KBC Equitas
2019. június 17. 8:27

Erre figyelünk a héten: Fed, kereskedelmi feszültségek, MKB

   

Változtat-e a kamatokon a Fed?

A héten újra az amerikai jegybankra szegeződik a figyelem, kedden és szerdán tartja ugyanis a kamatdöntő ülését a Fed, és szerda este tudhatjuk meg, hogy változtat-e az irányadó kamatsávon. Az elmúlt időszakban azért nagy nyomás helyeződött a jegybankra, egyrészt az amerikai elnök részéről, másrészt a makroadatok szempontjából is. A legutóbbi májusi inflációs adat alulmúlta az elemzők által várt 1,9 százalékos szintet, a valós 1,8 százalékos szint pedig azt mutatja, hogy továbbra sincs inflációs nyomás, sőt a fogyasztói árak emelkedésének üteme lassult is, valamint a munkaerőpiac is nagyon feszes.

A gazdasági növekedés szintén alacsonyabb szintű lehet a következő időszakban az Egyesült Államokban.  Emiatt az elemzői várakozások októberig közel biztosra veszik a legalább egy kamatvágást, viszont a mostani ülésen egyelőre nem várnak kamatcsökkentést, ennek időpontját legkorábban júliusra becsülik.

Múlt heti Twitter üzenetében az amerikai elnök az alacsony inflációt „gyönyörű” dolognak nevezte, azonban az erős dollárt és a szigorúbb monetáris politikát a gazdasági növekedést hátráltatónak nevezte. Utóbbi megállapítással nemcsak a Fed-et, hanem más országokat is kritikával illetett, hogy mesterségesen értékelik le a devizájukat a dollárhoz képest.

Egyelőre tartósabb leértékelődés a dollárnál nem látszik, sőt pénteken a dollárindex (amely a főbb devizákkal szemben méri a dollár árfolyamát) heti csúcspontra emelkedett a még mindig stabilan növekvő kiskereskedelmi adat következtében. Az áprilisi felülvizsgált adat a 0,2 százalékos csökkenéshez képest 0,3 százalékos bővülést mutatott, és májusban is 0,5 százalékkal növekedtek az értékesítések, így az adat némileg árnyalta a gazdaság lassulására utaló jeleket. Az EURUSD így az 1,13 feletti szintről 1,12-ig csökkent péntekre.

Csökkenéssel zárták a hetet az indexek

Nem volt optimista a hangulat a fejlett piacokon, és egész héten nem volt egyértelmű irány a kereskedésben. Ez akár azzal is magyarázható, hogy a Fed kamatdöntése előtt kicsit kivárnak a befektetők, összességében viszont nem érkeztek pozitív hírek. A Közel-Keleten történt tankertámadás, nemcsak az olajpiacra, hanem közvetetten a részvényekre is hatással volt, így a vezető részvényindexek is csökkentek. Csütörtökön történ a támadással, amelyben két tankeren történt robbanás, az Egyesült Államok Iránt gyanúsítja.

Az európai Stoxx 600 0,4 százalékkal csökkent pénteken, a párizsi CAC 40 0,2 míg a DAX 0,6 százalékos mínuszban zárta a napot. Az indexek heti teljesítménye pedig oldalazó volt. A technológiai szektor alulteljesítő volt, csak a defenzív szektorokban lehetett enyhe pluszokat látni. Az európai piacok teljesítménye megegyezett a tengerentúli börzékkel, szintén a technológiai szektor teljesített a leggyengébben, az AMS és Infineon részvényei 5 százalék feletti zuhanást szenvedtek el.

Makroadatok terén a Fed kamatdöntésén kívül az amerikai heti munkanélküli segély kérelmek statisztikáját érdemes figyelni, valamint Európában a német ZEW hangulatindexet, és a feldolgozóipari beszerzési menedzsment adatokat. Az eurózónás országok inflációja továbbra is alacsony, a múlt héten a francia és az olasz inflációs mutató is 0,9 százalékos áremelkedést mutatott, amely a várakozásokhoz képest is alacsonyabb.          

