KBC Equitas
2019. június 3. 8:28

Erre figyelünk a héten: EKB, kereskedelmi háború, infláció

   

Eséssel zárta a májust Amerika

Hónapok óta már a nemzetközi piacokat a kereskedelmi háború fejleményei mozgatják, azonban a kínai-amerikai tárgyalások mellett némileg meglepően az Egyesült Államok a korábban Mexikóval szemben érvényben levő vámok megemelését is bejelentette, amely az egyébként sem pozitív piaci hangulatban újabb esést hozott a tőzsdékre.

A kínai-amerikai kereskedelmi konfliktusról is újabb fejlemények érkeztek, amelyről egyre inkább azt a következtetést lehet levonni, hogy elhúzódó tárgyalásokra lehet számítani, és a tavasszal még remélt megegyezés messze van. A most június elejétől életbe lépő vámokra pedig úgy néz ki, hogy Kína is erőteljesebben reagálhat, amely sok amerikai vállalatot érintene érzékenyen. Kína a világ ritkaföldfém exportjának 85 százalékát biztosítja, amelyekre alapanyagként a technológiai szektorban és a katonai eszközök gyártásához is szükség van. A fémek árának megemelésével jelentősen visszavághat Kína, és ezzel sok amerikai vállalat megemelkedett költségszintnek nézhet elébe, elsősorban például a félvezetőgyártók.

A kereskedelmi konfliktus hatásai azért a kínai gazdaságon is érződnek, múlt héten a vártnál gyengébb lett a hivatalos feldolgozóipari beszerzési menedzser index, amely szintén elbizonytalanította a befektetőket a kínai gazdaság teljesítményével, valamint a kormány gazdaságélénkítő intézkedéseinek hatásával. Azonban ma reggelre a Caixin feldolgozóipari beszerzési menedzser index kisebb meglepetésként az előző hónapival megegyező 50,2 pont lett, a várt 50 ponthoz képest, így inkább enyhe bővülést mutat.

A negatív hangulatban gyengén telt a május a vezető amerikai részvényindexeknek számára, az S&P 500 6,6 százalékkal csökkent egy hónap alatt, illetve a vezető indexek most már hat hete sorozatban csökkenést mutatnak. Csak pénteken pedig a Dow Jones több mint 350 pontot esett, 24815 pontra, 1,3 százalékkal zárt lejjebb az S&P 500 is, valamint a technológiai szektor gyengébb teljesítménye miatt, a Nasdaq 1,5 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést.

A romló kilátások a kötvényhozamokat is lejjebb nyomták, az amerikai 10 éves államkötvények hozama a május eleji 2,5 százalékos szintről 2,13 százalékra csökkent. Ez 20 havi mélypontot jelent a 10 éves hozamban, amellyel a 10 éves és a 3 havi hozam különbsége már újra 2 hete negatív.

Ezen a héten is fontos makroadatokra érdemes figyelni az Egyesült Államokból. A héten a feldolgozóipari beszerzési menedzser indexet, foglalkoztatottsági adatokat és a munkanélküli-segély kérelmek adatait teszik közzé, valamint a Fed Bézs könyvét is megismerhetjük.

Segít-e a piacokon az EKB?

Hasonlóan gyenge hangulatban telt a kereskedés Európában is, a gyenge kínai adatoknak köszönhetően pénteken a Stoxx 600 0,8 százalékkal csökkent, a DAX másfél százalékos mínuszban zárt, míg a CAC és az FTSE 100 egyaránt 0,8 százalékos mínuszban fejezte be a napot. Leggyengébben az autógyártók és a technológiai cégek részvényei teljesítettek, míg a defenzívebb szektorok, mint a közmű és ingatlanszektor felülteljesítő tudott maradni. Összességében a főbb nyugat-európai indexek pedig 3 havi mélypont körül tartózkodnak.

Az elmúlt hónap eseményeire az Európai Központi Bank csütörtökön reagálhat, ekkor tartja kamatdöntő ülését a jegybank, amelynél nem is a kamatkondíciók változtatására, hanem az ülést követő sajtótájékoztatóra lesz érdemes figyelni. Kérdés lehet, hogy milyen ösztönzőt tud az EKB bevezetni az Eurózóna növekedésének helyreállítására, illetve a még mindig nagyon alacsony infláció beindítására. A külső kockázatok (kínai lassulás, esetleges autóiparra kiszabott vámok) mellett, az olasz költségvetéssel kapcsolatos vita a magas államadósság is fejfájást okozhat az EU-nak. A belső és külső kockázatok erősödése, amelynek konkrét gazdasági hatásai is vannak, főként kereskedelemben, még jobban visszavethetik az eurózóna növekedését.

