Nagy-György János
2019. szeptember 3. 13:06

Elindult a futballszezon, érdemes figyelni a részvényekre is!

Az elmúlt hetekben megkezdődött az európai futballszezon, ennek apropóján pedig megnéztük, hogy milyen nagyobb klubok részvényeivel lehet tőzsdén kereskedni, illetve, hogy mire érdemes figyelni az ilyen befektetéseknél. Az idei szezon bőven tartogat izgalmakat, a fontosabb mérkőzések alakulásai pedig az árfolyamokra is kihathatnak.

Elindult a rengeteg sportrajongó által várva-várt 2019/20-as labdarúgószezon, a legnagyobb európai bajnokságok mérkőzései már javában zajlanak, lassan pedig a Bajnokok Ligája csoportköre is megkezdődik.  Ilyenkor azonban nem csak a szűken vett focicsapatok szereplése érdekes, hanem a klubokat üzemeltető társaságok gazdasági teljesítménye is.

De mégis miért lehet érdekes ez utóbbi szempont egy átlagos drukker számára? Az nyilvánvaló, hogy ha jól megy az üzlet, akkor a klubnak több tere nyílik többek között értékesebb játékosok szerződtetésére, stadionfejlesztésre is, ez pedig örömteli lehet minden rajongónak. Azonban lehet egy még direktebb hatás a szurkolók számára, mégpedig akkor, ha a szurkoló maga is tulajdonos, és így részesülhet a gazdasági haszonból is.

Az átlagszurkolók többsége sokszor csak álmodozik, hogy megvásárolja a kedvenc csapatát, pedig sok esetben ez már nem is irreális vágy. Ugyanis jópár topcsapatot nyílt részvénytársaságok működtetnek, ezeknek a társaságoknak a részvényeit pedig mi is könnyűszerrel megvásárolhatjuk a tőzsdén, így még ha csak kismértékben is, de tulajdonrészt szerezhetünk kedvenc klubunkban. Tőzsdén kereskedhető például az egyik legnépszerűbb klubcsapat, a Manchester United is, amellyel több alkalommal mi is foglalkoztunk elemzéseinkben.

Miért jó ez nekünk? Egyrészt a sok szurkoló által a csapattal kapcsolatban hangoztatott „Mi” ténylegesen valósággá válna, hiszen tulajdonosként valóban a klub részévé válnánk, ezáltal még erősebb és könnyebb lenne a kedvenceinkkel való azonosulás. Így pedig a meccsnézésen egy újabb izgalomfaktor is megjelenne, hiszen egy-egy fontosabb mérkőzésnek jelentősebb gazdasági vetülete is lehet, vereség esetén a részvényünk árfolyama csökkenhet, győzelem esetén pedig emelkedhet.

Gazdasági hasznot persze sportfogadás révén is húzhatunk kedvenc csapatunk sikereiből, de azért egészen más egy részvénybefektetés, mint a sportfogadás.

 • Kisebb kockázat
  Fogadásnál negatív kimenetel esetén e teljes befektetett tőkét elveszítjük, részvény esetén viszont jellemzően mérsékeltebb egy-egy rosszabbul sikerült meccs után a veszteség, persze az esetleges „nyereményhányad” is kisebb.
 • Hosszú távon nyereséges játék
  Tippmixen, vagy a legnépszerűbb online sportfogadási oldalakon is úgy állapítják meg az oddsokat, hogy a fogadási iroda mindig jól járjon, ezért minden lehetséges kimenetelnél az adott eseményre befolyt tétek összegének csak 80-90 százalékát fizetik vissza a nyerteseknek (például egy kétkimeneteles eseménynél, ahol mindkét kimenetelnek azonos a valószínűsége, a legnagyobb hazai fogadóirodánál legtöbbször 1,80-as vagy 1,85-ös nyereményszorzóval fogadhatunk, miközben a valós odds 2,00). Ezért hosszabbtávon gyakran nem kifizetődő ez a módszer. Ellenben a részvény tranzakciós költsége a fogadás költségénél jellemzően jóval alacsonyabb.

Mi mozgatja az árfolyamot?

