KBC Equitas
2019. szeptember 16. 8:35

Erre figyelünk a héten: Fed, S&P 500, olaj

    

Erre figyelünk a héten: Fed, S&P 500, olaj

Szeptember második felébe lépve ismét közel járnak az új csúcsokhoz amerikai részvényindexek, szinte minden piacon javult a hangulat az EKB-nak, valamint a kereskedelmi háborús fejleményeknek köszönhetően. Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban is 1 százalék körüli, vagy még nagyobb emelkedést értek el heti szinten a fontosabb indexek:

  • DAX: 2,3%
  • CAC: 0,9%
  • FTSE 100 (London): 1,2%
  • S&P 500: 1%
  • Dow Jones: 1,4%
  • Nasdaq: 1%

Az Európai Központi Bank, a vártnak megfelelően 10 bázisponttal mínusz 0,5-re csökkentette az irányadó rátát. Ez rekord alacsony szintnek számít. Mario Draghi leköszönésével az EKB újraindítja határozatlan idejű kötvényvásárlási programját novembertől, amely havonta 20 milliárd euró keretösszegben jelent eszközvásárlást. A jegybank kommentárja szerint a program addig fog tartani, amíg az infláció nem közelíti meg a központi bank célszintjét.

A kockázatok erősödtek az európai gazdaságban, az infláció is visszafogott, ezzel a csomaggal viszont be lehet indítani a gazdaságot és serkenteni az inflációt Mario Draghi szerint. A jegybankelnök nem fél a recessziótól, ugyanakkor enyhén mérsékelték a korábbi várakozásokat a következő évek gazdasági növekedésére.

A kötvényvásárlási program jelentősebb esést gyakorolt az egyébként is alacsony eurózónás kötvényhozamokra, azonban a kamatdöntés utáni csökkenést követően a mínusz 0,65 százalékos szintről a német tízéves kötvény hozama ismét emelkedni kezdett a mínusz 0,45-ös szintig, ez azt is mutathatja, hogy a piaci szereplők némileg optimisták lehetnek a gazdaság élénkítésével kapcsolatban.

Kamatot vághat a Fed

A hét legfontosabb eseménye a Fed kamatdöntő ülése lesz, amely az EKB múlt heti lazítása után különösen érdekes lesz. Szerda este 8-kor teszi közzé a kamatdöntésről szóló közleményt a Fed, amelyben a piac 25 bázispontos csökkentést vár. A befektetők ezt szinte biztosra veszik, azonban Jerome Powell sajtótájékoztatója még tartogathat érdekességeket a további kamatcsökkentésekkel kapcsolatban.

A lassuló globális gazdaságban az USA gazdasága még mindig erősnek tűnik, például a belső fogyasztásban még nincs csökkenés, azonban a visszaesés jelei kezdenek látszódni. Hétfőn a makroadatok közül érdemes lesz figyelni a különböző államokból érkező feldolgozóipari beszerzési menedzser indexeket, amelyek a szeptember elejei újabb pótvámok bevezetése miatt változhattak. Kedden az ipari termelési adat is fontos lesz, valamint pénteken a munkanélküliségi adatra lesz érdemes figyelni. A Fed kamatdöntő ülésén kívül érkeznek fontos makroadatok főként Németországból, ahol az üzleti hangulatindexekre érdemes figyelni.

Brexit

Hétfőn Boris Johnson az Európai Parlament elnökével tárgyal, a brit miniszterelnök előzetesen azt nyilatkozta, hogy mindent megpróbál megtenni annak érdekében, hogy október 31-e előtt sikerüljön megegyeznie az Európai Unióval a kilépés feltételeit illetően. Amennyiben a határidőt valóban szeretnék tartani, akkor valószínűsíthetően csak a megegyezésben bízhatnak a britek, miután a no-deal Brexit lehetőségét a parlament eddig elutasította, így ha nem sikerül a megegyezés, akkor újabb halasztásra lehetne számítani. Kérdés azonban, hogy az EU még meddig enged.

