Nagy-György János
2020. február 28. 11:38

A negyedik negyedévben is nagyot nőtt a 4iG

Ma reggel tette közzé negyedik negyedéves gyorsjelentését a 4iG, a magyar IT-cég rekordnegyedévről számolt be, minden fontos eredménysoron hatalmas növekedést realizáltak. Az év utolsó hónapjaiban is több fontos projektet nyertek el, a menedzsment pedig az idei kilátásokkal kapcsolatban is optimista. A vállalatnál továbbra is a növekedés van fókuszban, de az áprilisi közgyűlésen már esetleges osztalékfizetésről is dönthetnek. A mai gyenge piaci hangulatban a 4iG árfolyama a BUX indexhez képest mérsékeltebben csökken.

A kiemelkedő növekedést bemutató harmadik negyedéves gyorsjelentés után a ma reggel közzétett számok is látványos bővülést mutatnak a 4iG-nál. A negyedik negyedév a társaságnál szezonálisan is nagyon erős szokott lenni, így volt ez most is, negyedéves és éves összehasonlításban is hatalmas a növekedés.

Bevételsoron 2018 utolsó negyedévéhez képest 236 százalékkal növekedett a vállalat, és az EBITDA is közel duplázódott. Igaz, ez utóbbi azt is jelenti, hogy az EBITDA-marzs 9,7 százalékra romlott, amely negyedéves és éves viszonylatban is visszaesés. A nettó profit soron a negyedévben pedig 1,1 milliárd forintos eredményt realizáltak, amely közel triplázódást jelent. A teljes évet nézve az egy részvényre jutó eredmény (EPS) 31 forint lett, míg tavaly csak 1 forint volt,

A negyedik negyedévben is zajlott az élet a társaság környékén, több fontos megbízást is elnyertek:

  • A 4iG a TIGRA Kft alvállalkozójaként nagy összegű projektet nyert el mező- és erdőgazdálkodási földek digitális nyilvántartási és közigazgatási rendszereinek fejlesztésére.
  • A NAV két pályázatán is eredménnyel szerepeltek.
  • Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ tenderét is megnyerték, a társaság részt vehet az „Egészséges Budapest” projektben.
  • A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség decemberi közbeszerzésén is a 4iG-t hirdették ki győztesként, így hálózati aktív eszközöket és ahhoz kapcsolódó szolgáltatásokat szállíthatnak.

A menedzsment a kiemelkedő 2019-es év után idén további növekedésre számít. A társaság folyamatosan vizsgálja a hazai és a nemzetközi terjeszkedési lehetőségeket is, a potenciális akvizíciós és üzleti lehetőségek elemzésével a cégen belül külön stratégiai stáb foglalkozik. A menedzsment javaslata szerint az április közgyűlésen osztalék kifizetéséről is dönthetnek, de annak mértékénél figyelembe kell venni a cég növekedési terveit is.

Fontos támaszok közelében az árfolyam

November óta komoly hullámvölgybe került a 4iG részvénye, az árfolyam három hónap alatt közel 40 százalékot esett. A papír csak az idei évet nézve is alulteljesítőnek számít, a 14,8 százalékos csökkenés a BUX index 10,8 százalékos visszaesését is felülmúlja.

A gyorsjelentést követően az árfolyam 1,9 százalékos mínuszba került, igaz ez a mostani rendkívül borús piaci hangulatban egyáltalán nem számít már rossznak, sőt a piaci átlagnál jobb teljesítmény. További csökkenés esetén az árfolyam fontos támaszokat tesztelhetne, első körben ott van az 550 forintos védvonal, annak letörésével pedig az 500 forintos, lélektanilag is fontos szint képezheti a következő támaszt. Amennyiben viszont az 500-as szint is bukik, akkor egyéves mélypontjára kerülne az árfolyam, és ezzel együtt a technikai kép is még jobban elromolna.

Ha sikerülne felpattanni, akkor az 50 napos mozgóátlag jelenthetné a következő állomást 620 forint körül. Annak áttörésével pedig hosszabb távon akár a csökkenő trendvonal is megcélozhatóvá válna, amely jelenleg jelentősen magasabban, 770 forint környékén húzódik.

A 4iG napi grafikonja (2020.02.28. 11:00)


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.