KBC Equitas
2019. december 9. 8:27

Erre figyelünk a héten: Brit választás, jegybankok, infláció

  

Kereskedelmi tárgyalások

Az elmúlt hét elején ismét a kereskedelmi tárgyalások kerültek fókuszba, miután az amerikai elnök arra tett utalást, hogy akár a jövő évi elnökválasztás utánra is halaszthatja a megállapodást Kínával. Múlt hét elején ez egy kisebb visszaesést okozott az amerikai indexekben, azonban a hét második felére a pesszimizmus már csökkent, illetve pénteken kedvező munkaerőpiaci statisztikák érkeztek, amelyek újra lendületet adtak az amerikai piacoknak. A múlt hét összességében vegyes indexteljesítményeket hozott:

  • Az S&P 500 0,16 százalékkal emelkedett, az elmúlt 9 hétből pedig csak egyszer csökkent heti szinten az index értéke
  • A Dow Jones és a Nasdaq viszont 0,1 százalékkal csökkent heti szinten
  • Az európai indexek közül a DAX és a CAC is fél százalékkal lejjebb zárt

Összességében az európai és az amerikai indexek is az éves, valamint történelmi csúcsok közelében tartózkodnak, érdemi lefordulást a negatív makroadatok sem hoztak, amely továbbra is optimizmust jelez a piacokon.

Ázsiában a délutáni kereskedésben mérsékelt pluszban tartózkodtak az indexek, annak ellenére, hogy a kínai export novemberben dollárban számítva tovább csökkent. Az import viszont növekedett a várt csökkenéssel szemben, összességében pedig a külkereskedelmi mérleg összege alacsonyabb lett a vártnál, a csökkenő exportnak és a növekvő importnak köszönhetően.

Az európai határidős indexek sem mutatnak nagyobb elmozdulást a pénteki záróértékekről a reggeli órákban, így Európában is mérsékelt mozgásokkal indulhat a kereskedés.

Erős maradt a munkaerőpiac az USA-ban

A pénteki amerikai munkaerőpiaci adat a vártnál jóval több munkahely létrejöttét mutatta novemberben, mint a várakozás. A kormányzat jelentése szerint novemberben 266 ezerrel nőtt a fizető munkahelyek száma, amely jócskán meghaladta a 187 ezres előrejelzést. A legerősebb bővülést a munkahelyek számában az egészségügy mutatta, míg az építőiparban, kereskedelemben mérsékelt volt a változás.

A pozitív adatot azonban egyszeri hatások is befolyásolták, a GM dolgozói közül több mint 50 ezren sztrájkoltak októberben, és a munkások visszatérése pedig a novemberi adatot már pozitívan befolyásolta. Azonban a sztrájk nélkül is erős növekedés volt a munkahelyek számában, ezzel együtt pedig a munkanélküliségi ráta is 3,5 százalékra csökkent, ami 1969 óta a legalacsonyabb érték.

Európából már kevésbé jó makroadatok érkeztek múlt héten, októberben meglepetésre 1,7 százalékkal esett a német ipari termelés, míg a piaci várakozás 0,1 százalékos emelkedés volt. A csökkenő ipari termelés mellett viszont a feldolgozóipari beszerzési menedzser index viszont enyhe javulást mutat Németországban, de még mindig a visszaesést jelző 50-es szint alatt tartózkodik a mutató.

A heti makroadatok közül Európában az inflációs adatokra érdemes figyelni, csütörtökön kiemelten a német és francia árindexek alakulására. Kedden pedig a ZEW hangulatindex értékét is megismerhetjük, amely a várakozások szerint enyhe javulást mutathat a német gazdasági kilátásokkal kapcsolatban.

Az év végéhez közeledve viszont fokozódnak az izgalmak, Európában a brit voksolás kiemelt esemény lesz, illetve amennyiben a kereskedelmi tárgyalásokban nem történik előrelépés, december 15-től újabb vámok kerülnek bevezetésre a kínai termékekre az Egyesült Államok részéről.

Brit választás

Csütörtökön új parlamenti választásokra kerül sor az Egyesült Királyságban, a voksolás eredménye pedig a Brexit folyamatának szempontjából kulcsfontosságú lesz. Az elmúlt hónapban a választási kampány javában zajlott.

Az eredményeket pedig nehéz megjósolni, így szinte bármi megtörténhet, annak ellenére, hogy előzetesen konzervatív győzelemre számítanak. A YouGov felmérése alapján a választások előtti utolsó vitán Boris Johnson 52-48 arányban felülmúlta Jeremy Corbynt a válaszok alapján, azonban ez nem jelent nagyarányú győzelmet. A fogadóirodák pedig 71 százalékos esélyt adnak a Konzervatív Párt többségére.

