KBC Equitas
2019. október 21. 8:38

Erre figyelünk a héten: Brexit, gyorsjelentések, MNB

    

Brexit

Még mindig nem sikerült elfogadnia a brit parlamentnek a Boris Johnson által javasolt Brexit megállapodást, sőt a miniszterelnököt a parlament egy újabb 3 hónapos halasztás indítványozására kényszerítette. Az elmúlt héten így is történt előrelépés az Egyesült Királyság kilépésével kapcsolatban, azonban még korántsem biztos a végkimenetel.

  • Múlt hét csütörtökön a Boris Johnson-féle megállapodást az EU csúcson a tagországok elfogadták, azonban Boris Johnson mögött nem volt meg a brit parlament részéről a kellő támogatás.
  • Szombaton került sor a fontos szavazásra a brit parlamentben, viszont ezelőtt még Oliver Letwin képviselő indítványáról szavaztak.
  • Az indítvány arról szólt, hogy először a Brexit megállapodás jogi implementációjának kell keresztül mennie a parlamenten, majd csak ezután lehetne szavazni a megállapodás tényleges elfogadásáról.
  • Letwin indítványát viszont elfogadták, így a gyakorlatban nem szavaztak a Brexit megállapodás elfogadásáról.

Ezzel Boris Johnsonnak a korábban elfogadott törvény értelmében 3 hónapos halasztást kellett kérnie az EU-tól. Technikailag ugyan még lenne esély arra, hogy ha a jogi implementációt sikerül elfogadni a parlamentben, akkor október 31-ig szavazhassanak a képviselők az elfogadásról is, azonban az idő már nagyon fogy, és az eddigi szavazások alapján úgy tűnik, hogy Boris Johnsonnak nincs meg a kellő támogatottsága. Boris Johnson kérvényezte is a halasztást az EU-tól, hozzátéve, hogy szerinte is káros lenne a további halasztás. Kellő parlamenti támogatottság nélkül azonban továbbra is bizonytalan, hogy merre megy tovább a kilépési folyamat.

A hét első felében optimista volt a hangulat a fejlett részvénypiacokon, a pozitív Brexit-hírek is segítették az emelkedést, a hét második felére azonban több helyen is elromlott a befektetők kedve. Európában heti szinten összességében nem voltak nagy elmozdulások, bár a londoni tőzsdeindex alulteljesített 1,4 százalékos csökkenéssel. Az amerikai tőzsdeindexek és a német DAX összességében azért enyhén emelkedett.

Felpörög a gyorsjelentési szezon

Múlt héten az amerikai nagybankok jelentéseivel berúgta az ajtót a harmadik negyedéves gyorsjelentési szezon, amelyben egyelőre vegyes eredmények érkeztek. A nagybankok mellett jelentett például a Netflix, mely 11 százalékos pluszba is került átmenetileg, a befektetők örültek a várakozáson felüli Egyesült Államokon kívüli felhasználó-bővülésnek, az IBM jelentése viszont enyhe csalódást okozott. Pénteken a szolid bevételnövekedést elkönyvelő Coca-Cola gyorsjelentése aranyozhatta be a befektetők napját.

Ezen a héten ismét sok izgalmas gyorsjelentésre számíthatunk, Európában jelent többek között az SAP, a Daimler, a BASF vagy például a Nokia is. Az Egyesült Államokban nagyon sűrű lesz a hét, mások mellett az Amazon, az AMD, a Boeing, a Ford, a Facebook, a Tesla, a Microsoft és a Twitter is közzéteszi az eredményeit.

Profit warningot tett közzé a Renault, a francia autógyártó csökkentette az idei várakozásait bevétel- és profitsoron is, amelyet a kedvezőtlenebb gazdasági környezettel indokolt. A Renault árfolyama a bejelentést követően 13 százalékkal esett, de a többi autóipari részvény is megszenvedte a hírt.

A világ több pontján is feszült a helyzet

A törökök kurdok elleni offenzívája miatt az Európai Unió több állama fegyverembargót vezetett be Törökország ellen, és elítélte a hadműveletet. Erdogan török elnök viszont több millió menekült Európára zúdításával fenyegetett a szankciókra válaszul. Az Egyesült Államok is lépéseket tett Törökország ellen, Donald Trump azonnali tűzszünetet követelt, és az acélipari termékek vámmértékének 50 százalékra emelését helyezte kilátásba.

