KBC Equitas
2019. április 1. 8:34

Erre figyelünk a héten: Brexit, foglalkoztatás, infláció

  

Múlt pénteken lejárt az előzetesen kijelölt határidő az Egyesült Királyság EU-ból való kilépésére, a Brexit azonban még nem történt meg. Pénteken szavaztak harmadszorra a korábban már kétszer elbukott Theresa May féle kilépési megállapodásról, azonban az egyezmény ezúttal sem szerzett többséget. Korábban nyolc alternatív lehetőségről is szavazást tartottak a képviselők, egyik opció mellett sem alakult ki azonban többség. Ma újabb véleménynyilvánító szavazásokat tartanak, hogy kiderüljön, melyik forgatókönyvnek lehet a legnagyobb esélye.

May miniszterelnök egyébként negyedszer is szeretné megszavaztatni a kilépési megállapodást, ennek érdekében a lemondását is felajánlotta, ugyanakkor előrehozott választásoknak is van esélye. Jelenleg két dátum lehetséges a szakításra, ha nem történik előremutató változás, akkor április 12-én megállapodás nélkül megtörténik a kiválás, az egyezmény elfogadása esetén, ez a dátum május 22-re tevődik át. Egy későbbi időpont meghatározása sincs kizárva, ehhez azonban világos elképzelés kell a britektől, hogy milyen irányban szeretnének továbbhaladni, ebben az esetben az EP választást is meg kell tartaniuk. Az angol font gyengült a múlt héten, a dollárral szemben jelenleg 1,30 körül áll.

A múlt héten leginkább a brit kiválás miatti bizonytalanság tartotta izgalomban a piacokat. A nyugat-európai indexek többsége másfél százalék körüli erősödést ért el, a Brexit által jobban érintett londoni tőzsde kissé alulteljesített, mérsékeltebb 1 százalékos emelkedéssel. A tengerentúlon mindhárom nagy index másfél százalék körüli erősödést realizált. Mivel a hétvégén Európában is megtörtént a tavaszi óraátállítás, így mától ismét 15:30-kor nyitnak az amerikai piacok magyar idő szerint.

A hosszúra nyúlt negyedik negyedéves jelentési szezon már lecsengett, az idei első negyedéves gyorsjelentési szezonra pedig még közel két hetet kell várni. Azért így is voltak izgalmas vállalati sztorik. Továbbra is lázban tartja a befektetőket a Deutsche Bank és a Commerzbank esetleges fúziója, a hírek szerint előbbinek tőkeemelésre lehet szüksége az egyesüléshez. Mindkét bank árfolyama érdekes szinteken mozog, erre pénteken hívtuk fel a figyelmet. A Wirecard tájékoztatása szerint nem találtak a pénzügyi kimutatásokat érintő befolyásolást a korábban felmerült csalási vádak után. A részvény árfolyama 13 százalékot emelkedett a múlt héten.

Kisebb csalódást okozott az Egyesült Államokban a tavalyi negyedik negyedéves felülvizsgált adat, ez alapján csak 2,2 százalékos volt az amerikai gazdasági növekedés, a várt 2,4 százalékkal ellentétben. Az érték négy százalékponttal elmarad a harmadik negyedéves adattól is.

Kellemes meglepetést okozott a múlt heti német Ifo-index , amely az üzleti bizalom alakulását méri Németországban. A gyenge beszerzési menedzser indexek után ez egy enyhe löketet tudott adni pénteken a piacoknak. Az adatok közzététele után a DAX index mellett az euró is erősödni tudott a dollárral szemben a múlt hét utolsó napján.

Váratlanul pozitív kínai feldolgozóipari adat érkezett ma reggelre, amely alapján négy hónap óta újra bővüli tudott a szektor teljesítménye. Az adat az elemzőket is meglepte, az ázsiai piacok pedig kivétel nélkül erősödtek, a Shanghai Composite 2,2 százalékkal emelkedett. Az ázsiai jó hangulat könnyen átragadhat az európai nyitásra is, a határidős indexek egyelőre pluszokat mutatnak.

Ezen a héten több érdekes makroadatnak is örvendhetnek a befektetők, fény derül az eurózónás márciusi feldolgozóipari és szolgáltatói pmi adatokra, az inflációra, valamint a februári munkanélküliségi rátára is. Az Egyesült Államokból szintén pmi adatok érkeznek, valamint különböző foglalkoztatottsági statisztikákat is megtudhatunk a hét második felében.

Több régiós államban is tartottak a hétvégén választásokat. Szlovákiában az államfői pozícióra az ellenzéki Caputovát választották, a tisztség inkább szimbolikus jellegű. Az ukrajnai elnökválasztás első fordulójában Volodimir Zelenszkij humorista kapta a legtöbb szavazatot, dupla annyit mint a regnáló Petro Porosenko elnök. A második fordulóban ők ketten küzdhetnek meg a voksokért. Törökországban helyhatósági választásokat tartottak, a főváros Ankarát és Izmirt elhódította az ellenzék, Isztambulban pedig nagyon szoros a verseny. A választás előtti héten erősen rángatták a török lírát (Erdogan elnök szerint nyugati spekulánsok támadták az ország devizáját), jelenleg a líra 5,6-on áll a dollárral szemben.

