KBC Equitas
2019. április 8. 8:36

Erre figyelünk a héten: Brexit, EKB, infláció

  

Hard Brexittől az újabb halasztásig

Az idei hét egyik legfontosabb kérdése, hogy mi fog történni az Egyesült Királysággal. Sajnos nem lehet biztosan tudni, ezért érdemes felkészülni többfajta forgatókönyvre. A piacokon eddig mérsékelt hatások jelentkeztek, de bármilyen váratlan bejelentés okozhat nagyobb mértékű mozgást, bármilyen irányba.

Az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépésének határidejéhez közeledve még mindig nagy a bizonytalanság, hogy milyen feltételekkel léphetnek ki a britek. Április 12-ig van ideje a briteknek valamiféle javaslat kidolgozására az Európai Unió felé (a határidő hosszabbítás is lehet egy javaslat, amennyiben az EU is támogatja), azonban a megállapodás nélküli kilépés kockázata továbbra is megvan, habár jelenleg úgy tűnik, hogy az Európai Uniónak is inkább az a célja, hogy valamiféle megállapodásra legyen idő (ezt támasztják alá Donald Tusk és Jean-Clude Juncker korábbi nyilatkozatai is). Egyelőre azért nem lehet teljesen kizárni a „hard-brexitet” sem, annak ellenére, hogy mindkét fél szeretné elkerülni.

Szerdán lesz a Brexittel kapcsolatban az Európai Uniós csúcs, amelyen dönthet arról az EU 27 tagországa, hogy elfogadják-e a britek kérelmét az újabb halasztásra vonatkozóan. A brit kormány a korábbi információk szerint június 30-ig kérne haladékot, azonban Donald Tusk jelezte, hogy kész lenne akár 1 évig tartó „rugalmas” határidőt szabni a briteknek, amennyiben ezt az Európai Parlament elfogadja.

Hétvégi fejlemény, hogy Theresa May és Jeremy Corbyn három napos tárgyalása végül nem zárult eredménnyel, de továbbra is a két legnagyobb párt együttműködésére, és egy közös javaslat kidolgozására lenne szükség. A vita a továbbra is a vámunióban maradás kérdéséről volt, amelyben a Munkáspárt álláspontja szerint bent kellene maradnia az országnak. Mivel megállapodás továbbra sincs, és a felek a vasárnap esti megbeszélés után hétfőre már nem terveztek újabb tárgyalást, emiatt a legvalószínűbb tehát, hogy egy újabb határidő hosszabbítás lehet, kérdés csak ennek a konkrét időtartama, így addig is a bizonytalanság fennmarad.

A héten következő Uniós csúcsra lesz érdemes figyelni, konkrétumokat a következő hónapok forgatókönyvéveivel kapcsolatban várhatóan ezután tudhatunk meg. A piacokat nézve az alábbiakra azért érdemes felkészülni:

  • A bizonytalanság miatt megnövekedhet a volatilitás a font árfolyamában, amely miatt a külföldi részvényeknél az árfolyamkockázat mellett megnövekedett devizakockázattal is számolni kell.
  • Jelentős mozgásokra a részvények esetében is fel kell készülni.
  • A megállapodás nélküli Brexit hatásai inkább a bankszektor szabályozásnak való megfelelésében jelentkeznek.
  • Mindezek ellenére nem kell úgy tekinteni a Brexitre, hogy megszűnik a londoni tőzsde és az EU közti kapcsolat, de nehézségek előfordulhatnak.
  • A kilépés után valószínű egy átmeneti időszak fog következni, amelyben a pontos szabályok kerülnek majd kidolgozásra a pénzügyi piacokon is, így valószínű, hogy ezekben nem lesz változás az eddigiekhez képest.
  • Egyelőre arról kell megállapodniuk a feleknek, hogy milyen formában lép ki az Egyesült Királyság az EU-ból.
  • Az Európai Unió, illetve a bankszektor felkészült a legrosszabbra, habár ezt mindkét fél szeretné elkerülni.
  • Bármilyen forgatókönyv esetén, a vízummentességről már előző héten döntött az Európai Parlament, ezzel az utazás még „hard-brexit” esetén is zökkenőmentes lehet a két ország között.

Az elmúlt héten a font 1,3 százalékot gyengült az euróval szemben, az FTSE 100 index azonban együttmozogva a többi nyugat-európai indexszel erősödni tudott, és jelenleg éves csúcspontján tartózkodik.

