Wolf Martin
2019. április 30. 9:40

A kitermelés húzhatta a profitot a Molnál

Nem élete formáját, de egy tisztességes negyedévet produkálhatott a Mol a márciussal végződő három hónapban. A kitermelés még a magasabb bázisról is javíthatott egy méreteset, miközben a kiskereskedelmi szegmens is izmos maradhatott. A finomítás viszont gyenge negyedévet zárhatott rég nem látott alacsony árrések mellett, miközben a midstream sem remekelt vélhetően.

Nagyban dübörög már a jelentési szezon nyugaton, idehaza azonban csak később indul be az igazi dömping. Komolyabb izgalmakat elsőként majd a Mol negyedéves számai hozhatnak, mellyel kapcsolatban pénteken láthatunk majd tisztábban. A körülményekhez képest szerintünk nem teljesíthetett rosszul a cég, a tavalyi évkezdéshez hasonló produkciót tartunk reálisnak.

A legjobban figyelt egyedi tételektől és készletátértékelési hatásoktól tisztított CCS EBITDA tekintetében 154,3 milliárd forintot várunk, ami minimálisan elmarad a tavalyi értékétől, de valamivel a konszenzus fölött helyezkedik el. Ha a készletátértékelési hatásokat is figyelembe vesszük, akkor azonban valamivel nagyobb a visszaesés, amely kiegészülve a magasabb amortizációval és pénzügyi veszteséggel a nettó profit soron éreztetheti hatását, így ott méretes mínusszal számolunk tavalyhoz képest.

A legnagyobb EBITDA termelés ismét a kutatás és kitermelés nevéhez fűződik, ahol a tavalyi erős teljesítményt is sikerült megfejelni, még úgy is, hogy az évet még mélyen kezdte az olaj ára. Itt közel 15 százalékos a javulás tavalyhoz képest szerintünk, ez 82,9 milliárd forintos EBITDA-t jelentene, mely több tényező eredője:

  • Egyrészt tavaly év végére beszakadtak az olajárak, a Brent 55 dollár alatt kezdte meg így az idei évet. Innen azonban feltámadás következett, az átlagos hordónkénti ár már 63,2 dolláron alakult a negyedévben, ami már csak kicsivel alacsonyabb a tavalyi értéknél.
  • A kitermelés viszont jobban alakulhatott, mint tavaly, akkor a Catcher-mező még nem pörgött annyira, mint most, ez pedig ellensúlyozhatta a lassan csökkenő közép-európai kitermelést, így a tavalyi negyedik negyedévhez közeli kitermelési adatra számítunk.
  • A hordónkénti működési költség értéke szerintünk visszatérhet a kiugró negyedik negyedéves szám után a régi sormintába, hordónként 6,2 dollárral számolunk.
  • Ismét érdemes kitérni a dollár árfolyamának alakulására is, mely érdemben befolyásolhatta a forintban kifejezett számokat. Az USDHUF 280 volt átlagosan az első negyedévben, ez érezhetően magasabb a tavalyi 253-nál.

Érezhetően visszaeshetett viszont a finomítás teljesítménye az első negyedévben, miután a tavaly év végi árrés-szakadás után csak lassan jött a javulás. Várakozásaink szerint 41,4 milliárd forint lehetett az első negyedéves CCS EBITDA, ez negyedével kisebb a tavalyi értéknél, a konkrét okok pedig a következők:

  • Ahogy már többször írtuk, a finomítói árrések beszakadtak tavaly, a javulás pedig csak a negyedév végére érkezett meg valamelyest. Csoportszinten így átlagosan 3,1 dolláros volt csak a hordónkénti marzs, ennél alacsonyabb számért 2014-ig kell visszautazni az időben.
  • Eddig gyakran segítette a Brent és Ural árfolyama közötti spread alakulása is a Molt, az első negyedévben azonban a különbség szinte teljesen eltűnt a két olajfajta árazása között, ez újabb negatívum.
  • További negatív hír volt a szegmens kapcsán a rijekai finomító leállása a negyedévben, mely nyilván nem a legfontosabb csoportszinten, de így is érezhető lehet a hatása.
  • A petrolkémiai árrések nagyjából stabilak maradtak, de a tonnánkénti 415,2 eurós érték így is alacsonyabb a bázis időszakban látottnál, melyet várakozásaink szerint volumen oldalról sem sikerül ellensúlyozni.
  • A devizaárfolyamok alakulása azonban itt is tompíthatta a visszaesést: ahogy a kitermelésnél is említettük már, a dollár gyengült, de az EURUSD is a Molnak kedvező irányba mozdult.

Kitarthatott viszont a kiskereskedelmi szegmens jó formája az első negyedévben is, várakozásunk szerint a tavalyi negyedik negyedévhez hasonló számot produkált, így éves alapon 10 százalék fölötti lehetett a javulás. Bár a téli szezon hagyományosan nem erős az üzemanyag-értékesítés kapcsán, tavalyhoz képest azért sikerülhetett javítani itthon és a régióban is, ezt az eddig nyilvánosságra került adatok is alátámasztják. Várakozásaink szerint az üzemanyag mellett a nem üzemanyag-jellegű értékesítés is tovább növekedhetett a negyedévben, ez persze nagy meglepetést nem jelentene, összhangban lenne ez a stratégiai célkitűzésekkel. A negyedik szegmens, a midstream esetében viszont pont a téli szezon az, amelyik kiemelkedő, így az első negyedévben is kétszámjegyű EBITDA-t várunk, csak a szigorodó szabályozás és a magasabb gázárak miatt számolunk kisebb visszaeséssel tavalyhoz képest.

Megtalálták a részvényt a napokban

Az utóbbi napokban rendesen felpörgött a részvény, sok éves csúcsra tört az árfolyam. Ami főként jó hír, hogy a múlthét közepi mozgásoknak köszönhetően az árfolyam visszatalált a hosszú távú emelkedő trendcsatornába is, valamint a korábbi 3340 forint körüli ellenállást is átszakította, így elhárultak a technikai akadályok a további emelkedés előtt. A következő cél a csatorna teteje lehet, 3550 forint környékén, ami egyébként nagyjából egybe is esne legutóbbi fair érték becslésünkkel is. A hét végén látotthoz hasonló korrekció esetén pedig a trendcsatorna alsó szára, a 3340 forintos szint, valamint az 50 napos mozgóátlag segíthet.

A Mol napi grafikonja (2019.04.30. 9:15)


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Heti Hírlevelünkre feliratkozva összegyűjtve megkaphatja híreinket, elemzéseinket. Ügyfeleink e mellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.