Dróntámadás Szaúd-Arábiában

Szombat este Szaúd-Arábiában drónokkal olajkutakat támadtak meg. Az olajfúró-kutak a Saudi Aramco fő kitermelő mezőit érintették. A vállalat szerint néhány napon belül a kiesett mennyiség felét tudják pótolni. A támadásban a globális olajkínálat 5 százaléka veszett el egyik napról a másikra. Az egyébként is csökkentett kitermelés mellett a támadás pedig csak ráerősített a helyzetre, az olaj árfolyamában napon belül közel 20 százalékos elmozdulást okozva. Az árfolyam reggelre a nagy megugrás után kissé visszakorrigált, de így is közel 9 százalékos pluszban jár mindkét kőolajfajta, a Brent 66,2, a WTI 59,7 dollár.

Az amerikai elnök a fejleményekre reagálva bejelentette, hogy készek felhasználni a stratégiai olajkészleteket is a globális kereslet kielégítésére, ez egy egyszeri meghatározott készlet felhasználását jelentené. A támadással viszont újra feszültté válhat a helyzet az Egyesült Államok és Irán között, mivel az amerikai elnök a teheráni vezetést vádolta meg a támadással, ez pedig jelentősen csökkenti az iráni szankciók enyhítésének esélyét.

A támadás híre újabb bizonytalanságot hozhat a piacokra, amely főként az olajipari cégeket érinti, persze az olajár emelkedése a kitermelőcégeknek pozitív, de alapvetően kockázatkerülőbb lehet a hangulat.

Ez pedig az arany árfolyamán is meglátszik, amely újra 1500 dollár fölé került. Három hete ugyanakkor csökkenésben volt a nemesfém árfolyama, az 1550 dollár feletti csúcsokról, 1490-ig süllyedt. Az 1500 dollár körüli szintek mindenképpen fontosak a további árfolyam alakulása szempontjából, valamint a Fed kamatdöntő ülése szintén nagyobb elmozdulást hozhat a kötvényhozamokban és a dollárban is, amely szintén befolyással van az aranyra.

Tovább lassul Kína

A kínai ipari termelés 17 éves mélypontra csökkent a ma reggeli adatok szerint, valamint a kiskereskedelem sem bővülése is egyre csökkenő ütemet mutatott augusztusban az országban. Az ipari termelés 4,4 százalékkal növekedett csak, amely az elemzők 5,2 százalékos várakozásához képest jelentősebb visszaesés. A kiskereskedelmi forgalom pedig a várt 7,9 százalékos szinthez képest 7,5 százalékkal emelkedett az elmúlt hónapban.

Az ázsiai piacok gyengélkedtek, amely az amerikai és európai határidős indexekre is hatással van, így enyhe mínusszal indulhat a ma reggeli nyitás az európai tőzsdéken. A DAX nyitás előtt 1 százalék körüli mínuszban tartózkodik.

Új forintmélypont

Kisebb gyengüléssel, de ismét új mélypontra gyengült az euróval szemben a forint. Múlt héten 329-ről indulva 333,3-ig emelkedett az EURHUF árfolyama, amely a ma reggeli órákban is 331,6-nál tartózkodik. A magyar makronaptár meglehetősen üres, mindössze a pénteki fizetési mérleg adatra lesz érdemes figyelni.

Múlt héten az inflációs adat volt fontos, augusztusban 3,1 százalékos volt az éves infláció, amely elmaradt a 3,2 százalékos várakozástól. Az áremelkedést leginkább az élelmiszerek, a szeszes italok és a dohányáruk hajtották, azonban a lakbér is átlagosan 10 százalékkal emelkedett átlagosan.  Az üzemanyagárak csökkenése viszont fékezte az inflációt, mivel éves alapon csökkent.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.