A választásokkal kapcsolatos előzetes várakozások a font árfolyamában is tükröződnek, amely kétéves csúcspontra erősödött az euróval szemben. Az euró-font árfolyama letörte a technikailag fontos 0,85-ös szintet, és már 0,84 alatt jár a devizapár árfolyama ma reggel.

Fed és EKB

A héten tartja az idei utolsó kamatdöntő ülését a Fed, amelyen a piac nem számít már újabb kamatcsökkentésre. A piaci várakozások alapján 2021-ig még egy kamatvágás jöhet a Fed részéről, és legkorábban erre is csak a jövő év második negyedévében kerülhet sor.

A Fed kamatdöntő ülése mellett az amerikai inflációs adatra érdemes figyelni, az előző hónapban 1,8 százalék volt az infláció mértéke az Egyesült Államokban, a piaci konszenzus szerint novemberben 2 százalékra emelkedhetett éves alapon a fogyasztói árindex értéke.

A kamatdöntő ülésekben a Fed-et az EKB fogja követni, amely Christine Lagarde első kamatdöntő ülése lesz. Várhatóan a kamatszintekben nem lesz változás, azonban a döntést követő sajtótájékoztatót kiemelten érdemes figyelni, amiatt, hogy az új jegybankelnök hogyan vélekedik az Eurózóna jelenlegi helyzetéről. Korábbi beszédében már Lagarde jelezte, hogy a monetáris lazítás mellett, fiskális stimulusra és az Eurózóna gazdaságának megerősítésére lenne szükség.

A Fed és az EKB kamatdöntő ülései miatt akár nagyobb elmozdulásokra is készülhetünk az EURUSD árfolyamában. Hosszabb távon a devizapár mozgásában a dollárerősödés volt a jellemző, múlt héten is enyhén erősödni tudott a dollár az euróval szemben. Fontos szintek a devizapárnál az 1,106 az 50 napos mozgóátlaggal, illetve az 1,10-es szint.

Tőzsdére jön a Saudi Aramco

Szerdán vezetik be a szaúd-arábiai tőzsdére a Saudi Aramco részvényét, amely annak ellenére, hogy nehezen kereskedhető nyugati befektetők számára, fontos esemény lesz az olajszektorban. Az Aramco IPO-ja a világ eddigi legnagyobb nyilvános részvénykibocsátása lesz, a vállalat 1,5 százalékos részvénycsomagjáért a befektetők több mint 25 milliárd dollárt adtak. Ezzel összesen 1700 milliárd dollárra értékelték a teljes céget.

Az elmúlt héten több fontos esemény is befolyásolta az olajárak változását:

  • Az amerikai olajkészletek vártnál nagyobb mértékű visszaesése négy százalékos emelkedést okozott az olajárakban.
  • Bécsben a héten került az OPEC+ ülésre is, amelyen a korábbi várakozásoknál enyhén nagyobb kitermelés-csökkentésről döntöttek. A jelenlegi kitermelés visszafogáson felül, így további 500 ezer hordóval fog csökkenni a napi termelés, az OPEC kitermelés csökkentéséből pedig Szaúd-Arábia a vártnál nagyobb mértékű kitermelés-visszafogást fog magára vállalni.

A WTI árfolyama megközelítette a 60 dolláros szintet, ezzel közel 7 százalékkal emelkedett múlt héten, a ma reggeli árfolyam alapján 59 dollárnál tartózkodik. Hasonlóan a Brent árfolyama is emelkedett, amely jelenleg 64,2 dollár, ezzel pedig a 200 napos mozgóátlagát érte el.

Arany

A továbbra is emelkedő részvénypiaci környezetben, a szeptember óta enyhén emelkedő hozamkörnyezetben, és a dollár erősödése mellett folytatta a csökkenést az arany árfolyama, amely a múlt hetet 1460-nál zárta. A nemesfém árfolyamának mozgásánál az 1450-es szintre lehet figyelni, amely fontos támaszként szolgálhat technikailag.

Erősödött a forint

A mélypontok után erősödni tudott múlt héten a forint az euróval szemben, a 335 körüli szintről egészen 330 közelébe, a ma reggeli órákban pedig 331 körül jár az EURHUF árfolyama.

A magyar makronaptár már kevésbé lesz sűrű, a fontosabb adatok közül a ma reggel érkező külkereskedelmi mérleg adatra, valamint a kedd reggel érkező inflációs adatra érdemes figyelni. Az októberi 2,9 százalék után a várakozások szerint ismét növekedhetett novemberben az infláció 3,4 százalékra.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.