KBC Equitas
2019. április 29. 8:26

Erre figyelünk a héten: Fed, gyorsjelentések, MNB

  

Csúcson zárhatja az áprilist az S&P 500

Lassan a végéhez közeledik az év első négy hónapja, és a vezető tőzsdék számára különösen jól indult az évkezdet. Az első negyedévben ledolgozták a decemberi esés nagy részét az amerikai és európai indexek, előbbiek pedig április végéhez érve történelmi csúcsokra emelkedtek. Az S&P 500 múlt hét pénteken 2939 ponton zárt, a Nasdaq 8146 ponton, amely mindenkori maximumot jelenti, de Dow Jones indexnek is csak másfél százalékot kellene emelkedni a történelmi csúcshoz.

Nagy meglepetésre 3,2 százalékkal bővült az első negyedévben az Egyesült Államok gazdasága, amely a várt 2,5 százalékos ütemhez képest jelentősebb eltérés. A növekedés mögött főleg az export nagyobb mértékű növekedése állt. Az adatra egyértelmű volt a pozitív reakció a piacokon, globális gazdasági lassulástól való félelem, illetve az amerikai kormányzati leállás miatt azért lehetett volna számítani egy rosszabb növekedési adatra, ezzel szemben a mostani adat továbbra is pozitív képet ad az amerikai gazdaságról. Persze az már más kérdés, hogy az erre adott monetáris reakció milyen lehet majd.

Az erős GDP adat mellett az infláció nem ugrott meg jelentősen az Egyesült Államokban. Az előző hónapban 1,8 százalék volt az infláció, míg a mostani adat 1,3 százalékos átlagos drágulást mutat. Az inflációs adatra a dollár gyengült az euróval szemben. Az EURUSD árfolyama jelenleg 2017 óta nem látott szinteken tartózkodik 1,12 alatt, ez pedig azért utalhat rá, hogy hiába nem tervez idén kamatot emelni a Fed, az erős adatok miatt azért a dollár erősödik.

A legfontosabb kérdés most az lehet, hogy a Fed hogyan reagál majd az erős adatra a következő kamatdöntő ülésén, amelynek eredményét május elsején tudhatjuk meg. A piaci várakozás szerint nem változtat az alapkamaton a jegybank, azonban a GDP adat fényében a jövőbeli monetáris politikai irányra tehet utalást. A jó adatok után a kamatcsökkentés és a további lazítás valószínűsége inkább csökken, az erősebb adatokra akár egy kamatemelés lehetősége is felmerülhetne, azonban a korábbi nyilatkozatok és az inflációs adat alapján inkább a jelenlegi szint tartására lehet következtetni. A ma (hétfőn) megjelenő PCE inflációs és maginflációs adat ebben még okozhat változást, a várakozás itt is inkább alacsonyabb inflációs szint.

A tengerentúlon viszont fontos események lesznek a Fed kamatdöntő ülésén kívül is. A gazdasági mutatók közül a beszerzési menedzser indexekre, a munkanélküli segély kérelmek és a munkanélküliségi ráta adatokra érdemes figyelni az Egyesült Államokban. Fontos hét következik tehát az amerikai piacokra nézve nemcsak a makroadatok szempontjából, hanem tovább pörgő gyorsjelentési szezon miatt is. A héten olyan nagyvállalatok teszik közzé jelentéseiket, mint az Alphabet, McDonalds, Pfizer, GE, Mastercard, Apple, AMD, Activision.

Izgalmakat egyébként a múlt heti vállalati jelentések is tartogattak, az Intel és az Exxon csalódást keltő eredményekről számoltak be és mindkét vállalat részvénye nagyot esett, az Exxon 2, az Intel 9 százalékot. A hét elején a Tesla okozott negatív meglepetést az első negyedévben elért, vártnál nagyobb veszteséggel, a Facebook viszont az adatvédelmi botrányok ellenére is jól teljesített. A Coca-Cola, Amazon, és a Microsoft első negyedéves számait is pozitívan fogadták a befektetők mindkét társaság árfolyama emelkedett is, a Microsoft részvényárfolyama új csúcsra is került, és ezzel elérte az 1000 milliárd dolláros piaci kapitalizációt (tőzsdei értéket).

Az eddigi gyorsjelentési szezon alapján összességében jó jelentéseket láthattunk a vállalatoktól, ám főleg profitban voltak erősek a cégek, a bevételek csak kisebb mértékben emelkedtek. Ami kicsit árnyalhatja a képet az a második negyedévre vonatkozó előrejelzés, amelyek több esetben gyengébbek a vártnál.

Rövid hét Európában

Míg a tengerentúlon (USA) teljes hét lesz a piacokon, addig május 1-jén (szerda) Európában a londoni és koppenhágai tőzsde kivételével zárva tartanak a tőzsdék. A fontosabb börzék idei nyitvatartását az alábbi oldalunkon érheti el.

