KBC Equitas
2019. július 22. 8:31

Erre figyelünk a héten: EKB, MNB, gyorsjelentések

   

Sűrű hét elé nézünk, a jegybankok kamatdöntő ülései mellett is lesz izgalom. Az Egyesült Államokban és Európában  folytatódik a második negyedéves gyorsjelentési szezon, így a következő hetekben az egyedi vállalati eredmények és a jegybankok fogják leginkább meghatározni, hogy merre mennek tovább a főbb indexek.

Múlt héten mérsékelten lejjebb zártak az amerikai tőzsdék, főként a vártnál gyengébben sikerült vállalati gyorsjelentések miatt. Az S&P 500 újra 3000 pont alá került, a Dow Jones 0,3 százalékkal csökkent, a Nasdaq pedig 0,7 százalékot esett a héten, főként a tech részvények alulteljesítése miatt. Május óta így az egyik legrosszabb hetüket könyvelhették el az amerikai tőzsdék.

Forró hetünk lesz, a gyorsjelentések miatt is…

Az eddig közzétett gyorsjelentések vegyes képet mutattak, a Microsoft például újabb rekord eredményről számolt be, így az árfolyam is az újabb történelmi csúcs felé menetelt. A bankszektorban már kevésbé volt pozitív a kép, a nagybankok jelentéseinél kiderült, hogy a befektetési banki üzletágak ugyan jól mentek, de a hitelezésben a vártnál alacsonyabb a növekedés, és a várható kamatcsökkentés sem jó hír a bankoknak. A Citigroup is visszafogott eredményről számolt be. A technológiai cégek közül a Netflix számolt be gyengébben sikerült negyedévről, már ami az előfizetői számokat illeti. Emiatt 10 százalékot esett az árfolyam. A héten az amerikai nagyvállalatok közül, a Coca-Cola, Visa, Snapchat, Boeing, AT&T, Ford, Tesla, Facebook, Alphabet, AMD, Amazon, Twitter, Allergan, McDonald’s jelentéseire lesz érdemes figyelni. A részletes gyorsjelentési időpontokat az alábbi anyagunkban találhatja.

Európában az SAP nyitotta meg a DAX komponensek közül a gyorsjelentési szezont, bár a tech céggel párhuzamosan már több európai vállalat is megkezdte a féléves jelentéseinek közzétételét. Az SAP befektetői rosszul fogadták a negyedéves jelentést, a vártnál enyhén elmaradó számokra 5 százalékot esett az árfolyam, amely a német börzeindexet is lehúzta. A gyorsjelentéseken kívül a vállalati sztorikat és érdemes volt figyelemmel követni.

Az AB Inbev a Budweiser Asia meghiúsult IPO-ja után ausztrál leányvállalatát vinné tőzsdére, ez a hír pedig ismét felfele húzta az árfolyamot. A Wirecard pedig az Aldival jelentett be parnerséget a fizetési szolgáltatásokban, amely 5 százalékos pluszba emelte a részvényárfolyamot pénteken. A pozitív hírek mellett a részvény technikai képe is vonzó, amelyről múlt heti elemzésünkben is írtunk. Ezen a héten a nagyvállalatok közül a Deutsche Bank, Daimler, Wizz Air, BASF, Volkswagen fogja folytatni a gyorsjelentési szezont Európában.

Az európai indexek a múlt heti mérsékelt teljesítmény után a fokozódó feszültségekre, és a némileg mérséklődő kamatcsökkentési várakozások miatt enyhe csökkenésben indíthatják a kereskedést. Múlt hét pénteken ugyan enyhe emelkedésben zártak az indexek, azonban összességében az elmúlt héten csökkentek a vezető nyugat-európai börzék.

Éleződik az iráni helyzet

A Hormuzi-szorosban már eddig is feszült volt a helyzet, erre a hétvégi események csak ráerősítettek. Vasárnapi sajtóértesülések szerint a brit kormány szankciókat jelenthet be, írta a CNBC, miután a hétvégén az iráni Forradalmi Gárda elfoglalt egy tankerhajót a szorosban. A múlt héten az Egyesült Államok tájékoztatott arról, hogy az egyik hadihajójuk lelőtt egy iráni drónt, a hírt viszont az irániak cáfolták. A konfliktus tehát nem látszik oldódni, amely viszont jelentős hatással lehet a globális olajszállításra. Az olajárakat az eddigi történések is feljebb nyomták, a Brent 63,4 dollár, a WTI 56,2 dollár. A Hormuzi-szoros történései mellett azért a heti olajkészlet adatokra is érdemes lesz figyelni. Az IEA eközben a hosszútávú olajkeresletre vonatkozó előrejelzését csökkentette, amely hosszabb távon inkább az olajár csökkenésének irányába mutatna, míg a geopolitikai konfliktusok rövidtávon emelhetik az olajárakat.

A fokozódó globális feszültségek jót tettek a héten az arany árfolyamának, amely hatéves csúcsára emelkedett, az 1450 dolláros szintig. Innen azonban kisebb korrekció indult meg, pénteken egy százalékos mínuszban zárt az árfolyam, 1422 dolláron. A várhatóan alacsonyabb kamatkörnyezet és a nemzetközi konfliktusok viszont továbbra is kedvezhetnek az aranynak.