Az EKB kamatdöntő ülése mellett, az eurózónás inflációs adatra, valamint a német feldolgozóipari, valamint szolgáltatóipari beszerzési menedzser indexre figyelhetünk, a német ipari rendelésállománnyal és termeléssel együtt. A várakozás ismét enyhe mértékű visszaesés az ipari termelésben, valamint a feldolgozóiparban is 44 körüli BMI érték, amely szűkülést jelez az ágazatban. Az Eurózóna gyenge kilátásai a német kötvényhozamokon is érződnek, amely az elmúlt két hónapban tovább süllyedt a negatív tartományban, jelenleg -0,2 százalékon tartózkodik.

Újra fénylik az arany

A nyomás alatt levő részvénypiacok mellett a hét nyertes eszköze az arany volt, amely pénteken 1,1 százalékos emelkedéssel zárt, újra áttörve ezzel az 1300 dolláros szintet. Az erős dollár ellenére, amely az arany árfolyamára nézve gyengítő tényező, a részvénypiac esése és a gazdasági bizonytalanságok miatt újra feléledt az arany, mint menedékeszköz.

Nagyot esett pénteken az olajár, amely szintén a pénteken bejelentett Mexikóra kivetendő vámemelés és a globális lassulástól való félelem következtében került lejjebb. A Brent 3,5 százalékot csökkent 64 dollárra, valamint a WTI 5,5 százalékos eséssel 53,5 dollárra csökkent. A vámok mellett a továbbra is érvényben levő iráni szankciók szintén ugyan csökkentenék a kínálatot, azonban a rekordmértékű amerikai készletek miatt az olajár csökkenésének irányába mutató tényezők erősebbek.

Nem változtatott az MNB

A múlt csütörtöki Kormányinfón részletesebben bemutatták a gazdaságvédelmi akcióterv pontjait. Mint ismert, az akcióterv célja, hogy hosszabb távon is fenntartsa a magyar gazdaság az uniós átlagot legalább 2 százalékponttal meghaladó bővülési ütemét. Összesen 13+1 elemből áll a csomag, ezek egy része nem okozott komoly meglepetést, de azért vannak köztük újdonságok.

Egyik legfontosabb lépés, igaz erre számítani is lehetett, a munkáltatói adóterhek csökkentése, a szocho 2 százalékponttal fog csökkeni, ez az intenzív bérnyomás hatását tompíthatja a munkaadókon. A kormány adók összevonásával egyszerűsítené az adórendszert, csökkentené az adminisztrációt. A programpontok közül az egyik váratlan lépés például a reklámadó kulcsának 7,5 százalékról 0 százalékra való csökkentése.

A várakozásoknak megfelelően múlt keddi kamatdöntő ülésén nem változtatott az irányadó kamatrátán a Magyar Nemzeti Bank, mely így továbbra is 0,9 százalék. A kamatdöntő ülést követő közleményben sem volt jelentős változás az előző hónaphoz képest, így a piacokat sem rengette meg nagy meglepetés.

A kamatdöntés után kismértékben azért gyengült a forint, új lokális csúcsra, 327,5 fölé is került az euróval szembeni árfolyam. A hét második felében viszont erőre kapott a hazai deviza, az EURHUF újra visszakerült a 325 alatti szintekre, ma reggel pedig éppen 325 az árfolyam.

Múlt héten tették közé az áprilisi munkanélküliségi rátát, a mutató 3,6 százalékról 3,5 százalékra csökkent, ez pedig az elemzőket is meglepte. Ma délelőtt feldolgozóipari pmi adat érkezik, majd pénteken pedig fény derül a májusi inflációs számokra, az elemzők 3,9 százalékos pénzromlást becsülnek éves szinten.