Európában is már zajlik a gyorsjelentési szezon a héten a Lufthansa, Volkswagen BASF, Adidas fogja közzé tenni a jelentéseit a héten. Múlt héten a Daimler gyorsjelentése sikerült gyengére, a vállalat a tavalyi eredményhez képest jelentős visszaesésről számolt be, amely a részvényárfolyamon is meglátszott.

Makrogazdasági adatok közül Németországban a kedden érkező munkanélküliségi rátára, valamint a feldolgozóipar beszerzési menedzser indexekre, és az előzetes inflációs adatra érdemes figyelni, amelyek az előző hónapban azért vegyes képet mutattak a német gazdaságról, annak ellenére, hogy a DAX összhangban a többi piaccal nagyot emelkedett év eleje óta.

A pozitív amerikai GDP adat az európai tőzsdéket is segítette, ugyan a héten nem volt egyértelmű irány az európai piacokon, a főbb indexek pénteken erősödni tudtak, a DAX 0,3 százalékkal, a Stoxx 600 0,2, a CAC szintén 0,2 százalékkal került feljebb, míg a londoni FTSE 100 stagnált.

Nagyot esett az olaj

Pénteken jelentősebb, 3 százalékos esés következett be az olaj árfolyamában, a Brent 71, a WTI pedig 63 dollárig csúszott vissza. Bár az olaj, valamint az olaj-és gázipari cégek jól teljesítettek az elmúlt időszakban köszönhetően az olajár nagymértékű emelkedésének év eleje óta, most csak szenvedtek a fentiek miatt.

A dollár gyengülése az euróval szemben jót tett az arany árfolyamának, pénteken kéthetes csúcsra tudott emelkedni a nemesfém ára 1287 dollárig. A további áralakulásra nézve fontos lehet a Fed kamatdöntő ülése, valamint a részvénypiac további iránya, ugyanis a jól teljesítő részvénypiac és az alacsony infláció nem kedvezett a korábban erősödő aranynak.

Az MNB kerülhet fókuszba                                  

A makroadatok szempontjából csendesebb időszak után itthon is felpörögnek az események, kedden tartja ugyanis a Magyar Nemzeti Bank a kamatdöntő ülését. Gazdasági adatok szempontjából az MNB ülése előtt még a munkanélküliségi rátát, az átlagos bruttó béremelkedés mértékét tudhatjuk meg, valamint a hét második felében a külkereskedelmi mérleg  és a beszerzési menedzser index alakulását ismerhetjük meg, a hét zárásaként pedig a Moody’s felülvizsgálatra kerülhet sor.

Visszagyengült a 320-as szintről múlt héten a forint. Hét elején még volt egy kitörési próbálkozás a szint fölül, de utána péntekig folyamatos volt a gyengülés. Ma reggel 322,3-on tartózkodik a magyar deviza az euróval szemben. A múlt héten az euróval szemben is erősödő dollárral sem tartotta az iramot a forint, jelenleg az USDHUF 288,7-en áll.

Csúcsról fordult le a BUX

Húsvéthétfő miatt négynapos hét volt a magyar tőzsdén is, amelyet a BUX kifejezetten jól kezdett, a budapesti börzeindex kedden és szerdán is csúcsot döntött, így jelenleg 43563 pont az új rekord. Szerda után viszont csütörtököt mondott az emelkedés, 1,2 százalékos csökkent az index, pénteken pedig már csak ponton zárt a BUX. Az elmúlt két hét után ez a hét is rövid lesz a budapesti tőzsdén, szerdán ugyanis a május 1-jei ünnepnap miatt nem lesz kereskedés. Itthon is beindul a gyorsjelentési szezon, pénteken a Mol nyitja a sort az első negyedéves eredményeinek közzétételével.

A kispapírok közül múlt héten tartotta éves rendes közgyűlését a 4iG, ahol elfogadták az éves beszámolót. A közgyűlés támogatta az igazgatóság részvényfelaprózási javaslatát is, így majd a 100 forintos névértékű törzsrészvényeket ötször annyi 20 forint névértékű törzsrészvénnyé alakítják. Az ötödölés hatására a menedzsment nagyobb forgalomra és likviditásra számít.

A Konzum pénteki közgyűlésén nem történt meglepetés, az összes meghirdetett napirendi pont elfogadásra került, megválasztották a vezetőségi tagokat, valamint a teljes adózott eredményt az eredménytartalékba helyezték. Az Opusszal kapcsolatban pedig kiderült, hogy egy konzorcium tagjaként a társaság nyerte el a Belgrád-Budapest vasútvonal kivitelezését, a cég árfolyama pénteken közel 7 százalékot emelkedett.

A) OTP

Csúcsmentes volt a múlt hét az OTP számára, igen, már ez is ritkaságszámba megy a magyar bankpapírnál, mely az utóbbi időszakban rekordot rekordra halmozott. A húsvét utáni rövid hét viszont inkább a lassú lecsorgásról szólt. Nagy korrekció azonban így sem történt, alig egy százalékot veszített csak az OTP részvénye, mely 12910 forinton zárt pénteken.

