KBC Equitas
2019. szeptember 23. 8:42

Erre figyelünk a héten: Brexit, olaj, MNB

   

A vártnak megfelelően 25 bázispontos csökkentést hajtott végre a Fed múlt szerdán. A pénzpiacok stabilizálása érdekében újabb rövidtávú repó ügyletet jelentett be, amelynek keretében átmenetileg többletlikviditást biztosít a bankszektornak, hogy elkerülje az overnight betéti kamatok kiugrását a meghatározott sávból. Jerome Powell szerint szükség lehet a Fed mérlegének további növekedésére, azonban a jelenlegi lépések elegendőek ahhoz, hogy a gazdasági növekedést fenntartsák, a jegybank előrejelzése szerint 2019-ben még mindig 2,2 százalékkal bővülhet a gazdaság. Az idei évre további egy kamatvágást vár a piac. Donald Trump természetesen ismét nemtetszését fejezte ki a jegybank döntésével kapcsolatban, élesen bírálva Jerome Powellt.

Heti szinten összességében nem volt nagy elmozdulás a fejlett részvénypiaci indexekben. Európában a DAX stagnált, és a többi fontos index is csak enyhén emelkedett. Az amerikai indexek pedig lefordultak a csúcsközeli szintekről, habár a visszaesés egyik esetben sem volt jelentős. A határidős indexek alapján a ma reggeli nyitáskor nem várható jelentős elmozdulás Európában.

Középpontba került az olaj

A szaúd-arábiai dróntámadás következményei tartották lázban a piacokat a múlt héten. A terrorakció a sivatagi királyság olajkibocsátásának felét megakasztotta, és az első becslések több hónapos kiesést vizionáltak, de meglepetésre a szaúdiaknak sikerült igen gyors idő alatt helyreállítani a kitermelés nagy részét. Az olajárak a híreknek megfelelően csapongóak voltak, de összességében a hét eleji komoly drágulás után mérséklődtek az árfolyamok. Jelenleg a WTI 58,7 dollár, a Brent pedig 65 dollár.

Donald Trump amerikai elnök Iránt sejti a támadás mögött, de kijelentette, hogy nem szeretne katonai választ. A perzsa állam elleni szankciókat azonban tovább súlyosbították, valamint amerikai katonákat vezényeltek Szaúd-Arábiába, ahol védelmi feladataik lesznek. Irán a lépéseket az Egyesült Államok gyengeségének tulajdonította, kijelentették, hogy ők sem akarnak háborút, és béketerv kidolgozását fogják javasolni a Hormuzi-szorosra a következő ENSZ-gyűlésen.

Az olajárak emelkedése jót tett a fekete arany kitermelésével foglalkozó cégeknek, Európában és az Egyesült Államokban is jól szerepeltek az olajvállalatok, de itthon a Molnak is lökést adott az olajáremelekedés. Sajtóhírek szerint ma jelenthetnek be egy a Deutsche Bank és a BNP Paribas közötti tranzakciót, amely a német bank intézményi bróker üzletágát érintheti, pontos részletek azonban nem ismertek, érdemes lesz figyelni a mai bejelentéséket. Az angol piacon is van izgalmas vállalati sztori, habár negatív, a Thomas Cook utazási iroda ellen a csőd fenyeget, a rengeteg hitelt nyögő társaság a hétvégén tízezernyi utasát hagyta a tengerpartokon. A héten két érdekesebb gyorsjelentésre is figyelhetünk, közzéteszi negyedéves számait a Nike és a Micron is.

Csökkentette előrejelzését a globális gazdasági növekedésre az OECD a kereskedelmi háború negatív hatásai miatt, de a növekvő globális kockázatokra is figyelmeztettek. Szerintük az idei növekedés az elmúlt évtized legalacsonyabb emelkedése lehet. 2019-re 2,9 százalék a prognózis, ez jelentős lassulás lenne a tavalyi 3,6 százalékos növekedés után. A szervezet 2020-ra is csak enyhén optimistább, 3 százalékos növekedést várnak jövőre.

Múlt héten találkozott egymással Boris Johnson brit miniszterelnök és Jean-Claude Juncker az Európai Bizottság elnöke, utána pedig kijelentették, hogy innentől akár napi szintű egyeztetések is jöhetnek. Juncker optimistán nyilatkozott a Brexittel kapcsolatban, szerinte létrejöhet egy megegyezés az október végi határidőig. Fő vitás pontot az északír határ, és az emiatti „backstop”, vagyis az Egyesült Királyság esetleges európai vámunióban ragadása képezi, de úgy néz ki, lehet megoldást találni a fizikai határ felállítása nélkül is a vámellenőrzésre. A nyilatkozat hatására az angol font 3 hónapos csúcsára erősödött a dollárral szemben. Ezen a héten a New York-i klímacsúcson jöhet össze egy Johnson-Merkel találkozó.

Sajtóhírek szerint a WTO engedélyezte az Egyesült Államoknak, hogy büntetővámokat vessen ki az Európai Unióra, annak kapcsán, hogy az amerikaiak szerint az Airbus repülőgépgyártó illegális támogatást kapott az EU-tól. Donald Trump így a becslések szerint 5-10 milliárd dollár értékű árura vethet ki büntetővámot, széles termékportfólióra az Airbus-gépektől a sajtokig. Az Airbus árfolyama múlt héten nagyot esett.

Augusztusban 8,4 százalékkal estek vissza Európában az autóeladások. Az elmúlt hónapok enyhe emelkedése után az augusztusi adat jelentős negatív meglepetés, mivel júliusban 1,4 százalékkal emelkedtek az autóeladások, míg az előző hónapra 1,4 százalékos bővülést vártak az elemzők. A németországi ZEW hangulatindex alakulása is negatív meglepetést keltett. Ezen a héten is érkeznek izgalmas makroadatok, ma az európai és amerikai PMI adatokra érdemes figyelni, holnap pedig a német IFO üzleti hangulatindex alakulása lehet érdekes.

Itthon is lesznek izgalmak

Múlt hét elején erősödésbe kezdett a forint, azonban pénteken ismét megostromolta a 334-es szintet, a csúcsdöntés azonban nem sikerült. Az EURHUF jelenleg 333,6. Pénteken a dollárral szemben is nagyot gyengült a hazai deviza, ma reggel 302,8 az USDHUF.

Holnap kerül sor az MNB kamatdöntésére, ahol nem várható változás az irányadó rátában, a jegybanki kommunikáció azonban tartogathat izgalmakat. Emellett fény derül a csütörtökön érkező negyedéves inflációs jelentés fő számaira is, amely meghatározhatja a jegybanki stratégiát.

A GKI konjunktúraindexe több mint két éve nem látott szintre süllyedt vissza, ezen belül pedig az üzleti bizalmi index is többéves mélypontra esett vissza. Szinte minden szektorban romlottak a kilátások, kivétel volt ez alól az építőiparban. Ezzel szemben a fogyasztói várakozások javulni tudtak, így 2002 óta nem látott szintekre került a mutató. A héten is lesz izgalmas makroadat, a KSH pénteken teszi közzé az augusztusi munkanélküliségi rátát. A konszenzus alapján 3,4 százalékos adatra lehet kilátás.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.