Mától lehet jegyezni az új állampapírt, amelyet korábban Nemzeti Kötvény néven emlegettünk, hivatalosan viszont Magyar Állampapír Plusz lesz a neve. A tényleges kamatfizetések a következőképpen néznek ki:

  • Első félév 1,75%
  • Második félév 2%
  • Második év 4,5%
  • Harmadik év 5%
  • Negyedik év 5,5%
  • Ötödik év 6%

40000 fölött maradt a BUX

Izgalmas hetet zárt a BUX index, mely hétfőn a lélektanilag is fontos 40000 pontos támaszszintről indult meg. Csütörtökig mind a négy nap emelkedett a budapesti tőzsdeindex, azonban a 41000 forintos szint egyelőre kemény ellenállásnak bizonyult, így pénteken 40904 ponton volt a zárás. Összességében azért így is jó hét volt a magyar részvénypiacon, a BUX a nyugati börzeindexeket jellemzően felülteljesítve 2,2 százalékos növekedést realizált.

Múlt héten a hazai piacon is befejeződött az első negyedéves jelentési szezon, a sort a Duna House zárta. A magyar ingatlanos cég összességében jó eredményeket tett közzé, és az éves célokat is megerősítette a menedzsment. A londoni tőzsdén jegyzett Wizz Air is jelentett, az elmúlt negyedévben jelentősen javított tavalyhoz képest, és összességében a teljes üzleti évet is szépen zárta. E mellett az idei évre szóló előrejelzés sem annyira ijesztő, a kezdeti negatív reakció után később vissza is pattant az árfolyam.

A kispapírok közül tovább folytatta múlt héten is mélyrepülését a Waberer’s részvénye, az árfolyam új történelmi mélypontot ütve az 1105 forintot is elérte csütörtökön. E hét péntekig lehet még kereskedni a BIF 100 forint névértékű törzsrészvényeivel, utána pedig megtörténik az 1:10 arányú részvényfelaprózás, jövő héten már a 10 forint névértékű részvények forognak a tőzsdén. Várhatóan június 14-én indul a tőzsdei kereskedés az MKB frissen tőzsdére bevezetett részvényeivel. A hazai nagybank papírjai a BÉT „Standard” kategóriájába kerültek. Az MKB még korábban vállalata az Európai Bizottság felé, hogy 2019 végéig tőzsdére vonul.

A) OTP

Többször is felpattant az OTP árfolyama a fontos támaszt képező 12000 forintos szintről, és heti szinten is sikerült enyhe, 1,4 százalék körüli erősödést produkálni, így nem néz ki most rosszul a magyar bankpapír technikai képe. Múlt héten ráadásul az MACD indikátor is enyhe vételi jelzést adott. Ha sikerülne tovább emelkedni, akkor első körben a 12500 forintos ellenállással lehetne megküzdeni, utána viszont 12600 forintnál az 50 napos mozgóátlag, majd akár a 13000 forintos ellenállás is tesztelésre kerülhet. Esetleges csökkenés esetén a 12000 forintos támaszra érdemes újfent figyelni, nagyobb esésnél pedig a 200 napos mozgóátlaggal is találkozhat az árfolyam.

A Morgan Stanleytől céláremelés érkezett az OTP részvényére, 1500 forintos emeléssel 15000 forintra teszik a papír fair értékét. Az elemzők többsége továbbra is optimista, a konszenzus alapján még 13 százalékos felértékelődésre is sor kerülhet.

Az OTP napi grafikonja (2019.06.03. nyitás előtt)

B) Mol

Az OTP-hez hasonlóan a Mol árfolyama is csekély mértékben, 1,7 százalék körül emelkedett heti szinten, főleg szerdától teljesített jól a papír, amikor is sikerült 3250 forint fölé kapaszkodni. A technikai kép biztató, csütörtökön áttörésre került az 50 napos mozgóátlag, és a rövidtávú emelkedő trend is kitart. További növekedés esetén a 3340 forintos ellenállás lehet a következő állomás, csökkenésnél pedig az 50 napos és a 200 napos mozgóátlag is támaszt nyújthat, rosszabb forgatókönyv esetén pedig az idei mélypontot is jelentő 3050 forintos szintet is elérheti az árfolyam.

Sokak által várt friss hírek érkeztek a Mol osztalékával kapcsolatban, mely a közgyűlés korábbi döntése alapján részvényenként 142,5 forint lesz. A múlt héten kiderült, hogy utoljára június 14-én vásárolható még osztalékért a papír, és június 17-én kerül sor az osztalékszelvény leesésére. A jelenlegi árfolyamszint mellett 4,3 százalék körüli hozamot biztosít az osztalék (amely ugye rendkívüli osztalékot is tartalmaz).