A klubcsapatok mögött álló társaságok részvényének árfolyamát a cég üzleti teljesítménye határozza meg, ami azért jelentősen függ a csapat szereplésétől is. Egy átlagos topklub bevételei három fő forrásból érkeznek, ahogy azt a Manchester United kapcsán már korábban részletesen megvizsgáltuk.

 • Közvetítési jogdíjak
 • Szponzorációs- és reklámbevételek
 • Meccsnapi bevételek

Egy-két egyedi esetben játékosnevelés- és eladás révén is hosszabb távon profitot termelhet egy csapat, de ilyenből azért kevés van, a nagyobbak közül talán az Ajax vagy a Benfica tud tartósan pozitívan kijönni a játékosigazolásokból.

A három fő bevételi forrás nagysága jelentősen függ a csapat népszerűségétől. Egy kisebb szurkolótáborral rendelkező csapat mérkőzése kevesebbet ér a közvetítőtársaságoknak, kevésbé lesz vonzó a legnagyobb szponzorok számára, valamint kevesebb helyszíni nézővel alacsonyabb meccsnapi bevételt tud termelni.

A klub népszerűségét pedig két tényező befolyásolja igazán: A csapat teljesítménye, valamint a kiemelkedő ismertséggel rendelkező játékosok megléte. Mivel pedig a népszerűség nagy hatással van a bevételekre, és így a csapat mögött álló társaság üzleti teljesítményére, ezért nem meglepő módon a legnagyobb árfolyammozgások jellemzően egy-egy kulcsfontosságú meccs megnyerése/elvesztése vagy sztárigazolások hatására következnek be.

Mindkettő esetre van példa a Juventus árfolyamgrafikonján. Tavaly június végén röppent fel először komolyabban a pletyka, hogy Cristiano Ronaldo a Real Madridtól a Juventushoz szerződhet, majd július elején a hivatalos bejelentés is megtörtént, az átigazolás hírére pedig pár nap alatt 38 százalékot emelkedett az árfolyam. Szintén nagy mozgás volt, csak ellenkező irányban, a tavalyi Bajnokok Ligája negyeddöntője után, amikor az Ajax elleni váratlan kiesés hatására közel 20 százalékkal csökkent az árfolyam egy nap alatt.

A Juventus napi grafikonja (2019.09.03. 13:30)

Ami a Juventusnál kisebb pánikot okozott, az az Ajaxnál örömünnepet jelentett. A holland csapattól előzetesen nem vártak kiemelkedő BL-szezont, már a csoportkörből való továbbjutással bőven teljesültek az elvárások. A sokkal esélyesebbnek gondolt Real Madrid, majd a Juventus elleni továbbjutás is jókora pozitív árfolyamreakciót okozott, de a legnagyobb hullámzást a Tottenham elleni elődöntő eredményezte, ahol a reményteli odavágós eredmény után csúcsra törő árfolyam a visszavágón való kiesés után nagyon visszaesett.

Az Ajax napi grafikonja (2019.09.03. 13:30)

Nem csak a Bajnokok Ligájában való szereplés tudja így megmozgatni az árfolyamot, egy meglepően jó/gyenge bajnoki szereplésnek is óriási hatása lehet. Ezt tapasztalhattuk 2013 októberében az AS Roma grafikonján, amikor a római csapat átvette a vezetést az olasz bajnoki tabellán, az árfolyam pár hét alatt közel megnégyszereződött. A Juventus később visszaszerezte a vezetést, és a Roma árfolyama is süllyedni kezdett, az október előtti alacsony szintekre viszont már nem csúszott vissza az árfolyam.