Az Egyesült Államokban is csökkentek a vezető részvényindexek pénteken, a Dow Jones 0,1, az S&P 500 0,2 százalékkal csökkent. Megütötték viszont a technológiai szektort, a Nasdaq 0,5 százalékot esett, a félvezetőgyártókat tömörítő index pedig 2,7 százalékot. A Huawei elleni szankciók következtében több gyártó is jelentős bevételektől esik el, pénteken emiatt a Broadcom tett közzé gyenge gyorsjelentést, de más nagy kínai kitettséggel rendelkező vállalatok részvényei pl. Micron, Xilinx, Intel is nagyot zuhantak.

Érdekes mozgások történtek az elmúlt héten az olaj árfolyamában is, a WTI 52, míg a Brent 62 dollárig csökkent, annak ellenére, hogy a Közel-Keleten történt tankerek elleni támadás következtében emelkedett az árfolyam. A támadás fenyegetheti a területről érkező szállítmányokat ezzel hatással lehet a kínálati oldalra, azonban az OPEC is csökkentette a globális olaj keresletre vonatkozó előrejelzést. A kínálati oldalon a csökkenés az OPEC országok részéről csak kismértékű hatást tudott kifejteni, mivel a nem-OPEC országok kitermelése tovább növekedett, így összességében inkább továbbra is a lefele mutató tényezők lehetnek erősebbek.

Nincs fényesebb az aranynál

Az elmúlt hét egyik legjobban teljesítő eszköze az arany volt. A vegyes indexteljesítmények és bizonytalan hangulat közepette a nemesfém árfolyam egészen 1355 dollárig emelkedett. Ez másfél éves csúcsot jelent a nemesfém árfolyamában. A kamatcsökkentési és a gyengébb gazdasági növekedési várakozások továbbra is kedvező környezetet teremtenek az aranynak. Így az eddig mérsékelten teljesítő kereskedési ötletünknek is jót tettek, amely így a nyitás óta eltelt időszakban szép pluszt mutat. A mai reggelt 1339 dollárnál kezdheti az arany.

Megtört a forint lendülete

Balatoni András, az MNB egyik igazgatója szerint lassulhat az infláció, az idei második félévben 3 százalék közelében alakulhat. Az árdrágulás mérséklődése az üzemanyagárak és a zöldségárak várható csökkenésének lehet következménye.

Nem tudta legyűrni a forint az euróval szembeni 320-as ellenállást, a múlt héten erről visszapattant a hazai deviza, jelenleg pedig 322,3 az EURHUF. Technikailag most érdekes a kép, az árfolyam a 321,4 forintos 200 napos mozgóátlag és a 323 forintos 50 napos mozgóátlag közé ékelődött be. Ezen a héten itthon nem lesz jelentősebb makroadat, a forint alakulásánál a nemzetközi környezet, de leginkább a Fed kamatdöntése lehet a meghatározó.

Lefele csordogált a BUX

Nem volt sok izgalom a budapesti tőzsdén a Pünkösdhétfő miatti rövid kereskedési héten, átlag alatti forgalom és mérsékelt lecsorgás jellemezte a hazai részvénypiacot. A BUX végül 1,4 százalékos gyengüléssel 40588 ponton zárt.

Múlt héten még nem kezdődött el a kereskedés az MKB részvényeivel, a bevezetésre a mai nap kerülhet sor, a hazai nagybankot múlt heti írásunkban már bemutattuk. Megemelte múlt héten a Graphisoft Parkra vonatkozó célárát a Wood, és a korábbi tartási ajánlás után vételre ajánlja a részvényeket 4336 forintos célár mellett. Nem volt jó hete a Waberer’snek, a szállítmányozó cég árfolyama történelmi mélypontjára esett, pénteken a lélektani 1000 forintot is súrolta az árfolyam, amely végül 1070 forinton zárt. 

Pénteken új történelmi csúcsra került a 4iG, a márciusi rekordot megdöntve az 5150 forintot is elérte az árfolyam. Ma egyébként részvényfelaprózás lesz, ötödölik a cég részvényeit, az új papírok névértéke 20 forintra változik a korábbi 100 forintról. A BIF-nél viszont már múlt héten megtörtént a felaprózás, ott tizedelték a részvényeket. A cég árfolyamában heves mozgások követték az akciót. Pénteken felpattant az Opus és a Konzum árfolyama is, a két cég jövő heti egyesülése előtt érdemes a napokban is figyelemmel kísérni a részvényeket. Az Opus súlya egyébként minimálisan csökkenhet a CECE indexben a pénteki átsúlyozásnál.