Emelkedéssel startoltak múlt hét első felében az olajárak, a WTI többször is a 60 dolláros szintet ostromolta. Az árakat az OPEC kitermelés-csökkentésével, és a venezuelai káosszal kapcsolatos aggodalmak hajtották fölfele. A hét közepén volt egy kisebb visszaesés, Donald Trump csütörtöki Twitter bejegyzésében ismét az olajárak magas volta miatt kesergett, és a kitermelés növelésére sürgette az OPEC tagországokat, ennek hatására is csökkentek az olajárak, a WTI lefordult a 60 dolláros ellenállásról. A hétvégére viszont visszatért a drágulás, a jeges-tengeri kitermelés felfüggesztése miatt aggódik a piac, a WTI jelenleg 60,6 dollár, a Brent pedig 68,2 dollár. Az arany árfolyama viszont nagyot csökkent az elmúlt héten, 1300 dollár alá esett be, jelenleg 1290 dollárt adnak egy unciáért.

Kamatot emelt, de laza marad az MNB

Egyértelműen az MNB kamatdöntő ülése volt a múlt hét legfontosabb hazai piaci eseménye. A Monetáris Tanács az eddigi kamatfolyosó szűkítéséről döntött, 10 bázisponttal megemelte az egynapos betéti kamatlábat -0,05 százalékra, az alapkamatban a vártnak megfelelően nem történt változás. Emellett 100 milliárd forinttal csökkentette a kiszorítandó likviditás mértékét. A lépés csak enyhe szigorításnak minősül tehát, Matolcsy György az ülést követő sajtótájékoztatón kiemelte, ez nem tekinthető egy kamatemelési ciklus kezdetének, csak egyszeri lépésnek szánják, amelyre az inflációs cél elérése miatt volt szükség.

Valamivel óvatosabban fogalmazott a héten Nagy Márton, aki hangsúlyozta, hogy az MNB adatvezérelt üzemmódban van, minden egyes negyedévben az inflációs jelentés függvényében döntenek a további lépésről. Az alelnök kiemelte, nincs előretekintő iránymutatások a bizonytalan kilátások miatt, valamint hogy az MNB két kockázati pályával számol, az egyik a gyors hazai bérnövekedés és fogyasztás miatti magasabb inflációs pálya, a másik pedig a külső környezet romlása miatti vártnál alacsonyabb infláció.

Más izgalmak is adódtak még a sajtótájékoztatón, az MNB 300 milliárd forintos keretösszeggel egy új vállalati kötvényvásárlási programot is meghirdetett a monetáris politikai transzmisszió hatékonyságának javítása, valamint a vállalatikötvény-piac likviditásának fellendítése céljából. Emellett a közeljövőre vonatkozó várakozásait is felfelé módosította a jegybank, idénre 3,8 százalékos GDP-növekedés mellett 3,1 százalékos inflációval, míg 2020-ra már 3,2 százalékos gazdasági növekedést vár szintén 3,1 százalékos árdrágulás mellett.

Az események után „szétszedték” a forintot. Hétfőn még 316 alatt is volt a magyar fizetőeszköz, a hét többi napján viszont nem állt meg a lejtőn a magyar deviza, 321 fölé került az euróval szemben, ahol egyébként a 200 napos mozgóátlag is húzódik. Ma egyébként nem sokkal lentebb, 320,8-nál áll az EURHUF. A döntés másnapján kissé elmozdult a 3 havi BUBOR, öt bázispontot emelkedve 0,18 százalékon van. A 10 éves kötvényhozam viszont lentebb került összességében, már ismét 2,9 százalék alatt volt a hét végére.          

Az MNB döntése mellett sok izgalom nem volt makrofronton, egyedül a munkaerő-piaci statisztikákat érdemes még kiemelni, mely alapján a hazai munkanélküliségi ráta 3,6 százalékra csökkent februárban a korábbi 3,7 százalékra. Emellett a keresetekről is érkezett adat, januárban is erős maradt a béremelkedés, éves alapon 10 százalék fölötti volt a plusz. A héten mérsékeltebb izgalmakra számíthatunk, a hétfői PMI adatok mellett csak ipari termelési és kiskereskedelmi statisztikák érkeznek.

Pénteken pattant a BUX

Lefordult a 42 ezer pontos szintről a BUX hétfőn, hogy aztán a hét többi napján tovább csússzon lefelé. Nagyobb vételi erő csak pénteken jött, akkor több mint fél százalékot emelkedett az index. A múlt héten a komponensek közül a Graphisoft Parkra vonatkozó fair érték becslésünket módosítottuk, az ingatlanfejlesztő részvénye számításaink szerint 3965 forintot is megérhet, a hetet 3620 forinton zárta. A héten sem maradtunk kispapír rali nélkül, a Set Group részvénye közel 17 százalékot szárnyalt.