Az AS Roma napi grafikonja 2013 második felében

A nyári átigazolási szezonnak már vége, télen pedig nem szoktak lenni nagy horderejű játékosmozgások, ezért mostantól leginkább a csapatok szereplése határozhatja meg az árfolyammozgásokat. Az alábbiakban összeszedtük, hogy a nagyobb piaci kapitalizációval rendelkező klubok esetében mire érdemes figyelni

 • Manchester United: A nagynevű angol egyesület előző szezonbeli hatodik helyezésével nem nyerte el az indulási jogot a Bajnokok Ligájában, nemzetközi színtéren így csak az Európa Ligában láthatjuk majd a csapatot. Így ebben a szezonban egyértelműen az angol bajnokság jelentheti a prioritást, ahol a BL-indulási jogot jelentő első négy hely egyikének a megszerzése lehet a cél. Az első két hely elérése nagy bravúrt jelentene, a Manchester City és a Liverpool ugyanis kiemelkedik a mezőnyből, az MU, az Arsenal, a Tottenham és a Chelsea viszont közel egyenlő esélyekkel küzdhet meg a maradék kettő indulást jelentő helyért, legalábbis a fogadóirodák oddsai alapján.
 • Juventus: A sorozatban nyolcszoros olasz bajnoktól idén is elvárás a címvédés, minden más eredmény csalódást okozna. A Bajnokok Ligájában is a fő esélyesek közé tartozik a klub, egy korai búcsú várhatóan árfolyamcsökkenésben mutatkozna meg.
 • Borussia Dortmund: A tavalyi német ezüstérmestől a bajnokságban idén is alapelvárás az első négy hely egyikének megszerzése. A fogadóirodák ezúttal is leginkább a második helyre taksálják a csapatot, a bajnoki cím elhódítása a Bayern Münchentől bravúr lenne. A Bajnokok Ligájában sem számít a csapat top esélyesnek, a negyeddöntőbe jutás is már komoly meglepetést jelentene, a csoportkörből való kiesés viszont kisebb csalódást okozhatna.
 • AS Roma: A római csapat az előző szezonban csak a hatodik helyet csípte meg a bajnokságban, így idén csak a kisebb jelentőségű Európa Ligában érdekelt. A szezon legfontosabb kérdése, hogy sikerül-e megszerezni a jövő évi Bajnokok Ligája indulást biztosító első négy hely egyikét. A fogadóirodák oddsai alapján egyébként a Roma az ötödik legerősebb csapat a Serie A-ban, de alig marad el az AC Milantól. 
 • Ajax Amsterdam: A Bajnokok Ligája tavalyi meglepetéscsapata idén is az európai elitsorozatban indulhat. A holland bajnoki cím és a BL-csoportkörből való továbbjutás reális elvárás lehet, azonban a tavalyi teljesítmény megismétlése ismét óriási bravúrral érne föl.

Sportcsapatokba való befektetésnél azonban érdemes vigyázni, egyrészt a csapat jövőbeli szereplése nehezen becsülhető előre, akár már egy játékos sérülésének is nagy jelentősége lehet. Másrészt pedig ezek a részvények sok esetben nem túl likvidek, így inkább csak kisebb pénzzel érdemes beszállni.

Azt viszont jó tudni, hogy futballrészvények esetén is vannak diverzifikációs lehetőségeink, akár több klub részvényeit meg lehet vásárolni azonos bajnokságból. Portugáliában például tőzsdén kereskedhetőek a három legnagyobb klub, a Benfica, a Porto és a Sporting Lisszabon mögött álló társaságok részvényei is. Nem olyan nagy elvetemültség a kedvenc csapatunk riválisába is befektetni, így az általunk nem szimpatizált csapat sikerei esetén is lehet némi vigaszunk.

A nagyobb, tőzsdére bejegyzett futballklubok érdekesebb mutatói, 2019.09.02.

Klub

Piaci kapitalizáció (millió euró)

Átlagos napi tőzsdei forgalom az elmúlt egy évben (ezer euró)

Bevétel (millió euró, 2018)

Játékoskeret értéke (millió euró)

Manchester United

2566

1 242

666

864

Juventus

1480

24 168

380

727

Borussia Dortmund

848

2 770

536

642

Ajax Amsterdam

339

198

92

353

AS Roma

314

269

239

397

Olympic Lyon

193

59

290

340

Celtic Glasgow

168

20

115

93

SS Lazio

86

232

121

299

Benfica

64

16

122

311

                                                                                              Forrás: Bloomberg, Transfermarkt.de, KBC Equitas


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.