A) OTP

Nem volt jó hete a magyar bankpapírnak, 3 százalékot csökkent pár nap alatt az árfolyam. Pénteken azért megtörtént egy kisebb felpattanás, így forint lett a záróár. A 12000 forintos szint jelenleg masszív támasznak tűnik, ez múlt héten is segített, ha viszont mégis letörésre kerülne sor, akkor a 200 napos mozgóátlag által kijelölt 11500 forintos szint lehet a következő védvonal. Emelkedésnél pedig az 50 napos mozgóátlaggal kellene megvívni a csatát forintnál, utána viszont a történelmi csúcs is újra megcélozható lenne.

Szlovén lapértesülés szerint két érdeklődő, az OTP és az Apollo tett ajánlatot az állami tulajdoni, a szlovén piacon harmadik legnagyobb bankjáért, az Abankáért. Az információk szerint mindkét ajánlat 400 millió euró közeli, az Apolloé azonban magasabb. A győztest a mai nap során választhatják ki. Az OTP-re nem érkezett elemzői célármódosítás, a konszenzus továbbra is 13630 forinton áll.

Az OTP napi grafikonja (2019.06.17. nyitás előtt)

B) Mol

Pénteken lehetett megvenni utoljára osztalékért a Molt, ma már a szelvény nélkül forognak a papírok. Szinte változatlan maradt a Mol árfolyama, legalábbis a heti záróárakat tekintve. Bár múlt héten még az 50 napos mozgóátlag fölött tartózkodott az árfolyam, erre a hétre kissé romolhat a technikai kép a osztalékszelvény leesése miatt, a 3144 forintos 200 napos mozgóátlag alá kerülhet az árfolyam, e mellé pedig az MACD is eladási jelzést adhat. Fontos támasz így a 3050 forintos védvonal lehet, a visszaemelkedéshez pedig a 200 napos mozgóátlag leküzdése lehet kulcsfontosságú. Az elemzői konszenzus változatlan, a célárak átlaga 3710 forint.

A Mol napi grafikonja (2019.06.17. nyitás előtt)

C) Richter

Nem volt sok izgalom a Richter részvényénél, az árfolyam alig módosult egy hét alatt. Jó hír viszont, hogy az 5000 forintos támasz erősnek bizonyult, ez szerdán megállította a mérséklődést. Egyelőre azonban sok erőt nem mutat az árfolyam, amelyet a kialakult halálkereszt és az MACD eladási jelzése sem segített. Ha mégis megerősödne a vevői kedv, akkor a mozgóátlagok által kialakított 5400 körüli ellenállászóna lehet a következő állomás.

Holnap lehet utoljára az osztalékért megvenni a Richter papírját, a közgyűlés döntésének értelmében ez részvényenként 100 forint lesz, amely 2 százalék körüli hozamot biztosít. A Richterre sem módosították az elemzők a célárakat, a konszenzus a korábbi 5930 forinton maradt.

A Richter napi grafikonja (2019.06.17. nyitás előtt)

D) Magyar Telekom

Erősen kezdte a múlt hetet a hazai telekompapír, már kedden több mint 3 százalékot erősödött, amely szokatlan mértékű mozgás a részvényárfolyamtól. Utána azonban nem tartott ki a lendület, pénteken végül 414 forinton zárt az árfolyam, amely heti szinten csak minimális erősödést jelent. Az árfolyam egyelőre a 415 forintos technikai szinttel viaskodik, ennek tartós és határozott áttörése esetén javulna föl a technikai kép. A 425 forintos enyhébb ellenállás lehet még egy állomás, utána viszont a mozgóátlagok is megcélozhatóvá válnának. A kialakulóban lévő halálkereszt viszont technikai szempontból aggasztó. 10 forinttal, 530 forintra emelte a célárat a részvényre a PKO elemzője, az ajánlás továbbra vételi. A konszenzus 507 forinton áll, 21,5 százalékos felértékelődési potenciált ígérve.

A Magyar Telekom napi grafikonja (2019.06.17. nyitás előtt)


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Heti Hírlevelünkre feliratkozva összegyűjtve megkaphatja híreinket, elemzéseinket. Ügyfeleink e mellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.