KBC Equitas
2020. január 20. 8:33

Erre figyelünk a héten: Gyorsjelentések, EKB, World Economic Forum

   

17 hónap vámháborúskodás után aláírta az első fázisú kereskedelmi megállapodást Kína és az Egyesült Államok, bár ennek ellenére az ebben tárgyalt védővámok csak a 2020-as amerikai választások után kerülhetnek kivezetésre. Peking további 200 milliárd dollárnyi értékű amerikai termék vásárlását vállalta a megállapodás szerint, valamint a szellemi tulajdon magasabb fokú védelmét és a devizamanipuláció elkerülését ígérte. Amerika a megállapodással együtt is a 2018 év eleji 3 százalékról 19,3 százalékra emelte az átlagos vámokat a Kínából érkező importokra, míg Kína átlagosan 20,9 százalékos vámot szed ezentúl az USA-ból érkező importokra a kereskedelmi háború előtti 8 százalékhoz képest.

Múlt héten beindult a jelentési szezon Amerikában a nagybankok jelentésével. Elsőként a JP Morgan, a Citigroup és a Wells Fargo jelentett, az utóbbi kivételével a várakozásokat felülmúló eredményről számoltak be. Ezt követően a Goldman Sachs-en volt a sor, amelyik enyhén negatív meglepetést okozott miután árbevétel-soron verni tudta a várakozásokat, azonban eredmény tekintetében ez már nem sikerült. Végezetül a Morgan Stanley zárta a nagybankok jelentését egy igen erős negyedévvel a háta mögött, melyet követően közel 7 százalékot emelkedett a részvényárfolyam is. Közös vonás volt a bankoknál, hogy jelentősen növekedtek a kötvénykereskedésből származó bevételek, ami jórészt az elektronikus kereskedés térnyerésének köszönhető, ami a kötvények piacán még kevésbé elterjedt. A héten tovább folytatódnak a vállalati jelentések, köztük az IBM, a Netflix és az Intel is közzéteszi eredményeit.

Makroadatokból sem volt hiány az elmúlt héten, német és kínai GDP adatok, illetve amerikai kiskereskedelmi és inflációs számok érkeztek az elmúlt héten. A német gazdaság bővülése 0,6 százalékosra lassult 2019-ben az egy évvel korábbi 1,5 százalékról. A kínai gazdaság közel 30 éve a leglassabb növekedést produkálta, ezzel a vártnak megfelelően 6,1 százalékos lett a növekedés mértéke 2019-ben. A kínai vezetés egyébként az elmúlt időben a gazdasági stabilitás előtérbe helyezését hangsúlyozta, a gyors növekedéssel szemben, így 2020-ra további lassulás várható az expanzió mértékét tekintve. Amerikában éves szinten 2,3 százalékkal drágultak a fogyasztási javak, ez azonban a CPI alapú inflációs mutató, nem pedig a PCE, amit a Fed a monetáris politika meghatározásakor figyel.

Lemondott múlt héten az orosz kormány és Dmitrij Medvegyev miniszterelnök, miután Putyin bejelentette alkotmánymódosítási tervezetét. A változtatások nagyobb hatalmat adnának a parlamentnek, és a miniszterelnöknek. Jelenleg az elnök választja ki a miniszterelnököt a parlament jóváhagyásával, a jövőben azonban a parlament választhatja meg, hogy ki legyen a miniszterelnök. Ezzel párhuzamosan az elnöki pozíció is gyengülne, valamint limitálva lenne két turnusra a pozícióban eltölthető időszakok száma. Putyin egyébként elégedetlen volt az orosz gazdaság működésével, mely az elmúlt 30 évben átlagosan évi 1 százalékot sem képes növekedni, és kiemelte, hogy ezentúl a globális átlag növekedés felett kell maradjon ez az ütem. A rubel a hírekre jelentősen nem változott, jelenleg 61,4-en áll a dollárral szemben.

Decemberben meglepetésre 21 százalékkal emelkedtek az európai autóeladások, az év utolsó hónapjában 1,26 millió autót adtak el. Ezzel a tavalyi évben 1,2 százalékkal növekedtek 2018-hoz képest az autóeladások, ami 15,8 millió eladott járművet jelent.

Jelentős pluszban zárták a múlt hetet az amerikai indexek, az S&P 500 közel 2%-os emelkedéssel történelmi csúcson zárt. Európában a francia tőzsdeindex 1, a FTSE pedig 1,2 százalékot emelkedett, a DAX azonban csupán 0,3 százalékot. Ázsiában vegyes volt a kép, a hongkongi tőzsdeindex másfél százalékot, a Nikkei pedig 0,8 százalékot emelkedett, a Shanghai Composite Index azonban 1,3 százalékos csökkenéssel zárta a hetet. A mai nap az amerikai piacokon kereskedési szünnap lesz a Martin Luther King emléknap miatt. Az arany nem tudott tovább erősödni és 1557 dolláron zárta az elmúlt hetet. Az olaj is inkább stagnált az elmúlt héten, ma reggelre azonban a líbiai feszültségek, és az iraki tüntetések hatására emelkedett az árfolyam. A Bitcoin miután 8000-ről majdnem 9200 dollárig emelkedett, vissza korrigált, és ma reggel 8693 dollárt ér.

A héten is lesznek fontos események

A héten az EKB kamatdöntése lesz fontosabb esemény makrooldalon, emellett Markit PMI adatok érkeznek Németországra, az Eurózónára és Amerikára vonatkozóan is. A ZEW hangulatindex adatai is várhatóak a héten, mely az Eurózóna és Németország gazdasági helyzetét vetíti előre középtávon. Holnap veszi kezdetét az évente Davos-ban megrendezett World Economic Forum, ahol a világ vezetői összegyűlnek, hogy megbeszéljék a legfontosabb kérdéseket. 2020-ban a fő téma a fenntarthatóság lesz. Emellett az IMF ma teszi közzé világgazdasági kilátásainak friss változatát.

Nagyot gyengült a forint

Decemberben 4 százalékkal, 2019 egészében átlagosan 3,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak Magyarországon. Az élelmiszerek ára átlagosan 5,4 százalékkal emelkedett 2018-hoz képest, a legnagyobb áremelkedés pedig a szeszes italok és dohányáruk esetében történt, ugyanis ezek 8,1 százalékkal drágultak. A novemberi 3,4 százalékos adat után jelentős gyorsulást jelentő 4 százalékos infláció nem jelentett meglepetést, az elemzők is erre számítottak.

Izgalmas volt a hét a forint szempontjából is. A hazai deviza 334 körül kezdte a hetet az euróval szemben, a keddi inflációs adat közzététele után viszont közel 332-ig is erősödött. A hét második felére azonban elfogyott az erő, 336-ig ment az EURHUF, amely ma reggel 336,1. A dollárral szemben is gyengült a forint, az USDHUF jelenleg 302,8. A forint egyébként múlt héten a régiós devizákhoz képest is alulteljesített.

Nagy Márton egy bécsi konferencián beszélt a hazai inflációról, illetve a forintról is. Szerinte a jelenlegi árdrágulás egybeesik az MNB várakozásával, 2020 első negyedévében lehet a csúcs az infláció mértékében, a második negyedévtől pedig lassulás következhet. A jegybanki célszinthez 2021-re térhet vissza az infláció a becslés szerint. A forint alakulására is kitért, szerinte teljesen normális a jelenlegi árfolyammozgás.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.