KBC Equitas
2019. július 29. 8:27

Erre figyelünk a héten: Fed, Mol, gyorsjelentések

  

Július utolsó hete sem tartogat kevesebb izgalmat, mint az elmúlt hét, a tőzsdék tekintetében nemcsak a vállalati jelentések, hanem a Fed kamatdöntő ülése is meghatározó lesz a következő időszak teljesítménye szempontjából, és hiába a nyári alacsonyabb forgalom, a nagyobb volatilitás várhatóan velünk maradhat. Először azonban vegyük is sorra mi történt a fejlett piaci tőzsdéken eddig:

  • Az S&P 500 kisebb megingás után ismét új csúcson 3025 ponton zárta a hetet, pénteken 0,7 százalékos emelkedéssel, ezzel könnyen a júliust is új csúccsal zárhatja.
  • A Dow Jones csak 0,2 százalékkal tudott emelkedni, viszont a technológiai szektor kiemelkedő teljesítménye a Nasdaq-ot 1,1 százalékkal húzta feljebb pénteken, így szintén történelmi csúcson sikerült a zárás.
  • Az európai piacokon pénteken a DAX fél százalékos, a CAC 0,6 százalékos, az FTSE 100 pedig 0,8 százalékos pluszban zárta a napot. Összességében viszont gyengébb volt az elmúlt héten Európában az emelkedés az EKB kamatdöntő ülése utáni esés miatt.

Gőzerővel dübörögtek a jelentések

Jelentésekből nem volt hiány az elmúlt héten, több mint 130 vállalat tette közzé gyorsjelentését az S&P 500 indexből. A nagyobb cégek közül a Coca-Cola befektetői örülhettek a negyedéves gyorsjelentésnek, az árfolyam is új csúcsra emelkedett. A Tesla viszont csalódást okozott és jókorát zuhant az árfolyam, a Facebook negyedévét pedig egy nagyobb bírság rontotta el. Meglepte a befektetőket a Snapchat, és a Twitter is vonzóbb lett a jobb tartalomszűréssel. Az Intel enyhén visszaeső bevételekről, viszont megemelt várakozásokról számolt be negyedéves jelentésében. Az Alphabet minden soron meg tudta verni a várakozásokat és a történelmi csúcs közelébe emelkedett és Amazonnál viszont a magasabb költségek a vártnál nagyobb részét vitték el a profitnak, így maradéktalanul nem lehettek elégedettek a befektetők. Ezen a héten a fontosabb cégek közül az AMD, Apple, Spotify, Mastercard, GE, Qualcomm, Verizon jelentéseire lesz érdemes figyelni.

Az európai cégek közül a Volkswagen meg tudta lepni az elemzőket, a Daimler negyedéves jelentése azonban kevésbé lett jó a csökkenő autóeladások és a visszafogott kilátások miatt. Igazán gyenge jelentést azonban a Deutsche Bank tett közzé, az átalakításhoz kapcsolódó többletköltségek mellett a bevételek is csökkentek. A Wizz Air negyedéves jelentéséről viszont már nem tudunk negatívakat mondani, a profit jobb lett a vártnál és az éves célokat is felfelé módosította a menedzsment. Európában a nagy cégek közül a Bayer, Lufthansa, Erste, OMV, Infineon, Vonovia folytatja a jelentési szezont.

A gyorsjelentések mellett az EKB meglehetősen elrontotta a piaci hangulatot múlt héten. Habár az irányadó kamaton nem változtatott a jegybank, az EKB kommunikációja szerint várhatóan 2020 közepéig a mostani vagy a jelenleginél is alacsonyabb kamatszint lehet az Eurózónában. Az igazi változás inkább az inflációs célban következett be. Ezen változtatna az EKB, a korábbi 2 százalékot közelítő, de még az alatti infláció helyett, 2 százalék körüli inflációs célt fogalmaznának meg. Amennyiben pedig tartósan a cél alatt maradna az infláció, akkor további lazításra lehet szükség, és kilátásban helyeztek egy újabb eszközvásárlási programot.  Mindezek ellenére a recesszió kockázata továbbra is alacsony az eurózónában.

Az inflációra már ezen a héten is kaphatunk friss adatot, kedden a német fogyasztói árindexet teszik közzé, de a munkaerőpiaci, és a beszerzési menedzser index adatokra is érdemes lesz figyelni Európa legnagyobb gazdaságában. A héten az Eurózóna negyedéves GDP adatát is megismerhetjük, az inflációval és a munkanélküliségi rátával együtt, amelyek az EKB döntése után fontos indikációi lehetnek a lazítási várakozásoknak. Az előzetes várakozások szerint az elmúlt negyedévben 1 százalékra lassulhatott az Eurózóna növekedési üteme.

Most kiderül lép-e a Fed

Az EKB múlt heti kamatdöntő ülése után most a Fedre szegeződik a befektetők tekintete, és az egyik legjobban várt és fontos kamatdöntő ülésre fog sor kerülni július 30-31-én, amelynek eredményét szerda este tudhatjuk meg. A várakozások az előzetes nyilatkozatok, valamint a makrogazdasági adatok miatt szinte biztosra veszik, hogy 25 bázispontos kamatcsökkentés fog következni. Nagy kérdés azonban, hogy beigazolódnak-e a várakozások, vagy az EKB döntéséhez hasonlóan esetleg csak több konkrétumot tudhatunk meg a jövőbeli kamatpályát illetően.