Kereskedelmi tárgyalások, közelgő gyorsjelentések, emelkedő piac

Jó erőben voltak a piacok az elmúlt héten is. Az év első három hónapja kifejezetten pozitívan telt a részvénypiacokon, a vezető indexek szinte kivétel nélkül felfele meneteltek. Az S&P 500 és a Dow Jones heti emelkedése meghaladta a 2 százalékot, a Nasdaq pedig 2,7 százalékot emelkedett 1 hét alatt.

Alighogy befejeződött Európában a gyorsjelentési szezon, már kezdődik is az Egyesült Államokban az első negyedéves gyorsjelentési dömping. Ezen a héten a Levi’s negyedéves számait ismerhetjük meg, valamint a Delta Airlines teszi közzé a számait, a bankok közül pedig a JP Morgan és a Wells Fargo kezdi meg a szezont. Múlt héten az egyik legjobban teljesítő szektor a bankszektor volt Amerikában, pozitív jelentések esetén akár folytatódhatna is ez a trend.

Ezen a héten a gyorsjelentéseken kívül érdemes lesz figyelni a német külkereskedelmi mérleg és végleges infláció alakulását, valamint az Egyesült Államokból érkező inflációs és ipari rendelésállomány adatokat. Szerda este még a Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyve is közzétételre kerül.

A hét fontos eseménye lesz az EKB szerdai kamatdöntő ülése is, az előző kamatdöntő ülésen bejelentett új finanszírozási program után, most nem várható nagy meglepetés, a sajtótájékoztatót lesz érdemes figyelni, hogy jelenleg hogyan vélekedik a gazdasági folyamatokról a jegybank.

Visszatért a német DAX a 12000 pontos szint fölé, a német tőzsde szinte minden nap emelkedett, dacára az Európában gyengélkedő makroadatoknak, és a lassuló növekedési kilátásoknak. Azért a kereskedelmi tárgyalások alakulása, és a pozitív amerikai makroadatok az európai piacokon is éreztették hatásukat. A magasabb kínai kitettséggel rendelkező vállalatok

Úgy tűnik Olaszországban sem lesz nagy növekedés idén, legalábbis a pénzügyminisztérium előrejelzései ezt erősítik meg. A minisztérium a korábbi 0,9 százalékos növekedési ütemet visszavágta, valamint a korábban tervezett költségvetési hiány mértéke magasabb lehet.

Megnyugtatta a piacokat az amerikai munkaerőpiaci adat, a vártnál nagyobb ütemben bővült a nem mezőgazdasági foglalkoztatottak száma. Ugyanakkor a béremelkedés mértéke alacsonyabb volt a vártnál. Összességében a jelentés így vegyesre sikerült, de a piac inkább pozitívan értékelte, a dollár is erősödött a főbb devizákkal szemben az EURUSD árfolyama az 1,12-es szinten van.

A jó munkaerőpiaci adat, valamint egy várható megállapodás Kína és az Egyesült Államok között azonban negatívabb hatással volt az arany árfolyamára, amely jelenleg 1295 dollár körül mozog, amely január óta a legalacsonyabb szint.

Tovább emelkedett az olaj árfolyama múlt héten, a WTI 63 dollárnál, a Brent pedig 70 dollárnál áll jelenleg. Az OPEC kitermelés csökkentése, alamint az Irán és Venezuelával szembeni szankciók hatása egyértelműen látszik az árfolyamon, az amerikai kitermelés pedig nem tudott olyan mértékben növekedni, hogy ezt ellensúlyozza. Jelenleg tehát a globális kínálat csökkenőben van, és amíg az OPEC nem dönt újra az olaj kitermelés növeléséről addig az árfolyam trendjében sem jöhet nagymértékű változás. A héten kedden teszik közzé az amerikai olajkészletek mennyiségét, amely fontos lehet a további mozgások szempontjából.

