KBC Equitas
2019. október 14. 8:36

Erre figyelünk a héten: Gyorsjelentések, Brexit, Bézs Könyv

  

A héten elindul a gyorsjelentési szezon az Egyesült Államokban, így izgalmas hét elé nézhetünk a banki jelentésekkel, valamint az IBM, Netflix, Alcoa negyedéves számaival. A vállalati hírek mellett azonban továbbra is kiemelten figyeljük az európai és az amerikai gazdaság teljesítményét, illetve a közel-keleti események és a Brexit is további bizonytalanságban tarthatják a piacokat.

A bizonytalanság a tőzsdék vegyes heti teljesítményében is meglátszott:

  • Az S&P 500 és a Dow Jones 0,9 százalékkal emelkedett
  • A Nasdaq 0,6 százalékkal
  • A német DAX meglepően jó formában volt, 4,5 százalékos emelkedéssel zárta a hetet
  • A nyugat-európai részvényindexek közül csak a londoni FTSE 100 volt alulteljesítő, de így is 1,2 százalékkal emelkedett.

Izgalmakból a gyorsjelentési szezon előtt sem volt hiány, múlt héten a kínai amerikai kereskedelmi tárgyalások, valamint a Brexit volt fókuszban. A hét végére mindkét kérdésben történt előrelépés. A kínaiak megállapodtak az amerikai mezőgazdasági termékek vásárlásáról, valamint az Egyesült Államok bejelentette, hogy nem fogja tovább emelni a vámokat. A Brexit kérdésével kapcsolatban pedig Boris Johnson és az ír miniszter tárgyalt. A hírek kedvező hatással voltak pénteken a piacokra.

A héten kevesebb makroadatot tudhatunk meg a fejlett piacokról, azonban a gyorsjelentések miatt így is lesz mire figyelni, a német ZEW hangulatindex, az Eurózóna ipari termelési adata, valamint a Fed Bézs Könyve is tartogathat még érdekességeket.

A pénteken érkező kínai GDP adat lesz még szintén fontos lehet. A Bloomberg konszenzusa szerint 6,1 százalékkal nőhetett Kína gazdaság, amely az elmúlt negyedévekben folyamatosan lassult.

A kínai GDP adat előtt máris negatív meglepetés érkezett az export és import visszaeséséről Kínában, a jüanban denominált import 6,2 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbi szinthez képest, az elemzői konszenzus csak 2,3 százalékos visszaesésre számított. Az export jüanban 0,7 százalékkal esett vissza, amely a várt 1,5 százalékos bővüléshez képest szintén negatív meglepetés. Dollárban nézve az importban 8,5, míg az exportban 3,2 százalékos volt a visszaesés, ennek fényében pedig a GDP növekedése is tovább romolhatott az országban.

Európában a határidős indexek alapján enyhe mínuszban indulhat a kereskedés, a DAX 0,3 százalék körüli mínuszban jár.

Brexit

Továbbra sincs megállapodás az EU és az Egyesült Királyság között, habár múlt hét pénteken már optimista hírek érkeztek a megállapodással kapcsolatban. Korai azonban még örülni, az EU tárgyalói arra figyelmeztettek, hogy a megállapodásig még sokat kell dolgozni, és Boris Johnson eddigi Brexit-terve még nem elegendő. A tárgyalások folytatódni fognak ezen a héten is, de határidőhöz közeledve egyre növekszik a lehetősége egy újabb halasztásnak. Jean-Claude Juncker szerint pedig amennyiben a britek halasztást kérnek, azt az EU-nak el kellene fogadnia. A héten 17-én és 18-án lesz az EU-csúcs, amelyen dönthetnek a Brexit kérdéséről.

Mindeközben Skócia jelezte, hogy benyújtják a függetlenségi népszavazási kérelmet. Múlt héten a font a hírekre erősödött az euróval és a dollárral szemben is, jelenleg az EUR/GBP 0,875, a GBP/USD 1,26-os szinteken jár.

Éles a helyzet Törökországban

Törökország támadást indított Szíriában kurdok ellen, az Egyesült Államok pedig kivonta a csapatait a térségből azzal az indokkal, hogy nem kívánnak részt venni a hadműveletekben. Azonban az amerikai elnök figyelmeztetett, hogy szankciók várnak Törökországra a hadműveletek miatt. Korábban az amerikaiak segítették a kurdokat, viszont azzal, hogy az Egyesült Államok kivonta a csapatait, szövetséges nélkül maradtak. Így a kurdok szír kormányerőkhöz fordultak segítségért.

A háborúra válaszul az Egyesült Államok és az EU szankciókat vezetne be az ország ellen. Franciaország és Németország be is tiltotta fegyverek exportálását az országba, valamint a NATO tagság felfüggesztését is belengették.

Múlt héten megtámadtak egy iráni tankerhajót a Hormuzi-szorosban, amely az olajárak emelkedéséhez vezetett, a Brent és a WTI árfolyama is több mint 2 százalékkal került feljebb 54,7 és 60,5 dollárra.  A történések jelzik, hogy a helyzet továbbra sem oldódott meg az közel-keleti olajszállítás körül, és az olajárfolyamra nézve ez jelentős kockázat. Az elmúlt héten pedig mind az OPEC mind, az EIA csökkentette a globális olajkeresletre vonatkozó előrejelzését, amely viszont hatással lehet az OPEC kitermelésére is, amelyben újabb csökkentés várható, amely az olajárak emelkedéséhez vezethet, a geopolitikai és háborús kockázatokkal együtt.

A piacok azonban inkább a kereskedelmi tárgyalásokra és a Brexitre figyelnek és a péntekre optimistává váló hangulatban az arany árfolyama már nem teljesített olyan jól. A múlt hetet 1483 dollárnál zárta a nemesfém árfolyama. Azért a piacot leginkább foglalkoztató bizonytalanságok még nem oldódtak meg teljesen.

Vegyes mozgások a magyar tőzsdén

Lassú lecsorgás jellemezte a hét első felét a magyar piacon, a BUX index 39800 pontról kezdte meg a múlt hetet, viszont 39400 ponton is járt csütörtökön már. A pénteken javuló piaci hangulat viszont sokat segített, és villámgyorsan 40000 pont fölé került a BUX.

Voltak érdekes adatok a múlt héten a magyar gazdaságból, ugyanakkor talán inkább kicsit csalódást okoztak. Az ipari termelés augusztusban ugyanis csak 2,7 százalékkal nőtt éves alapon, ami a korábbi 8,7 százalékos adathoz, és a 4,9 százalékos várakozásokhoz képest is csalódásként értelmezhető. Közben a szeptemberi infláció szintén nem lett túl erős, 2,8 százalékra csökkent 3,1 százalékról, és a várt 2,9 százaléktól is elmaradt. Közben azért a tisztított maginflációs szám 3,9 százalék lett, ami továbbra sem alacsony. A héten fontosabb makroadatokra azért nem kell készülni.

A forint is felemás hetet tudhat maga mögött. Az euróval szemben a hét első felében inkább gyengült, és a 332-es szintekről megint 334 fölé jutott, viszont a csütörtök délutántól kezdődő javuló hangulatban magára talált, és 332-ig tért vissza. A kötvényhozamok ugyanakkor elindultak felfelé a múlt héten, a 10 éves magyar hozam pedig így ismét 2 százalékra tért vissza, ahol még szeptember végén is járt.

A hétvégi önkormányzati választások eredményére kevésbé reagált forint, a ma reggeli árfolyamadatok alapján enyhe gyengülésben 332,3-nál jár az árfolyam.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.