Cinkotai Norbert
2019. április 30. 9:04

Erősen kezdhette az évet a Richter

Szép növekedést érhetett el a Richter az első negyedévben, a bevételek és az üzemi eredmény nagyjából 10, a nettó profit pedig több mint 40 százalékkal is nőhetett a tavalyi első negyedévhez képest. Kérdés persze, hogy ezt mennyire árazták már a befektetők az elmúlt hetekben, hogy mennyit változtat ez az összképen, illetve hogy a közelgő FDA döntés mellett mennyire mozgatja meg most a jelentés a részvényt.

Hamarosan jön a Richter első negyedéves gyorsjelentése, az előzetes várakozásaink szerint pedig azért nem zárhatott rossz három hónapos periódust az év elején a gyógyszergyártó. A számok május 10-én hajnalban jönnek majd, de úgy véljük, a bevételek és a profit is szépen erősödhetett tavalyhoz képest.

Hasít a Vraylar!

Majdnem 124 milliárd forintos bevételt várunk a cégtől, ami 2018 első negyedévéhez képest 8,7 százalékkal lenne magasabb érték. Ez a negyedik negyedévben látott 10,3 százalékos növekedéstől ugyan egy kicsit elmarad, de így is szépen növekvő pályán mozoghat a Richter bevétele, ahogyan azt már mi is feltételeztük a legutóbbi modellfrissítésünkben.

A Vraylar eladások igen erősek lehettek, nagyjából 160 ezer recept mellett közel 160 millió dolláros bevétellel számolunk, amiből 29 millió dollárt kaphatott a Richter. Ez forintban azért igen erős teljesítmény, 8 milliárd forint körüli bevétel lehet, éves szinten pedig több mint 90 százalékos növekedés.

Az Esmya kapcsán nem számítunk nagy csodára, az értékesítés feltehetően továbbra is nyomott szinteken maradt. Az általunk várt 7 millió eurós bevétel még a felét sem érné el a tavalyi 16,1 millió eurónak. Ezzel együtt az európai Cariprazine-értékesítés beindulása miatt a nyugat-európai régióból származó bevétek azért már majdnem a tavalyi szintet érhették el, szemben az előző negyedévekben látott jelentős év/év elmaradásokkal.

Ezzel együtt persze enyhe visszaesés azért várható, forintban számolva 3 százalékos mínuszt várunk az EU15 piacoktól. Mivel a forint gyengült az euróval szemben a két időszak kapcsán, ezért ez is segítette most a Richtert, de ebben a régióban még ez sem volt elég, kis visszaesést várunk tehát.

Ezt leszámítva viszont a többi piacon azért erős teljesítményre számítunk, az amerikai piacokon a fenti Vraylar-hatás miatt az összesített növekedés 66 százalékos lehet (ezt mondjuk már megszoktuk), de a többi piacon is látható az egyszámjegyű százalékos növekedés.

A fentiek mellett összességében is elmondható, hogy a devizahatások azért pozitívak voltak, a dollárral szemben például a negyedéves átlagár több mint 10 százalékkal került magasabbra, a forint gyengülése/dollár erősödése miatt. Ezek segítik a Richtert, egyedül a rubel kapcsán látható némi visszahúzó hatás. Összességében viszont így is durván 1-1,5 százalékos pluszt tehet hozzá a pozitív devizahatás a bevételekhez.

Marad profitsoron is a növekedésből

A költségek növekedése persze nem meglepő ezek után, ugyanakkor úgy véljük, hogy bruttó fedezet így is szépen erősödhet, a közvetlen költségek emelkedése valamivel a bevételekénél kisebb lehet. Emiatt a bruttó fedezeti hányad is javulhat, 58,5 százalékra a tavalyi első negyedéves 57,5 százalékról, ezt pedig részben a pozitív devizahatások, és a magas marzsú kulcskészítmények (Vraylar+Esmya) összesített bevételének nagyobb összege segíti (összetétel-hatás).

Az operatív költségeknél szintén növekedést várunk, ugyanakkor nem olyan jelentős mértékben, a K+F kiadásokat leszámítva csak egyszámjegyű százalékos mértékben. Ezek miatt azért az eredménysorokon bőven maradhat a növekedésből, és az üzemi eredmény a tavalyi 17,7 milliárd forintról 19,9 milliárd forintra emelkedhet, 0,6 százalékponttal javítva az EBIT-marzsot is. Azért meg kell említeni, hogy negatív hatása van a Pantarhei felé teljesített néhány millió eurós mérföldkő kifizetésnek is.

Szintén pozitívum a Richter szempontjából, hogy december végéhez képest a forint valamelyest gyengült, exportcégként így profitálhatott a mérlegtételek átértékeléséből is. Számításaink szerint durván 2,5 milliárd forintos plusz jöhet így a pénzügyi soron. Ez főleg annak függvényében erős teljesítmény, hogy egy éve még majdnem ugyanekkora volt a mínusz, a különbség tehát majd 5 milliárd forintos lehet a két negyedévet illetően.

Ezért így nem akkora meglepetés, hogy a nettó profit látványosan erősödhetett tavalyhoz képest, az akkori 14,5 milliárd forintról 20,8 milliárd forintra. Ez EPS szintjén az akkori 78 helyett 112 forintot jelent, ami szintén jelentős, durván 50 százalékos bővülés. Látni kell persze, hogy ebből azért sokat adott a pénzügyi soron látható eltérés, ugyanakkor a fentebb lévő sorokon is jobban teljesíthetett a Richter, nagy panaszra tehát vélhetően nem lesz okuk a befektetőknek.

Mi várható a részvénytől?

A jelentés után persze fontos kérdés, hogy miként változtatja majd előrejelzését a menedzsment 2019-re vonatkozóan, feltehetően ezen azért sok múlhat majd. Mi úgy véljük, hogy az első negyedéves számok azért nem lesznek rosszak, és a februári (hagyományosan inkább konzervatív) becsléseket azért enyhén felfelé módosítják majd, még ha nem is minden soron, ahogyan azt a múltban már többször is láttunk május során.

Ugyanakkor a technikai kép azért mutat komoly ellenállásokat a papír előtt, így van két nagy kérdés:

  • egy pozitívabb hangulatban vajon át tudja-e vinni az 5800, tágabban értelmezve a 6000 forintos szintet a papír,
  • illetve nem árazták-e már be az elmúlt hetekben az erős jelentést a befektetők?

A technikai kép alapján némi túlvettség is kialakult már az utóbbi hetek ralija után, ami során a részvény 5800 forint közelébe tért vissza, ami egyébként fair érték becslésünkkel is megegyezik. Ettől függetlenül úgy véljük, hogy nagyon erős pozitívumokra lenne ahhoz szükség, hogy a Richter gyorsan vissza tudjon kerülni 6000 forint fölé.

Azt is látni kell, hogy hamarosan (május 13, hétfő) jön majd az amerikai gyógyszerfelügyelet döntése, miszerint a Vraylar kaphat egy újabb indikációra (bipoláris depresszió)  megerősítést. Ez már valódi differenciáló erőt adna a gyógyszernek, és a vele kapcsolatos elvárásokat is magasabbra helyezné, a Richter bevétel termelési képességével együtt. Emiatt érdemes lehet figyelni ezt a napot, és könnyen lehet, hogy a jelentésre emiatt még nem lesz látványos reakció, és kivárnak a befektetők ezzel a döntéssel.

A Richter heti grafikonja (2019.04.30 09:05)


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.