, Airbus, Thyssenkrupp

Nem bírt magával múlt héten a Tesla részvénye, kedden egészen 970 dollárig masírozott az árfolyam, ami új történelmi csúcs. A volumen óriási volt, kedden már 61 milliós lett, holott alig 180 millió Tesla-részvény van csupán (ebből közel 34 millió Musk kezében a Bloomberg szerint). A január közepi shortállomány továbbra is a legutolsó friss adat, ez alapján 25 millió részvény volt short alatt, kérdés ez hogyan változott mostanra. Közben az is kiderült, hogy a szaúdiak eladták a több mint 8 milliós kitettségüket, igaz, ezt még a tavalyi negyedik negyedévben. A hét második felére azért lefordult a csúcsról az árfolyam, pénteken 748 dolláron zárt.

A GDP-re is figyelhetünk a héten

Múlt héten számos izgalmas makrostatisztikai adat érkezett a fejlett gazdaságokból, és ezen a héten is több fontos közzétételre van kilátás.

Múlt héten:

Egyesült Államok:

 • Nagy meglepetést okozott múlt héten az amerikai ADP munkaerőpiaci adat, miszerint 291 ezerrel emelkedett a foglalkoztatottak száma januárban, a várakozás csak 157 ezer volt.
 • A nem-mezőgazdasági foglalkoztatottak száma 225 ezerrel nőtt januárban, a várt 165 ezer helyett.
 • A munkanélküliségi ráta 3,6 százalék lett a várt 3,5 helyett, egyúttal az aktivitási ráta 63,4 százalékra emelkedett a korábbi 63,2-ről.
 • Az átlagos órabérek 3,1 százalékkal nőttek januárban éves összevetésben.
 • Szintén kellemes meglepetést okozott az ISM szolgáltatóipari index januári 55,5-ös értéke, amely augusztus óta a legerősebb adat.

Európa:

 • Az Eurózónában a felülvizsgált PMI adatok is erősnek bizonyultak, a szolgáltatóipari adat 52,5 lett, a kompozit pedig 51,3.
 • Németországból gyári megrendelési adatok érkeztek, mely szerint decemberben 2,1 százalékkal csökkentek a megrendelések novemberhez képest a várt 0,6 százalékos bővüléshez képest. Év/év alapon 8,7 százalékos volt a csökkenés.

Ezen a héten:

 • Kínából inflációs számok érkeztek ma hajnalban, a 4,9 százalékos konszenzust jelentősen felülmúlva 5,4 százalékos az éves árdrágulás
 • Januári CPI inflációs adatok érkeznek csütörtökön az Egyesült Államokból.
 • Szintén az amerikai piacról januári kiskereskedelmi és Michigan hangulatindex adatok jönnek pénteken.
 • Negyedik negyedéves GDP adatok érkeznek Németországból, az Eurózónából és az Egyesült Királyságból a hét folyamán.

Nem gyógyult még ki a vírusból az olaj

Múlt héten Bécsben zajlott az OPEC+ találkozó, ahol a tagok a koronajárvány miatti olajárcsökkenéssel kapcsolatban egyeztettek. Egyetértés azonban nem alakult ki, Oroszország a jelenlegi korlátozás időtartamát hosszabbítaná meg, míg Szaúd-Arábia tovább csökkentené a kitermelési kvótákat. Várhatóan februárban már nem tartanak új találkozót, hanem az eredetileg is beütemezett márciusi eleji csúcs lesz a következő alkalom. A hét elején némileg még emelkedtek az olajárak, de ez OPEC+ döntés hiányában nem tartott sokáig, az árfolyamok továbbra is éves mélypontjuk közelében mozognak. A WTI ma reggel 50,3 dollár, míg a Brent 54,4 dollár.

Nagy lendületben van a Bitcoin, a kriptodeviza árfolyama a múlt héten átlépte a 10000 dolláros lélektani határt, közel 10 százalékot is emelkedett pár nap alatt. Legutóbb szeptemberben volt ilyen szinteken a Bitcoin. Ma reggelre azonban ismét 10000 dollár alá került az árfolyam, jelenleg 9965 dollár.

Újabb mélypontra került a forint

Ismét nem fogadott el ajánlatok a hétfői FX-swap tenderen az MNB, amely likviditásszűkítő, azonban a forint erre mérsékelt elmozdulással reagált csak a hét elején. Hétéves csúcsra erősödött a cseh fizetőeszköz az euróval szemben miután a cseh jegybank csütörtökön váratlanul kamatot emelt. Az alapkamat így 2 százalékról 2,25-re emelkedett, a korona pedig 25 alá jött le az euróval szemben. A forint mindeközben tovább gyengült, pénteken első ízben a 339-et is elérte az EURHUF, amely ma reggel 338,1.

Gyengére sikerültek a hazai ipari termelési adatok, decemberben 3,7 százalékkal csökkent a termelés az egy évvel korábbihoz képest. A KSH adatai szerint a járműipar teljesített legrosszabbul, ami a legjelentősebb ipari szektor Magyarországon. Részletesebb adatok ezen a héten érkeznek, amikor a visszaesés szerkezete is megismerhető lesz. 2019 egészében azért erős volt a magyar ipar, 5,4 százalékos volt volumenbővülés.

Csütörtökön a januári inflációs számokra figyelhetünk, az elemzői konszenzus 4,4 százalékos árdrágulást vár, amely további gyorsulást jelentene a korábbi 4 százalékos adat után. Pénteken pedig az előzetes negyedik negyedéves GDP-adatot tudhatjuk meg, a várakozás szerint a gazdaság 4,3 százalékkal bővülhetett.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.