KBC Equitas
2019. július 8. 8:28

Erre figyelünk a héten: Fed és MNB jegyzőkönyv, infláció

  

Történelmi csúcsról fordult Amerika

A múlt hét csütörtöki szünnap ellenére, izgalmasan indult az év második fele az amerikai tőzsdéken. A hét elején még a történelmi csúcsoknak örülhettünk, azonban pénteken már lefele indultak az indexek, és enyhe csökkenésben zártak. Az S&P 500 és a Dow Jones 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a Nasdaq 0,1 százalékkal csökkent, ezzel még mindig a történelmi maximumok közelében maradtak az indexek, de pénteken egy 4-5 napos emelkedő széria szakadt meg.

A befektetők figyelme most leginkább a Fed következő lépésére összpontosul, és a kamatcsökkentési várakozások mozgatják leginkább az indexeket, ez a múlt héten megjelent szerdai és pénteki munkaerőpiaci statisztikákból is látszódott. Szerdán még a vártnál alacsonyabb bővülést mutatott a magánszférában az ADP Intézet munkaerőpiaci adata, amelyre a piaci egyre inkább a július végi kamatcsökkentést kezdte árazni, és ezzel történelmi csúcsra emelkedtek a múlt hét csütörtöki szünnap előtt az indexek. A pénteki hivatalos kormányzati adat szerint pedig júniusban 224 ezer nem mezőgazdasági munkahely jött létre, amely az elemzők által várt 160 ezerhez képest jelentős növekedés, főként a lassulást mutató májusi adatok után. A mostani erős munkahelyteremtési adat mellett a bérek növekedési üteme azért továbbra sem növekedett, 3,1 százalék, amely megegyezik az elmúlt hónapok növekedésével.

A meglepő amerikai munkaerőpiaci adatra a dollár is tovább erősödött az euróval szemben, ezzel fontos trendvonalat törve le.  Pénteken azonban nemcsak az amerikai munkaerőpiaci adatok, hanem a német ipari statisztikák is megmozgatták az EURUSD árfolyamát, az euró gyengülésénél pedig az is közrejátszott, hogy a vártnál jobban, 8,6 százalékkal csökkentek májusban a gyáripari megrendelések Németországban, valamint a kiskereskedelmi forgalom is 0,3 százalékkal esett vissza, amely szintén jele a gyengélkedésnek. A devizapár mozgásánál most inkább az a kérdés, hogy az euró vagy dollár gyengülne-e jobban a lassuló amerikai gazdaság, vagy az európai konjunktúra miatt.

Ezen a héten is fontos makroadatokra figyelhetünk, Németországból az ipari termelési adatokra, és az inflációs adatra, az Egyesült Államokból pedig szintén a júniusi inflációt és a Fed jegyzőkönyvét ismerhetjük meg.

Az európai piacok követték a tengerentúli tőzsdéket, a hét eleji emelkedés után péntekre lefordultak, a Stoxx 600 0,7 százalékos csökkenéssel zárt. A német DAX és a párizsi CAC fél százalékkal zárt lejjebb, a londoni tőzsde pedig 0,7 százalékkal csökkent. A német gyáripari adatok miatt a leggyengébben a nyersanyag és ipari vállalatok részvényei teljesítettek. A hamarosan közelgő gyorsjelentési szezonban is Európában e két szektortól várnak gyengébb teljesítményt, amely az előzetes makroadatok ismeretében nem meglepő.

A vállalati híreket nézve, a Deutsche Banknál fognak nagy változások történni, mivel a bank nagyszabású átstrukturálási folyamatba kezd. Ennek egyik lépéseként leválasztanák a globális részvénykereskedési üzletágat, valamint 2022-ig 18000 munkahelyet szüntetnének meg, az átszervezés pedig 7,4 milliárd euróba kerülne, várhatóan pedig jelentős költségmegtakarítással fog járni. A bank részvényei 2,5 százalékos pluszba ugrottak.

Ázsiára szintén kihatott az amerikai és európai piacok gyengébb teljesítménye, és hétfőn jelentősebb eséssel zártak az indexek, a Shanghai Composite 2,5 százalékkal gyengült, a hongkongi tőzsde 1,5 százalékot esett. Az ázsiai piacok teljesítménye a ma reggeli európai nyitásnál is megadhatja az alaphangulatot, az európai határidős indexek is enyhe csökkenést mutatnak ma reggel.

Az arany árfolyama az elmúlt héten egy százalékkal csökkent, amely a mérséklődő kamatcsökkentési várakozásoknak és ezzel együtt a heti csúcspontra erősödő dollárnak volt köszönhető. A kamatcsökkentés jó hatással lenne az arany árfolyamára, valamint gyengébb dollár is, és a korábbi várakozások is inkább ebbe az irányba mutattak, amely új csúcsra vitte a nemesfémet.

Az olajár emelkedett pénteken, legfőképpen az OPEC meghosszabbított kitermelés csökkentése miatt, de a továbbra is fennálló iráni konfliktushelyzet is felfele húzza az árakat. A Brent árfolyama 64 dollár felett van, a WTI 57,5 dollár. A Reuters szerint az OPEC kitermelése 5 éves mélypontra eshetett, amely szintén a további olajár erősödés irányába mutatna.

Nagy volatilitás mellett, a 9600 környéki heti mélypontról fordulni tudott a Bitcoin, és a hét közepén 12000 dollárig emelkedett, azonban a pénteki nap ismét csúnyára sikerült, és 11000 dollárig esett vissza az árfolyam. A ma reggeli árak alapján viszont újra emelkedésnek indulhat a kriptopénz árfolyama, 3,7 százalékos pluszban, 11440 dollárnál jár jelenleg.

Gyengült a forint

Nem képes tartósabb erősödésre a forint az euróval szemben, a hét közepi 322-es csúcs után péntekre gyengülésnek indult, és egy rövidtávú csökkenő trendvonalat áttörve a 324 feletti szintig gyengült, amellyel a júniusi csúcspontoknál tartózkodik jelenleg a magyar fizetőeszköz.

A magyar külkereskedelmi mérleg többlet tovább mérséklődött, áprilisban az export 3,2, az import 5,7 százalékkal mutatott magasabb értéket az előző évhez képest. Ezzel a januáról-áprilisig tartó időszakban 532 millió euróval csökkent a többlet.

A kormányzati szektor egyenlegének előzetes adatai szerint, 10 milliárd forintos többlettel zárta az államháztartás az első negyedévet. A bevételi oldalon a legnagyobb értékkel a termelési adók emelkedtek, összességében pedig 7,5 százalékkal növekedett a bevétel, és 5,2 százalékkal a kiadás, így a tavalyi évhez képest kedvezőbb lett az adat.

Magyarországon is a héten, kedden tudhatjuk meg a júniusi inflációs adatot, de ezen kívül is tartogat érdekességeket az eheti makronaptár. A múlt heti előzetes adat után a kormányzati szektor egyenlegének végleges számait tudhatjuk meg hétfőn, kedden a KSH teszik közzé a külkereskedelemről szóló statisztikát, valamint szerdán az MNB júniusi ülésének jegyzőkönyve is közzétételre kerül, pénteken pedig az ipari termelési adatokat tudhatjuk meg.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.