Főszerepben a jegybankok

A dollárt továbbra is a Fed kommentjei mozgatják, csütörtökön egy konferencián a New York-i Fed elnöke arról beszélt, hogy az alacsony infláció esetén mielőbbi beavatkozásra van szükség, és ezt a piac úgy értelmezte, hogy már júliusban sor kerülhet egy kamatvágásra, akár 50 bázisponttal is. Később azonban kiegészítésként az elnök hozzátette, hogy nem a júliusi kamatvágásra célzott a kijelentésével, amelyre a dollár vissza tudott erősödni az euróval szemben.

Múlt héten tette közzé a Fed a Bézs Könyvet, amely szerint az amerikai gazdaság mérsékelt ütemben, de bővült. A közel teljes foglalkoztatottság mellett figyelmeztettek, hogy a Kínával szembeni kereskedelmi háború már érezteti a káros hatásait. A lakosság fogyasztása viszont továbbra is élénk, és összességében pozitívak a gazdasági kilátások.

A jegybankárok beszédei mellett, a gazdasági adatok is mozgathatják a héten a kamatcsökkentési várakozásokat, a héten megjelenő keddi munkaerőpiaci, valamint szerdai beszerzési menedzser index adatokat, valamint a pénteki előzetes negyedéves GDP adatokat, mindenképpen érdemes lesz figyelemmel követni. A várakozások szerint a második negyedévben 1,8 százalékra lassulhatott az Egyesült Államokban a GDP növekedési üteme az első negyedév 3,1 százalékához képest, a Bloomberg konszenzusa szerint.

A következő hetek lényegesek lesznek a jegybanki kamatdöntések szempontjából, így az EURUSD mozgását is eldönthetik. Csütörtökön az EKB tartja kamatdöntő ülését, amelyen várhatóan az eurózóna továbbra is gyenge növekedése miatt újabb lazító intézkedésekre lehet számítani. A jegybank döntése előtt a német és az eurózónás beszerzési menedzser adatokra figyelhetünk majd.

A Fed pedig majd július 30-31-én fogja majd a kamatdöntő ülését tartani. Az előzetes várakozások szinte biztosra veszik a csökkentést, és 43 százalék esélyt adnak arra, hogy akár egy nagyobb 50 bázispont mértékű vágást is végrehajthat a jegybank.

A héten a sort viszont a Magyar Nemzeti Bank kezdi, kedden tartja ugyanis a következő kamatdöntő ülését. A jegybank az előző ülésen sem változtatott a monetáris kondíciókon és most sem várható jelentős változás, inkább a közleményre érdemes figyelni.

Itthon is lesz mire figyelni

A magyar makronaptár a kamatdöntő ülés mellett már kevésbé lesz sűrű, hétfőn tudhatjuk még meg az államháztartás júniusi helyzetéről szóló részletes tájékoztatást. Az előzetes adatokat már július elején közzétette a Pénzügyminisztérium, amely alapján az első félévet az államháztartás központi alrendszere 390 milliárd forintos hiánnyal zárta, ez mindössze az éves tervezett hiány 39 százaléka.

Júliusban két és fél éves mélypontra esett vissza a GKI konjunktúraindexe. A mutató csökkenése az üzleti és a fogyasztói bizalmi index csökkenésével van összefüggésben, amely hét hónapja mérséklődik. Jelenleg a 2017-es szinteken áll a mutató, de mindezek ellenére továbbra is az optimizmus jellemző a magyar gazdaságra.

Enyhe erősödéssel tudta zárni a hetet a forint kéthavi mélypontjáról, így a 326 körüli szintről, nem sokkal 325 alatt zárta a hetet az euróval szemben. A dollárral már kevésbé volt számottevő az erősödés mivel a zöldhasú erősödni tudott az euróval szemben, jelenleg 1 dollárért 289,6 forintot kell adni.

Sajtóhírek szerint még az idén 25 százalékos részesedést szerezhet az állam a Telenorban. A Forbes tavalyi becslése szerint a cég 350 milliárd forintot érhet, így mintegy 100 milliárd forintos befektetésre is sor kerülhet. A hír a Digi piacra lépése miatt is izgalmas hazai mobilszolgáltatói piac, és a Magyar Telekom szempontjából is érdekes.

Ugyancsak a Magyar Telekom szempontjából fontos hír, hogy az 5G hálózat frekvenciaaukciójára majd októberben kerül sor, és augusztus 8-án lehet majd jelentkezni a tenderre. Az állam által megcélzott bevétel az aukcióból 84,5 milliárd forint.

A héten tehát meglehetősen eseménydús napokra kell készülni, ha a jegybankok és a gyorsjelentések nem szolgáltatnának elegendő izgalmat, sajnos az iráni fejlemények aggodalomra adhatnak okot. Ezen kívül Európában még mindig ott lebeg a hard-Brexit lehetősége is, amennyiben Boris Johnsont választanák miniszterelnöknek.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Heti Hírlevelünkre feliratkozva összegyűjtve megkaphatja híreinket, elemzéseinket. Ügyfeleink e mellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.