KBC Equitas
2020. március 2. 8:28

12 fontos hír ma reggel

   

Koronavírus: A múlt héten a koronavírus miatti aggodalmak okoztak rég nem látott gyors korrekciót a részvénypiacokon, és ezekben a napokban is árgus szemekkel követik a befektetők a járvánnyal kapcsolatos híreket. A hétvégén globálisan is tovább terjedt a vírus, az Egyesült Államokban már két halálesetet is bejelentettek, a Kína melletti legfertőzöttebb országok azonban továbbra is Dél-Korea, Olaszország és Irán. Magyarországon egyelőre még nincsen hivatalosan megerősített fertőzés.

Nemzetközi piacok: Legutóbb 2008-ban látott mértékű csökkenést szenvedett el múlt héten a fontosabb részvényindexek többsége, az amerikai és az európai piacokon is jelentős korrekciót tapasztalhattak a befektetők. A visszaesést elsősorban a koronavírus terjedése, és a lehetséges gazdasági következmények miatti aggodalmak okozták. Az S&P 500 sorozatban 7 napon keresztül esett, a történelmi csúcsdöntése után. A pénteki csökkenés azonban már mérsékeltebb volt az amerikai indexeknél, Európában azonban továbbra is 3 százalék fölötti mértékben csökkentek az indexek. Az összes szektor visszaesett, de a közmű és a kommunikációs szektorok felülteljesítőek voltak. A határidős indexek alapján ma felpattanás jöhet, a DAX határidő másfél százalékos, az S&P 500 pedig 0,4 százalékos pluszban áll.

Kína: A vártnál is sokkal gyengébb feldolgozóipari PMI-adatok láttak napvilágot a kínai gazdaságból pénteken, a koronavírust már jelentősen megérezte a gazdaság februárban. A piaci szereplők azonban erőteljes fiskális stimulusban reménykednek ezek után, a sanghaji tőzsdeindex 3,2 százalékos pluszba került ma reggelre.

Kamatvágás: A nagyobb gazdasági lassulás iránti félelem miatt egyre valószínűbb a Fed kamatvágása. Jerome Powell Fed-elnök is arra utalt pénteken, hogy ha szükségesnek érzik, akkor készek csökkenteni a kamatokon. A Goldman Sachs elemzői 50 bázispontos csökkentést várnak ebben a hónapban.

Amerikai előválasztás: Szombaton tartották Dél-Karolinában a demokrata előválasztást, ahol Joe Biden korábbi alelnök a várakozásoknál is nagyobb fölénnyel nyert. A második helyezett Bernie Sanders lett, összességében pedig szoros a verseny kettőjük között. A hétvégi eredmények után két mérsékelt jelölt is kiszállt, így tisztult a verseny a holnapi Szuperkedd előtt, ahol 14 államban is voksolnak majd a jelöltaspiránsokra. A két fő esélyes a demokrata elnökjelöltségre a piacbarátnak tartott, mérsékelt demokrata Joe Biden és a szocialista Bernie Sanders. A két jelölt gazdasági elképzelései merőben eltérnek, így a kedd esti eredmények nagy befolyással lehetnek a piacokra is.

Magyar piac: A BUX rendkívül rosszul teljesített pénteken, az európai piacokat is alulmúlva 5,7 százalékot esett vissza az index. Leginkább az OTP szerepelt gyengén, a bankpapír 7,4 százalékot csökkent. Az Opusnak azonban jól ment, a legjobb komponensként 5,4 százalékot erősödött.

Mol: Több érdekes interjú is napvilágot látott a Mollal kapcsolatban. A horvát energiaminiszter nyilatkozata szerint csúszhat a horvátok ajánlata a Mol INA-részesedésére, ugyanis a Lazardnak még szüksége van további időre az értékeléshez. Azerbajdzsánból pedig állami nyilatkozatok alapján a hatóság beleegyezett a Mol azeri akvizíciójába, így jó ütemben halad a tranzakció.

Devizapiacok: Múlt héten ismét a 340-es szint fölé emelkedett az EURHUF árfolyam, azonban ezen a szinten meg is állt a forint gyengülése, péntekre a 338-as szintig, ma reggelre pedig a 337-es szintig tudott visszaerősödni a forint az euróval szemben. A dollár euróval szembeni gyengülése miatt látványosabb volt az USDHUF elmozdulása, a 312 körüli szintekről ma reggelre 305 alá jött le az árfolyam, ez pedig közel egyhavi csúcsot jelent a forint számára.

Arany: Meglepetésre a negatív piaci hangulatban az arany árfolyama sem teljesített jól, sőt múlt hét pénteken 3 százalékos napon belüli esést szenvedett el, ezzel a nemesfém árfolyama 1600 dollár környékére süllyedt.

Olaj: Az olajárfolyamok pedig a tőzsdeindexekkel együtt mélyrepülést folytattak múlt héten, a WTI az 52 dolláros szintről majdnem 44 dollárig csökkent, a Brent árfolyama pedig az 57 dolláros szintről 49,4-re zuhant. A ma reggeli órákban enyhe visszaemelkedés látszik a WTI 45,9, a Brent pedig 51,1 dollár.

Magyar GDP: Pénteken közzéadták a  végleges magyar GDP-adatot, tavaly 4,5 százalékkal bővült a gazdaság. Idén azonban lassulás jöhet, a GKI friss előrejelzése szerint 3,2 százalékkal növekedhet 2020-ban a magyar gazdaság.

Makroadatok: Pénteken előzetes német februári inflációs számok láttak napvilágot, a pénzromlás 1,7 százalékon stagnálhatott, amely nem okozott meglepetést. Ma az Eurózónából végleges februári Markit PMI-adatok érkeznek, az amerikai piacon PMI-adatokra és az ISM indexek alakulására is figyelhetnek a befektetők.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.