A) OTP

A 12500 forintos sávtetőről pattant fel péntekre az OTP árfolyama, az után, hogy a hét első felében még lefelé ment. Összességében így is kisebb mínuszban zárta a hetet, 520 forintra a mindenkori csúcstól. A technikai kép viszont nem néz ki most rosszul, a héten a 13000 forintos szintet ostromolhatja ismét a bankpapír, egy újabb csúcsdöntéssel is próbálkozhat. További korrekció esetén ismét a 12500 forint körüli szintek tűnnek erősnek, míg alatta a 11800 forintos támasz segíthet.

Hír fronton jó hírt kapott az OTP, miszerint a román kormány engedett a kritikáknak, és lentebb vágta a bankokat érintő kapzsisági illeték mértékét. Emellett újabb médiaértesülések szerint csak a harmadik legmagasabb ajánlatot adta az eladósorban lévő állami bankért, az Abankáért az OTP, a legtöbbet, 450 millió eurót az AIK ajánlotta. Ma reggel pedig az is kiderült, hogy a vártnak megfelelően megtörtént az első negyedév végére az albán akvizíció pénzügyi zárása. Célár módosítás nem érkezett a héten, a konszenzus továbbra is 13037 forinton áll, mi is optimisták vagyunk.

Az OTP napi grafikonja (2019.04.01. nyitás előtt)

B) Mol

Nem zárult jól viszont a Mol hete, pénteken nem sikerült vissza verekednie magát a hosszú távú emelkedő trendcsatornába, így a héten már csak az 50 napos mozgóátlagban bízhat az árfolyam. Ha újból sikerül onnan megindulni, akkor elsőként 3350 forintig mehet a papír, azt áttörve pedig a sávtető lehet a hosszú távú cél. Ha letörne a mozgóátlag, akkor ismét a 3200 forintos támaszig is eshet az árfolyam, annak letörésével pedig már a 3050 forint körüli szint adódik.

Fontos hírek nem érkeztek a héten, az elemzőházak továbbra is optimisták a papírra, a célárak átlaga 3631,2 forinton van, ez alapján pedig 10 százalék feletti potenciál lehet még a papírban. Az mindenesetre enyhe pozitívum, hogy a dollár nagyot ment a forinttal szemben a héten, 286 közelében áll az USDHUF.

A Mol napi grafikonja (2019.04.01. nyitás előtt)

C) Richter

Bombaformában volt a Richter az elmúlt héten, ráadásul a pénteki mozgással már a technikai kép sem fest annyira rosszul. Az árfolyam ugyanis jelentős emelkedésével a 200 napos mozgóátlagot is átszakította, így megnyílt a tér a további pluszok előtt. Következő fontos szint 5500 forint környékén található, ahol egy gyengébb ellenállás mellett az 50 napos mozgóátlag is megtalálható. Sikeres áttörés esetén pedig már az 5800 forintos szint adódik.

Hírek terén nagy pörgés nem volt most sem, szerdán jelentette be a gyógyszercég, hogy 5 millió dollár értékben jegyzett a Prima-Temp vállalat átváltható kötvényéből. Célárak alapján még mindig jónak tűnik a helyzet, 15 százalék körüli felértékelődést vetít az előre ugyanis, mi is többre értékeljük a jelenlegi áránál a részvényt.

A Richter napi grafikonja (2019.04.01. nyitás előtt)

D) Magyar Telekom

Szépen oldalazott az 50 napos mozgóátlag hátán az Magyar Telekom részvénye. Egészen péntekig. Akkor már nem sikerült rajta maradni, több mint 5 forinttal alatta sikerült csak bezárni. Ezzel így izgalmas napok jöhetnek, ha sikerül a támaszról pattanni a héten, akkor ismét a mozgóátlag leküzdése lehet a kitűzött cél, hogy ismét a sávtetőt ostromolhassa 473 forintnál a papír. Ellenben ha nem csak fals letörésnek bizonyul a pénteki mozgás, akkor a 455 forintos támasz lehet a következő megálló.

A viszonylag stabil árfolyam és a csökkenő 10 éves hazai kötvényhozam eredőjeként ezzel együtt is javult az osztalékprémium a részvénynél, közel 3 százalék a 27 forintos osztalékot véve. Célár fronton is volt némi változás, a Goldman Sachs korábbi 497 forintos becslését 530 forintra emelte, miközben az ajánlás továbbra is tartás. Szintén tartást javasol már csak az évek óta optimista HSBC, változatlan 535 forintos célárral. A konszenzus ezzel együtt 501,7 forinton áll, mi ennél is nagyobb felértékelődést látunk még a részvényben.

A Magyar Telekom napi grafikonja (2019.04.01. nyitás előtt)


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Heti Hírlevelünkre feliratkozva összegyűjtve megkaphatja híreinket, elemzéseinket. Ügyfeleink e mellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.