Az árfolyamnál továbbra is a viszonylag kerek szinteket érdemes figyelni, a legelső ellenállás 13000 forint lehet, annak áttörésével kerülhet sor újabb csúcstámadásra. Támaszként pedig a 12500 forintos szint funkcionálhat, de nagyobb eladói nyomás esetén az 50 napos mozgóátlag is beállhat a védelembe 12400 forint környékén.

Vételiről semlegesre módosította ajánlását az OTP részvényére a VTB Capital, a céláruk azonban továbbra is 14100 forint. Az elemzői konszenzus 13166 forint, mely 2 százalékkal magasabb az árfolyamnál.

Az OTP napi grafikonja (2019.04.29. nyitás előtt)

B) Mol

Sokéves csúcsra tört múlt héten a Mol részvénye, a magyar olajpapír különösen a hét első felében teljesített remekül, szerdán a 3450 forintos szintet is elérte. A hét végére itt is megfordult a trend, pénteken 3380 forinton volt a zárás. Összességében azért így is pozitív fordulat történt a grafikonon, az árfolyam átmeneti leszakadás után ismét visszakerült a tavaly nyáron indult emelkedő trendcsatornába.

A támaszok is rendelkezésre állnak nem sokkal az árfolyam alatt, a trendcsatorna alsó szára foghatja meg első körben az esetleges csökkenést 3370 forint körül, majd 3340 forintnál is van egy kisebb támasz, valamint az 50 napos mozgóátlag is védelmet nyújthat 3300 forinton. Az emelkedéshez felfelé megnyílt a tér, akár az emelkedő trendcsatorna felső száráig, 3600 forintig is erősödhet az árfolyam.

A Mol esetében az árfolyamra hatással lehetnek az olajárváltozások, ez érzékelhető volt az elmúlt héten is. A hét eleji iráni szankciót hatására kialakult olajárdrágulás a Mol árfolyamát is felnyomta, majd a hét második felére együtt csökkent a nyersanyag ára a magyar olajpapírral.

3900-ról 3800 forintra csökkentette célárát a Goldman Sachs elemzője, aki azonban továbbra is optimista, az ajánlás vételi maradt. Ellenben az Ersténél bizakodóbbak lettek, 120 forinttal, 3720 forintra módosították a célárat, továbbra is vételi javaslat mellett. A konszenzus 3606 forinton áll, mely 6,7 százalékkal magasabb a jelenlegi árfolyamnál.

A Mol napi grafikonja (2019.04.29. nyitás előtt)

C) Richter

Erős kezdés után visszaesés, röviden így lehet jellemezni a Richter múlt heti árfolyammozgását. Az 5900 forintos ellenállást bizonyult csütörtökön kemény falnak, onnan fordult le az árfolyam, mely pénteken 5775 forinton zárt. Pozitívum viszont, hogy a másfél hónapja tartó meredeken emelkedő tendencia továbbra is kitart. Nagyobb emelkedéshez az 5900 forintos ellenállást kellene először áttörni, majd a 6000 forintos szint lehet a következő állomás. Lefelé támaszként az 5550 forintos szint, majd a mozgóátlagok jöhetnek szóba.

A magyar gyógyszergyártó múlt héten tartotta éves rendes közgyűlését, ahol elfogadták a javaslatban szereplő 100 forintos osztalékot. A cég vezérigazgatója, Orbán Gábor pedig optimista növekedési tervről beszélt a közgyűlésen, amely alapján a vállalat célja, hogy az európai közepes nagyságú gyógyszergyártók között az első legyen 2028-ig.

Az Európai Parlament eltörölt egy, a gyógyszerszabadalmak idejére vonatkozó gyártási korlátozást, ami eddig versenyhátrányt okozott az európai gyártóknak a riválisokhoz képest, ez is jó hír a Richter szempontjából.

Nem frissítették múlt héten Richter-modelljüket az elemzőházak, a konszenzus továbbra is 6313 forinton áll. Ez alapján még 9,3 százalékos felértékelődés valószínűsíthető.

A Richter napi grafikonja (2019.04.29. nyitás előtt)

D) Magyar Telekom

Lejjebb került múlt héten a Magyar Telekom, melynek az árfolyama közel három hónapig egy nagyon szűk, 463-474 forintos sávban oldalazott. Pénteken volt egy kisebb felpattanás, de így is csak 458 forinton történt a zárás. Támaszként a 455 forintos szint, ellenállásként pedig az 50 napos mozgóátlag 467 forinton jöhet szóba.

Országszerte az összes nyaralóját, szálláshelyét értékesíti a Magyar Telekom. A vállalat nyilatkozata alapján a kiárusítást a működés egyszerűsítése indokolja, inkább a stratégiai növekedést biztosító alaptevékenységekre kívánnak fókuszálni.

Nem történt változás a múlt héten az elemzői célárakban, a konszenzus 495 forinton áll, ami 8 százalékos felértékelődési potenciált jelez.

A Magyar Telekom napi grafikonja (2019.04.29. nyitás előtt)


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.