A vártnál erősebb amerikai GDP adat azonban inkább egy kicsit a kivárás felé billentheti a mérleg nyelvét. A múlt héten közzétett adat szerint az előző negyedévben a várt 1,8 százalékos bővüléshez képest 2,1 százalékkal növekedett az Egyesült Államok gazdasága. A héten a Fed kamatdöntése előtt érdemes lesz majd az ADP foglalkoztatottsági adatot, valamin a beszerzési menedzser index adatokat figyelni. A hét második felében pedig további foglalkoztatottsági, munkanélküliségi ráta, valamint fogyasztói bizalmi index adat érkezik.

A tőzsdékre mindenképpen nagy befolyással lesz a döntés, de a jelenlegi helyzetben a meglepetést inkább a kamatcsökkentés elmaradása, vagy egy nagyobb csökkentés jelentene. Emiatt a döntés előtt inkább kivárásra készülhetünk a piacokon. A vártnál erősebb amerikai GDP adatra kéthavi csúcsára ugrott a dollár az euróval szemben, jelenleg az 1,113-es szintek körül tartózkodik.

A gyorsjelentések és a makroadatok mellett még mindig ott lebeg Európa felett a Brexit és Boris Johnson miniszterelnökké választásával, a megállapodás nélküli Brexit forgatókönyve is valószínűbbé vált, és ezt a brit kormány részéről Michael Gove is megerősítette egy, A Sunday Times-nak adott interjújában. A jelenlegi helyzet szerint a brit kormány mindenképpen ki akar lépni az október 31-i határidőig, ha lesz megállapodás, ha nem. Amennyiben pedig az EU sem hajlandó engedni a feltételekből, amire szintén nagy a valószínűség, akkor valóban a hard-Brexittel kell szembenéznünk, amelynek az európai tőzsdékre, és a font árfolyamára is komoly hatása lehet. Az angol font egyébként is gyengélkedik az elmúlt időszakot nézve, nehéz megítélni, hogy egy hard-Brexit mennyire van beárazva az árfolyamba. A font árfolyama a dollárral szemben éves mélyponton, az euróval szemben pedig féléves mélypont körül mozog.

Hogy állnak a nyersanyagok?

Megállt 1400 dollár felett az arany árfolyama, az erősebb dollár most nem kedvezett a nemesfém árfolyamának, azonban így is 1420 dollár körül tartózkodik az árfolyam. A fed kamatdöntése szintén befolyásolhatja a mozgást, de egyelőre úgy tűnik 1400 és 1440 között mozoghat az árfolyam.

Emelkedett az olaj árfolyama múlt héten, a WTI heti teljesítménye plusz fél százalék volt, ezzel az 56 dolláros szint fölé került. A Brent árfolyama 1 százalékkal emelkedett, 63,5 dollár közelébe. A Hormuzi-szoros biztonsága még mindig kulcskérdés a nemzetközi olajszállításban, és ezzel az olajárfolyam emelkedésére is nagy hatással van. Múlt héten a vártnál nagyobb mértékben csökkentek az amerikai kőolajkészletek is, amely szintén az emelkedés irányába mutatott, valamint a vártnál jobb GDP adat is az árfolyam emelkedését segítette, mivel így továbbra is nagyobb kereslettel számolnak az elemzők. Ezen a héten várhatóan újra tárgyalóasztalhoz ülnek az Egyesült Államok és Kína képviselői, a kereskedelmi kapcsolatokról, ha sikerülni valamilyen előremutató megállapodást elérni, az szintén feljebb tornázhatja az olajárakat.

Nagyot gyengült a forint, de nem az MNB hatására

Nem volt nagy meglepetés az MNB múlt heti kamatdöntő ülésén, a vártnak megfelelően nem változtatott az irányadó rátán a jegybank. A közleményben is csak néhány apró, de azért fontos módosítást eszközölt az MNB, kitérve a nemzetközi jegybankok monetáris politikájára, illetve a maginfláció a jegybank előrejelzése szerint 3 százalékra mérséklődhet a külső dezinflációs hatások miatt.

Az MNB kamatdöntése ugyan nem befolyásolta nagymértékben a forint árfolyamát, azonban az EKB kamatdöntő ülése után gyengülni kezdett a forint a főbb devizákkal szemben. Az EURHUF árfolyam már a 327-es szintet közelíti, és a dollárral szemben is nem sokkal 294 alatt tartózkodik a forint, ezzel pedig közel jár a kétéves mélypontjához a hazai fizetőeszköz.

Elindul a gyorsjelentési szezon a magyar blue chipeknél is, péntek reggel a Mol nyitja a sort, ezzel talán a kevésbé forgalmas nyári időszakban lendületet hozhat a magyar piacra a közelgő gyorsjelentési szezon. A magyar cégek gyorsjelentéseinek pontos időpontjai az alábbi elemzésünkben érhetők el. A BÉT múlt hét pénteken piaczárás után arról tájékoztatta a piaci szereplőket, hogy a mai napon felfüggesztik a Futuraqua részvények kereskedését. A magyar makronaptár már kevésbé lesz eseménydús, mindössze a munkanélküliségi rátára és a beszerzési menedzser indexre figyelhetünk majd.

Összefoglalva tehát, az események nem lassítanak ezen héten sem, július legutolsó hetén is folytatódik a nyár közepi pörgés a gyorsjelentési szezonban, és egy nagyon fontos Fed kamatdöntésre készülhetünk, de emellett fél szemmel a magyar piacra is már érdemes lesz figyelni, mert a Mol jelentésével indul a szezon itthon is.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Heti Hírlevelünkre feliratkozva összegyűjtve megkaphatja híreinket, elemzéseinket. Ügyfeleink e mellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.