Csütörtökön személyesen tárgyalt Erdogan török elnök és Mike Pence amerikai alelnök a szíriai háborúval kapcsolatban. Bár Erdogan eddig kizárta ezt a lehetőséget, a törökök végül belementek egy ötnapos tűzszünetbe, amelyet Donald Trump Twitteren üdvözölt, így egyelőre elhárult a további amerikai szankciók veszélye.

Az amerikai-kínai kereskedelmi feszültségek múlt héten egyelőre elcsendesedtek, a kínai főtárgyaló is optimistán nyilatkozott a részmegállapodás véglegesítésével kapcsolatban. Enyhe árnyékot vethet a két ország közötti kapcsolatra a hongkongi válság, a városban a hétvégén is folytatódtak az erőszakba torkolló tüntetések. Az amerikai kosárlabdaliga, az NBA és a kínai vezetés között a helyzet még mindig feszült, nem tudni közvetíteni fogják-e a héten induló szezon meccseit Kínában.

Voltak meglepetések a makrostatisztikákban

Hatéves csúcsra, 3 százalékra emelkedett Kínában az infláció szeptemberben, a várakozás 2,9 százalék volt. A legdrasztikusabb változás a sertéshúsban következett be, a kínai konyha egyik legfontosabb alapanyaga 69 százalékkal drágult éves szinten. A hét elei gyengébb export import adatok után enyhén elmaradt a várttól a kínai GDP adat is, amely a 6,1 százalékos konszenzus helyett 6 százalék lett, amely az elmúlt évtizedek leggyengébb növekedési adata. Ugyanakkor a januártól szeptemberig tartó időszakban 6,2 százalékos volt a növekedés, amely megfelel az elemzők által vártnak.

A szerdán közzétételre került Bézs Könyv szerint az amerikai gazdaság mérsékelt növekedést mutatott, de az üzleti aktivitás azért változó volt az országban, a fogyasztás pedig továbbra is stabil. Szintén szerdai hír, hogy az Eurózónában a várakozásoknál is mérsékeltebb, mindössze 0,8 százalékos volt az éves árdrágulás mértéke szeptemberben, ez így lassulást jelent a korábbi 0,9 százalékos adathoz képest. Ezen a héten leginkább az októberi Markit PMI adatokra figyelhetünk majd a makrostatisztikák terén.

Erősödött az angol font a főbb devizákkal szemben a Brexittel kapcsolatos fejlemények hatására, a brit deviza a dollárral és az euróval szemben is öthónapos csúcsra került. Eközben a dollár az euróval szemben gyengülésnek indult, jelenleg az EURUSD 1,116-nál áll. Múlt héten viszonylag stabil maradt az olajárfolyam, a WTI és a Brent sem változott nagy mértékben, az előbbi ma reggel 53,7 dollár, utóbbi 59,3 dollár. Az arannyal kapcsolatban sem volt sok izgalom, az árfolyam továbbra is 1500 dollár alatt maradt, ma reggel 1492 dollárt adnak egy unciáért.

Erősödésnek indult a forint

331-ig erősödött a forint az euróval szemben, és a dollárral szemben is a 296,8-as szintnél jár a hazai fizetőeszköz, amely kéthavi csúcs. Múlt héten a Brexittel kapcsolatos fejlemények, valamint a szíriai tűzszünet (és így a török líra jelentős erősödése) is segíthette a forintot.

Előadást tartott a Budapest Economic Forumon Nagy Márton MNB-alelnök, ahol kijelentette, hogy szerinte a következő 5-10 évben fel kell készülni a tartósan alacsony kamatok fennmaradására. Az alelnök szerint az infláció sem fog sokkal magasabb pályán alakulni, a magyar gazdaság helyzetével kapcsolatban pedig kifejezetten optimistán nyilatkozott.

Makrostatisztikák szempontjából unalmas volt itthon a múlt hét, ezen a héten viszont már lehet izgalom. Holnap délután kerül sor az MNB kamatdöntésére, ahol a várakozások szerint nem lesz változás, 0,9 százalékon maradhat az irányadó ráta. A magyar tőzsdén október 23-án nemzeti ünnep miatt nem lesz kereskedés.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Heti Hírlevelünkre feliratkozva összegyűjtve megkaphatja híreinket, elemzéseinket. Ügyfeleink e mellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.