A héten nem történ céláremelés a Molra, az elemzők továbbra is optimisták. A konszenzus jelenleg 3710 forinton áll, amely 14 százalékkal magasabb a jelenlegi árfolyamnál.

A Mol napi grafikonja (2019.06.03. nyitás előtt)

C) Richter

Kifejezetten jó hetet zárt a Richter, összességében 4 százalékot meghaladó mértékben növekedett az árfolyam, mely a fontos támaszt jelentő 5000 forintos szintről indult meg a hét elején. Nagy lendületet azonban csak kedden vett a részvény, amikor is 5200 forint fölé került az árfolyam. A hét második felében már inkább oldalazott az árfolyam, amely pénteken 5230 forinton zárt.

Biztató, hogy az MACD indikátor a múlt héten vételi jelzésre fordult, ellenben a mozgóátlagok halálkeresztet kirajzolása már nem annyira jó jel. További növekedés esetén éppen a mozgóátlagok kettőse jelentheti a következő ellenállást 5415 forint környékén, utána viszont az 5550 forintos szint is célba vehetővé válna. Lefelé a hét elején hátra hagyott 5000 forintos szint biztosíthat erős támaszt.

Múlt kedden jó hír érkezett a Richter háza tájáról, az amerikai gyógyszerhivatal (FDA) engedélyezte a Vraylar kiterjesztett alkalmazását, így szélesebb körben is lehet alkalmazni a gyógyszert. A Vraylarral kapcsolatos pozitív hírt követően 6150 forintról 6420 forintra emelte a célárát a JP Morgan elemzője, az ajánlásuk továbbra is vételi a Richter részvényére. Az elemzők egyébként továbbra is megosztottak a Richterrel kapcsolatban, a konszenzus alapján viszont még 14 százalékos felértékelődési potenciált is tartogat a papír.

A Richter napi grafikonja (2019.06.03. nyitás előtt)

D) Magyar Telekom

Múlt héten megállt a több mint egy hónapja tartő csökkenés a Magyar Telekom grafikonján, az árfolyam emelkedett. Összességében jelentős mozgások nem jellemezték az árfolyamot, jellemzően a 410-415 forintos sávon belül maradt a kereskedés, a pénteki záróár pedig 417 forint volt. A technikai kép kedvezőnek tűnik, az MACD és az RSI indikátorok is vételi jelzést adtak, az árfolyam pénteken pedig a 415 forintos támaszt is lehagyta. A következő lépés most már a 430 forintos szint lehet, utána pedig jöhet akár a 200 napos mozgóátlag is 437 forintnál. Ha a felpattanás nem lesz tartós, akkor viszont még mélyebbre süllyedhet az árfolyam, akár az októberi 390 forintos szintig is lecsökkenhet.

Új versenytársat kapott a mobilpiacon a Magyar Telekom, a Digi ugyanis hosszú csúszás után elindítja mobilszolgáltatásait Magyarországon. A Digi ajánlata egyelőre nagyon kedvezményes, több szolgáltatás díjmentesen indul, azonban egyelőre elég sok a feltétel és a szolgáltatás is korlátozott. Az eddigiek alapján rövid távon nem valószínű a Magyar Telekom meglévő ügyfeleinek tömeges elszívása.

 Az elmúlt pár hétben az osztalékszelvény leesésén túlmenően, nagy mértékben csökkent a Magyar Telekom árfolyama, amely véleményünk szerint már elég vonzó szintekre süllyedt egy esetleges beszállási lehetőséghez. Ezért múlt hét hétfőn újabb kereskedési ötletet fogalmaztunk meg a részvényre, főleg technikai alapon. Véleményünk szerint a vállalat fundamentumai is rendben vannak, korábban 550 forintra taksáltuk a papír fair értékét.

Nyolc forinttal 427 forintra visszavágta a célárát a Santander elemzője, az ajánlás továbbra is eladási, habár a jelenlegi árfolyam már a célár alatt áll. Az elemzők többsége azért pozitívabban látja a részvényt, a konszenzus 503 forinton áll, mely 21 százalékos potenciált jelent.

A Magyar Telekom napi grafikonja (2019.06.03. nyitás előtt)


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.