Felforgathatja a piacot az új állampapír

Varga Mihály pénzügyminiszter az összes jelenleginél kedvezőbb kamatozású lakossági állampapírt jelentett be a múlt héten, az új konstrukciót júniustól vezethetik be. A papír hozama fél év után 3,5 százalék, az első év végén 4 százalék, majd ezt követően félévente fél százalékpontos növekedéssel az ötéves futamidő végén 6 százalék lehet a kamat. Ráadásul egy nemrég elfogadott törvénymódosításnak köszönhetően a kamat után adózni sem kell. A miniszter szerint ezzel az új megtakarítási formával a lakossági állampapír-állomány öt év alatt akár meg is duplázódhat. Kedvező kamatozása miatt viszont az új állampapír akár az osztalékrészvények piacáról is vonhat el forrásokat, nem beszélve a befektetési alapokról, egyéb kötvényekről vagy a bankbetétekről.

Nagy Márton az MNB alelnöke egy interjúban kijelentette, hogy a jelenlegi monetáris kondíciók normálisnak tekinthetők. Az MNB adatvezérelt üzemmódba kapcsolt, így a következő időszakot egyedi döntések sorozata határozhatja meg. Továbbra is fokozottan támaszkodnak majd a negyedévente megjelenő Inflációs Jelentésre. Az alelnök szerint a pénzügyi piacon kevesebb, de nagyobb mérető bankokra van szükség, és nagyobb árverseny lenne kívánatos.

Múlt hét elején a 200 napos mozgóátlag megállította a forint gyengülését az euróval szemben, utána szerdán egy kisebb erősödéssel próbálkozott a 321 forint feletti szintekről a hazai deviza, de egyelőre a 320 forint erős ellenállásnak bizonyult. Ma reggel 321,1-en áll az EURHUF.

Múlt hétfőn a hazai gazdaságra vonatkozó feldolgozóipari PMI adatok érkeztek, az 52,4-es érték enyhén elmaradt a konszenzustól és az előző adat után csökkenést jelent. Péntek reggel tette közzé a KSH a februári ipari termelési adatokat, ez alapján éves szinten 5,9 százalékos volt a növekedés, amely túlszárnyalta az elemzői konszenzust. Januárhoz képest is 1 százalékos volt a bővülés a szezonális hatásokkal kiigazítva. Ez kifejezetten pozitív hírnek tekinthető a külső környezeti lassulás mellett. Ezen a héten a szerdán érkező márciusi inflációs adat lesz a legizgalmasabb makroadat, az MNB monetáris politikájára gyakorolt hatás miatt is érdemes lesz erre figyelni. Az elemzői konszenzus az árdrágulás gyorsulását várja, 3,5 százalékos éves inflációra számítanak az elemzők.

A csúcsot is megjárta múlt héten a BUX

Múlt hét kedden 42213 ponttal új zárócsúcsra tört a BUX index, a hét második felében viszont megtört a lendület, így a pénteket már csak 41842 forinton zárta, heti szinten azért így is maradt csekély plusz. Az első negyedéves forgalmi adatok alapján a BÉT frissítette a likvid papírok listáját, amelyre újonnan felkerült az AutoWallis és a Set Group, kikerült viszont a Konzum és az Est Media.

A 4iG részvényben továbbra is nagy a pörgés, a papír rendre a legforgalmasabbak között szerepel a tőzsdén. A múlt héten a T-Systems felvásárlásával kapcsolatos pletyka tarthatta lázban a befektetőket, bár a hírt egyelőre nem erősítette meg a cég. Pénteken a Konzum is közzétette a közgyűlési előterjesztéseivel együtt a konszolidált 2018-as eredményét, amelyben 28 milliárd forintos árbevételről, és 6 milliárdos profitról számoltak be. Visszavágta a Rába célárát az OTP, frissített modelljük alapján 1403 forint lehet a részvény fair értéke, ez közel 100 forinttal alacsonyabb a korábbi kalkulációnál. Azonban az új célár is még felértékelődést feltételez, az ajánlás pedig továbbra is vételi.

A) OTP

12720 forinton áll jelenleg az OTP árfolyama, a múlt héten nem sikerült a történelmi csúcsot tesztelni. A hét elején még kisebb emelkedéssel próbálkozott az árfolyam, azonban szerdán lefordult a 12900 körüli szintekről. A csökkenés folytatódása esetén a 12500 forintos támasz kerülhet tesztelésre, rosszabb forgatókönyv esetén pedig az 50 napos mozgóátlagnak is vizsgáznia kellhet 12010 forint környékén. A nagyobb emelkedéshez pedig a 13000 forint körüli szintet kellene áttörnie az árfolyamnak.

