Nagy-György János
2019. június 4. 11:58

Erőre kaphat a Shell árfolyama

Izgalmasan néz ki a Shell holland-brit olajipari óriás grafikonja, a napokban eldőlhet kitart-e az év eleje óta tartó emelkedő trend, ráadásul az árfolyam épp a mozgóátlagok kettőséről pattanhatna föl. A cég egyébként ma reggel ismertette stratégiáját, amely látványos hosszú távú növekedési kilátásokat tartalmazott. A részvénnyel kapcsolatban pozitívum még, hogy a gyengélkedő olajárak sincsenek nagy hatással az árfolyamra, valamint a 6 százalékos osztalékhozam is magasnak számít.

A részvénypiacok általánosan gyenge májusi teljesítménye ellenére is kitartott az elmúlt év végén kezdődő emelkedő trendvonal a világ második legnagyobb olajvállalatának, a Royal Dutch Shellnek a grafikonján. Az árfolyam éppen tegnap pattant fel az emelkedő trendvonal és a 200 napos mozgóátlag kettőséről, ma reggel pedig ismételten tesztelte a két támaszvonalat, de egy újabb felpattanás után már az 50 napos mozgóátlaggal küzdhet.

Ha sikerülne lendületet venni a jelenleg 24,6 fonton álló árfolyam alatt húzódó támaszzónáról, akkor az emelkedő trendcsatorna felső széle vehető ismét célba 26 font környékén, de a növekedés kitartása esetén a 27 font körüli csúcszóna is elérhető lehet, amely már 10 százalék körüli felértékelődést jelentene. Rosszabb forgatókönyv esetén azonban elbukhat a 24,3-24,6 font között húzódó támaszzóna, ebben az esetben pedig 23,7 fonton rajzolódik ki még egy védvonal. Nagyobb eladói nyomás esetén viszont akár az idei mélypont szintje, 22,2 font is megközelíthető. Az indikátorok egyébként semlegesek, sem az MACD, sem az RSI nem ad egyértelmű jelzést.

A Royal Dutch Shell „A” napi grafikonja (2019.06.04. 10:00)

A heti grafikonon szintén pattanásig feszült a helyzet, hiszen az árfolyam épp a 24,5 fontos támaszvonal és az 50 hetes mozgóátlag kettősével birkózik, de egyelőre a vonalak fölött áll, és innen akár megtörténhet a felpattanás. Heti nézetbe látszódik, hogy nem csak rövid, hanem hosszabb távon is azért emelkedő a trend, a növekedés folytatódása esetén pedig a napi grafikonon is azonosított 27 font körüli csúcsszint lehet a következő állomás. Az árfolyam körül húzódó technikai szintek alatt még 23 fontnál is található egy támaszvonal, még lejjebb pedig szükség esetén 21,2 font körül egy újabb támaszszint és a 200 hetes mozgóátlag kettőse nyújthat segítséget.

A Royal Dutch Shell „A” heti grafikonja (2019.06.04. 10:00)

A Shell egy vertikálisan integrált energiaipari vállalat, a kitermelés mellett a finomításban és a kiskereskedelemben is határozottan jelen van, így a gyengélkedő olajárak sem hatnak negatívan a cég összteljesítményére. Az olaj és gáz mellett egyébként már megújuló energiában is utaznak, igaz ez még csak csekély részét teszi ki a mixnek. A frissen közzétett céges stratégia szerint amúgy az alacsonyabb szénkibocsátású energiamix felé fordulhat hosszabb távon a vállalat, amely 2030-ra globális szinten az első számú energiaipari társasággá szeretne válni.

A ma reggeli bejelentés alapján a vezetőség erős készpénztermeléssel kalkulál a következő években, 2021 és 2025 között pedig 125 milliárd dollárt szeretne visszajuttatni a részvényeseinek, osztalék-kifizetés és részvény-visszavásárlás formájában. Az osztalék egyébként már most is jónak számít, a cég negyedévente fizet, mely éves szinten összesen 6 százalékos hozamot biztosít a részvényeseknek a jelenlegi árfolyam mellett.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.