KBC Equitas
2020. január 27. 8:13

Erre figyelünk a héten: Brexit, gyorsjelentések, koronavírus

   

Jelentős továbbra is a figyelem a piacok részéről a Kínából terjedő koronavíruson. A World Health Organization múlt heti állásfoglalása szerint egyelőre nincs nemzetközi vészhelyzet. Vasárnapig Kínában 80 halálos áldozatról és több mint 2700 fertőzésről tudunk országszerte. A kínai hatóságok lezárták Vuhant, ahonnan a vírus terjedése elkezdődött, és több környező várost is, hogy meggátolják a vírus további terjedését. Kínán kívül több mint 50 fertőzésről tudunk eddig, beleértve Hongkongot is.

A vírussal kapcsolatos keresleti aggodalmak hatására a WTI és a Brent jelentőset gyengült a héten. A Brent 59,4, a WTI pedig 53 dolláron áll ma reggel. Az arany minimális erősödést mutatott a múlt héten, jelenleg 1578 dollár közelében van az árfolyam. A Bitcoin nem tudott erősödni, 8700 dollárról 8200-ig gyengült az elmúlt héten, ma reggel viszont újra 8600 fölött van az árfolyam.

Az amerikai indexek az aggodalmak ellenére alig 1 százalék körüli mínusszal zárták a hetet. Az európai tőzsdeindexek is viszonylag erősek maradtak, a DAX minimális pluszban zárta a hetet, a FTSE és a francia index pedig Amerikához hasonló 1 százalék körüli mínuszban. A BUX fél százalékkal csökkent. A határidős indexek ma reggel mínuszban találhatók, a DAX közel másfél százalékkal kerülhet lejjebb nyitáskor.

Péntek óta zárva tartanak a kínai tőzsdék a Holdújév miatt, Hongkongban szerdán, Sanghajban pedig csak pénteken indul újra a kereskedés. A zárvatartás kedvező lehet a részvénypiacokra nézve, mert így lesz még pár nap arra, hogy a vírussal kapcsolatos fejleményekről többet megtudhassanak a befektetők. A múlt héten a Shanghai Composite 3 százalék feletti mínuszban zárt.

Christine Lagarde múlt héten elmondta, hogy az EKB hosszú távon fenn kívánja tartani a laza monetáris kondíciókat. Ez azt jelentheti, hogy az alapkamat jó ideig a jelenlegi szinten maradhat, valamint az eszközvásárlási program folytatódhat egészen addig, amíg az inflációs kilátások nem emelkednek meg egyértelműen a kitűzött 2 százalékos cél közelébe. Bár az infláció emelkedésnek indult a tavalyi év végére, 1,3 százalékos decemberi értéke továbbra is jelentősen elmarad a céltól. Az EKB stratégiájának felülvizsgálata várhatóan év végére fejeződik majd be. Az euró a beszédet követően gyengülésbe kezdett a dollárral szemben.

Múlt héten zajlott Davosban az 50. Világgazdasági Fórum, ahol Donald Trump, Greta Thunberg, valamint sok prominens politikus, közszereplő és gazdasági szaktekintély is részt vett. A fórum fő témája a klímaváltozás volt. Donald Trump faültetési programot hirdetett, Al Gore korábbi amerikai alelnök pedig a 9/11-es terrortámadáshoz hasonlította a mostani klímahelyzetet. Angela Merkel német kancellár a líbiai polgárháborúra is felhívta a figyelmet, amely szerinte hasonlóvá válhat a szíriai helyzethez. Sajid Javid brit pénzügyminiszter pedig arról beszélt, hogy országa először az EU-val kötne kereskedelmi megállapodást a Brexit után, és csak ezt követően az Egyesült Államokkal.

A HÉTEN IS LESZNEK FONTOS ESEMÉNYEK

Pénteken közép-európai idő szerint éjfélkor kiléphet az Egyesült Királyság az Európai Unióból. Múlt pénteken aláírta az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnöke is, valamint Boris Johnson brit miniszterelnök a Brexitről szóló megállapodást, utat nyitva ezzel a rendezett kilépés előtt. Szerdán ratifikálhatja az EP is a megállapodás szövegét, ezt követően pedig most pénteken közép-európai idő szerint éjfélkor az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból.

Sok fontos makroadat érkezik a héten. Az USA-ból a fogyasztói bizalom, az előzetes kereskedelmi mérleg adatok, a Fed kamatdöntése, az éves GDP, és PCE inflációs számokat is érdemes lesz figyelni. Európában a német munkanélküliségi adatok, az olasz GDP és az Eurózóna inflációs adata lesz érdekes.

ZAJLIK A JELENTÉSI SZEZON IS

Felpörgött múlt héten a negyedik negyedéves gyorsjelentési szezon az Egyesült Államokban, a bankszektor után az IT cégek közül is többen közzétették már az eredményeiket. A Netflix a negyedik negyedévben is folytatta a nemzetközi terjeszkedést, szépen növekedett az előfizetők száma és az árbevétel is. Ugyanakkor a készpénztermelési deficit rekordméretűvé dagadt, emiatt pedig nem lehetett felhőtlen a befektetők öröme. Az IBM esetében a felhőszolgáltatás szegmens volt leginkább erős, a jó jelentés után pedig nagyot ugrott az árfolyam is. Csakúgy, mint az Intelnél, amely magasan megverte a várakozásokat, és az idei kilátások is a vártnál kedvezőbbek.

Ezen a héten már maximális fordulatszámra kapcsol a jelentési szezon. Az Egyesült Államokból rengeteg óriás cég jelent a napokban, többek között az Apple, AMD, Mastercard, General Electric, Tesla, Microsoft, Facebook, Amazon és a Coca-Cola, valamint a kínai Alibaba is ismerteti az eredményeit. Európában is megkezdik a nagyobb cégek az eredmények közzétételét, az SAP számaira például kedden, a Wizz Air eredményeire pedig szerdán derül fény.

TOVÁBB GYENGÜLT A FORINT

Nem volt jó formában a forint az előző héten, az euróval szemben 338 közelébe is elgyengült a hazai fizetőeszköz, igaz, ma reggelre azért sikerült 336 közelébe visszatérni. A forint idén eddig nem teljesít túl jól, 1,5 százalékot gyengült az euróval szemben, holott a cseh korona 1,1 százalékot erősödött, és a zloty is stabil maradt. A jegybank egyébként az előző héten nem fogadott el ajánlatot a devizaswap-tenderén, mely lépés elméletben likviditásszűkítő hatással jár a forint piacán.

Némileg csökkentek a magyar kötvényhozamok, ez javarészt egybevág a nemzetközi piacokon látott trendekkel. A 10 éves magyar kötvényhozam 2,1 százalék közelében áll, ez az elmúlt félévet nézve így még mindig inkább lassan emelkedő trendet jelent.

Kedden jön az MNB következő kamatdöntő ülése, a várakozások szerint pedig nem kell készülni a kamatkondíciók módosítására. Feltehetően a kommunikációban sem lesz változás, a piacon lévő álláspontok szerint ezekre a háromhavonta érkező inflációs jelentéseknél lehet csak inkább készülni, ez legutóbb pedig decemberben érkezett.

A fentiek mellett főleg a novemberi fizetési adatokra lehet érdemes figyelni, a Bloomberg által követett elemzők várakozásai szerint 11,2 százalékos lehetett a bruttó bérek éves növekedési üteme, ami továbbra is igen magas szint lenne. Ez a GDP-várakozásokat illetően is fontos lehet, ami például a leginkább makropapírnak számító OTP kapcsán lehet fontos.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.