Hírek szempontjából nem volt túl izgalmas a hét az OTP számára. Az újonnan bejelentett állampapírnak elképzelhető, hogy lesz némi elszívó hatása a bankbetétek piacáról, de ennek sem lenne komolyabb negatív hatása a bank számára a jelenlegi forrásbőség mellett. Új célármódosítás nem érkezett a papírra, a Dom Maklerski viszont vételiről semlegesre csökkentette az ajánlását, 13046 forintos célár mellett. Az elemzői konszenzus 13038 forinton áll.

Az OTP napi grafikonja (2019.04.08. nyitás előtt)

B) Mol

Elromlott a technikai kép a Mol grafikonján, múlt héten megszakadt a tavaly nyár óta tartó emelkedő trendcsatorna, az árfolyam a hét közepén határozottan letörte a trendvonalat és az 50 napos mozgóátlagot is, és végül 3230 forinton zárt. További esés esetén a 3200 forintos szintet érdemes figyelni. A visszaemelkedéshez most már az 50 napos mozgóátlag és az emelkedő trendvonal sem barátja az árfolyamnak, az előbbi 3281 forinton, az utóbbi 3300 forint körül állhatja útját az erősödésnek.

Jó hírt közölt a Mol, márciusban 4,2 dollárra emelkedett a társaság hordónkénti csoportszintű finomítói árrése, februárban ez még csak 3 dollár volt. Múlt héten frissítettük modellünket a Mol részvényére, továbbra is optimisták vagyunk és fenntartjuk a korábbi 3560 forintos fair érték becslésünket. A Dom Maklerski 200 forinttal 3223 forintra vette lejjebb a célárát, az ajánlás továbbra is semleges. Az elemzői konszenzus 3628 forint, így akár 12,3 százalékos felértékelődés is benne van a pakliban.

A Mol napi grafikonja (2019.04.08. nyitás előtt)

C) Richter

A jól sikerült múlt hét után izgalmasan fest most a Richter grafikonja, az árfolyam éppen az 50 napos mozgóátlaggal birkózik. Az emelkedés folytatásához ezt a technikai ellenállást kellene áttörni 5460 forinton, utána pedig az 5500 forintos ellenállás lehet a következőállomás. Lefordulás esetén a 200 napos mozgóátlag nyújthat védelmet 5335 forintnál, majd a következő nagyobb támasz 5000 forinton húzódik.

Meglehetősen izgalommentes volt hírek terén a múlt hét a Richter befektetőinek. Amire érdemes volt figyelni, hogy a társaság közzétette az előterjesztéseket az április 24-én tartandó közgyűlésre. Az ajánlott osztalék 100 forint lesz, valamint új részvény-visszavásárlási programot is indíthat a vállalat. Célármódosítás nem érkezett a részvényre, az elemzői konszenzus 6290 forinton áll, mely 15 százalékos erősödést vetítene előre.

A Richter napi grafikonja (2019.04.08. nyitás előtt)

D) Magyar Telekom

Továbbra is a szűk 462-475 forintos sávban oldalaz a Magyar Telekom árfolyama, mely a sáv alsó széléről rugaszkodott el pénteken, és áttörte az 50 napos mozgóátlagot is. Az erősödés folytatása esetén a sáv felső szélét érdemes figyelni, lefele pedig 468 forintnál az 50 napos mozgóátlag, illetve  a sáv alsó széle nyújthat védelmet. Pozitívum, hogy az MACD indikátor már elég közel áll egy vételi jel adásához.

Múlt héten felröppentek a pletykák, hogy a 4iG felvásárolná a telekomcég leányát, a T-Systemset, a nem megerősített hír azonban nem nagyon mozgatta meg az árfolyamot. A Magyar Telekom papírjának a részvénypiacon kívül jöhet egy új vetélytársa, ugyanis a júniusban megjelenő új állampapír az osztalékpapírok piacáról is szívhat el forrásokat. A Magyar Telekom jelenleg 2,7 százalék osztalékprémiumot fizet a 10 éves kötvényhozamhoz képest, a 27 forintos osztalékot alapul véve. Az elemzőházak nem módosítottak a korábbi célárakon, a konszenzus hét százalékkal a jelenlegi árfolyamnál magasabban 502 forinton áll.

A Magyar Telekom napi grafikonja (2019.04.08. nyitás előtt)


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Heti Hírlevelünkre feliratkozva összegyűjtve megkaphatja híreinket, elemzéseinket. Ügyfeleink e mellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.