Cinkotai Norbert
2019. július 9. 11:38

Eladná a T-Systemset a Magyar Telekom

A 4iG-hez kerülhet a T-Systems, derült ki a mai előzetes megállapodásról szóló hírből. A pontos vételár nem ismert, de egy tényleges tranzakcióval azért több tízmilliárd forintot kaphat a Telekom, amiből akár a részvényesek is részesedhetnek egy nagyobb osztalékon keresztül. A részvény 430 forintnál, közel 3 százalékos pluszban áll ma délelőtt, ennek pedig nyitott ötleteink is örülnek. A 4iG pedig a tranzakcióval szintet léphet, és látványosan növelheti bevételeit és eredményét.

Előzetes megállapodást írt alá a Telekom és a 4iG, ennek értelmében a T-Systems az informatikai céghez kerülhet. Fontos részlet, hogy a vételár egyelőre nem ismert, és kötelező érvényűnek sem tekinthető ez a megállapodás. Ezzel együtt a befektetők körében már régóta volt ezzel kapcsolatos pletyka, így teljesen brékingnek azért nem nevezhető a mai hír.

Az esetleges tranzakció lezárása után a Magyar Telekom értelemszerűen pénzt kapna majd, ezzel csökkentheti eladósodottságát, vagy akár nagyobb osztalékfizetést is végre hajthat. A másik oldalon nyilván hiányozni fog majd a T-Systems árbevétele és eredménytermelése, miközben a 4iG ennek megszerzésével látványosan növelheti méretét, és az elmúlt években látott 15 milliárd forint körüli árbevételt nagyon megnövelheti, az eredménytermeléssel együtt.

Tavaly nagyjából 114 milliárd forintos árbevételt ért el a T-Systems, ez a Telekom árbevételének közel 18 százalékát teszi ki, tehát azért nem kis tételről beszélünk még itt sem. Az elmúlt években folyamatosan nőttek az IT-bevételek, ezek segítették a növekedést, a 2010-es 40 milliárdhoz képest is szépen látható a nagy növekedés.

Ezzel együtt az eredménytermelés azért nem annyira jelentős, a T-Systems azért lényegesen alacsonyabb nyereséghányaddal működött, mint a csoport többi része, nagyjából 6-7 milliárd forintnyi EBITDA hiányozhat, a teljes EBITDA-termelés 3-4 százaléka. Annyira tehát feltehetően nem lesz látványos a csökkenés majd a Telekomnál, de a 4iG-nek azért sokat segíthet ez, mivel itt egy milliárd forint alatti EBITDA eredmények voltak az elmúlt években.

Mivel a vételár nem ismert, ezért legfeljebb csak találgathatnak a befektetők és az elemzők. A portfolio.hu számításai szerint egyébként 25-85 milliárd forintos tartomány lehet reális, attól függően, hogy mit veszünk viszonyítási alapul a mutatószám meghatározásánál. Ez alapján tehát részvényenként 25-85 forintos vételárról beszélhetünk elméletben, talán valahol a közepe felé lehet a reális ár.

Pár részlet még a tranzakcióról:

  • A tranzakció zárását megelőzően a T-Systems kis- és középvállalati értékesítési üzletága leválasztásra kerül, és az nem képezi az ügylet tárgyát.
  • A megállapodás alapján a felek a tranzakció zárását követően hosszú távú együttműködési megállapodást kötnek, amelynek értelmében a T-Systems továbbra is értékesíti a Magyar Telekom távközlési szolgáltatásait a nagyvállalati és a közszféra szegmensekben.
  • A 4iG emellett arra is jogot szerez, hogy a tranzakció zárását követő három évig, a megállapodás feltételei szerint Magyarországon használhassa a T-Systems márkanevet.
  • A tranzakció zárása 2019-ben várható.

Továbbra is optimisták vagyunk

Az esetleges tranzakcióval együtt is változatlanul optimisták vagyunk a Telekom részvényére, fair érték becslésünk pedig továbbra is 550 forintos. Bár egy esetleges ügylet csökkentheti majd a cégértéket, a beérkező vételár a nettó készpénzállományt is javítja majd, ez pedig a részvényesek szempontjából így semleges. Ha a Telekom ugyanakkor rendkívüli osztalékot fizetne, vagy növelné a rendes osztalékot, az feltehetően pozitív hír lenne a részvényeseknek.

A hír után a részvény árfolyama pozitívan reagált, és 430 forintig jutott a mai kereskedésben. Ezzel nyitott ötleteink is egyre nagyobb pluszt mutatnak, és technikailag is egyre érdekesebb a helyzet.

A részvény árfolyama ugyanis most törheti így át az 50 napos mozgóátlagot, és a májusi osztalékfizetés utáni lokális csúcsokat is 430 forintnál. Ha sikerülne a megindulás, úgy első körben 438 forintig, a 200 napos mozgóátlagig juthat, de ha kitart a lendület, akkor akár 450 forint közelébe is menetelhet a telekompapír, amivel a korábbi rést is visszatöltené.

Mivel az elmúlt hetekben azért már sokan találgatták ezt a tranzakciót, ezért persze van arra is esély, hogy sokan profitot realizálnak, például azok, akik 410 forint körül szálltak be még május végén. Az esetleges támaszok így 420 forint körül lehetnek első körben, ahol egy rövid távú emelkedő trendvonal található, míg később a 410 forintos támaszt lehet érdemes figyelni. Összességében azonban a hír inkább pozitívum lehet, bár ehhez egy jó vételár sem ártana, amiről még most nem sokat tudunk.

A Magyar Telekom napi grafikonja (2019.07.09 11:15)

Legutóbbi Telekom elemzéseink:


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.