Cinkotai Norbert
2019. május 10. 6:31

A főbb számoknál jól teljesített a Richter

Közel 7 százalékkal növelte bevételét, és több mint 50 százalékkal nettó profitját a Richter az első negyedévben tavalyhoz képest. A várakozásoknál erősebb számok mögött viszont több tényező szerencsés együttállása azonosítható, a devizahatások a pénzügyi soron látványosan megdobták az eredményt, és a Vraylar miatt is egyszeri mérföldkő bevételt realizált a vállalat. Ezt kiszűrve azért nem lenne már ennyire erős a teljesítmény, emiatt azért érdemes lehet figyelni, hogy változik-e cég éves előrejelzése.

Első ránézésre erős első negyedéves eredményeket tett közzé a Richter, miután mind a bevételben, mint a profitban olyan növekedést tudott elérni, ami némileg meghaladta a várakozásokat. Tavalyhoz képest is sikerült javítani ezzel, ez pedig azért nem rossz hír a részvényeseknek, de azt is látni kell, hogy az egyszeri tételek segítettek nagyon sokat a cégnek.

Az egyik, ha nem a legfontosabb csúcskészítménynek számító Vraylar eladások például szépen nőttek, az ebből származó bevétel 27,3 millió dollárt tett ki, ami közel 80 százalékkal haladja meg a tavalyi szintet. Ezzel együtt a receptszámok ismeretében nagyobb növekedést vártunk, és végül a bevétel nem nőtt a tavalyi negyedik negyedévhez képest sem, igaz, egy éve is stagnálást láthattunk negyedéves alapon.

Azt is ki kell emelni, hogy a Richter jelentős milestone bevételt is realizált a gyógyszer kapcsán, a jelentés szerint nagyjából 25,6 millió dollár, vagyis több mint 7 milliárd forintos volt. Ha figyelembe vesszük, hogy a Richter összes bevétele éves szinten 7,7 milliárd forinttal emelkedett akkor azért látható, hogy a milestone bevétel nélkül csak stagnálást láttunk volna, ami azért kicsit csalódás lehet.

Az Esmya eladások is javultak valamelyest 2018 második feléhez képest, a negyedéves bevételek 5,9 millió eurót tettek ki. Persze ettől függetlenül ez még visszaesés 2018-hoz képest, akkor ugyanis az első negyedévben még majdnem teljes gőzzel működött az értékesítés, 16,1 millió eurós bevételt elérve. Összességében tehát durván 10 millió euró hiányzott, a Vraylarból származó növekedés, és főleg a milestone bevétel viszont azért kompenzálta ezt, emiatt nem annyira érződött ez most meg a számokon.

A Bemfola eladások is javultak valamelyest, itt a negyedévben már 13 millió eurót ért el a Richter, ezzel így majdnem 10 százalékot sikerült erősödni. Ez persze azért várható volt, a Bemfola felfutása azért érződik, már tavaly is 15-35 százalékos éves növekedési ütemeket láttunk, a mostani pedig azért illeszkedik a trendbe, bár attól valamivel lassabb volt most a növekedés.

A fentiek után nem meglepő, hogy az amerikai bevételek nőttek ismét a legjobban, és közel a háromszorosára nőttek az egyszeri bevétel miatt. Az viszont továbbra is látszik, hogy a Vraylar nélkül nem lenne érdemi növekedés az országban. Emellett jó teljesített még a FÁK-régió is, Oroszországot leszámítva, továbbá a latin-amerikai bevételek is szépen emelkedtek most.

A nyugat-európai piacon viszont visszaesést ért el a Richter, durván 10 százalékkal múlt alul a tavalyi szintet, bár ez az Esmya kapcsán azért bőven nem rossz eredmény, ezt leszámítva enyhén sikerült volna javítani. A Reagila értékesítés (+2,1 millió euró tavalyhoz képest) is elindult, ez is segítette a régiót.

A legtöbb régióban ugyanakkor nem volt meggyőző a Richter, a régiós piacokon forintban érezhető visszaesést ért el a gyógyszergyártás, és az orosz piac is majdnem 15 százalékkal csúszott vissza, ami azért gyenge eredmény. Közben a kínai piacon is egyre nagyobb a gond, a Richter majdnem felezte értékesítési bevételét tavalyhoz képest, igaz, a menedzsment azért februárban jelezte, hogy nem ez lesz a cég legjobb kínai éve, és a bázis azért eléggé erős is volt (Cavinton előszállítások).

Összességében tehát a bevételek szépen nőttek, a 121,6 milliárd forintos eredmény a konszenzust is meghaladta, de javarészt az egyszeri tétellel magyarázható, hogy ennyire szép számot láthatunk. Ezzel együtt azért igazságosnak kell lenni, az Esmya miatt negatív hatások is vannak, ha ezt is kiszűrnénk, akkor kb. 3 százalékos növekedést organikusan el tudott volna érni amúgy is a Richter.

Emelkednek azért a költségek is

A bevételek növekedésének ára is volt, a közvetlen költségek is szépen növekedtek a negyedévben. Összesen 6,8 százalékos volt a bővülés, vagyis szinte teljesen megegyezett a bevétel növekedésével. Emiatt a bruttó fedezeti hányad 57,5 százalékon maradt, ez pedig meghaladta az elemzői konszenzust is, ahol 56,7 százalékos marzsot, és 68,3 milliárd forintos bruttó eredményt vártak. A fentiekben a kedvező devizahatásoknak, az egyszeri bevételeknek, és a kulcsgyógyszerek emelkedő arányának volt a legnagyobb szerepe. Emellett pedig voltak a háttérben negatív folyamatok is, például a Richter a régiós munkabérek emelkedését is kiemelte.

Megemelkedtek az operatív kiadások is, de a mérték nagyjából hasonló volt, mint amit a közvetlen költségeknél láthatunk. Valamennyi soron plusz kiadásokat azonosíthatunk, legjobban viszont az általános költségek (munkabérek, szerializáció) ugrottak meg, ami azért rosszabb, mintha a K+F megugrását láttuk volna. Itt elmondható, hogy a bevételek bővülésénél kisebb mértékű volt a költségek összesített növekedése, ami kedvező hír.

Az üzemi eredmény viszont így sem tudott növekedni, hiába volt 4,4 milliárd forinttal magasabb a bruttó fedezet, az operatív költségek növekedése, és a majdnem 3 milliárd forintos negatív egyéb eredmény visszahúzta azt. Azt is látni kell, hogy tavaly 3 milliárd forintos bevételt is elszámolt ezen a soron a Recordati miatt a cég, ez most szintén hiányzik.

Összességében így 17,2 milliárd forintos lett az EBIT, pár százalékkal elmaradva a tavalyi szinttől, és ezen a soron azért alulmúlva az elemzői várakozásokat. Ha a Vraylar extra bevételt kiszűrjük, akkor igazságos a bázisnál a Recordati bevételt, és az Esmya csökkenését is kiszűrni, ugyanakkor azért még így is kevesebb lenne a tisztított üzemi eredmény, emiatt a folyamatok összességében nem nevezhetőek annyira erősnek az első negyedév alapján.

Külön érdemes még kitérni a pénzügyi sorra is, ahol végül 5,2 milliárd forintos pluszt láthatunk, ez pedig a második legjobb eredmény az elmúlt 8 negyedévből. Tavaly az első negyedévben majdnem 2,4 milliárd dolláros volt a mínusz, a különbség a két negyedévet illetően így már több mint 7,5 milliárd forintos, vagyis ennyivel jobb eredményt ért el a Richter a bázishoz képest.

A nettó profit emiatt nem meglepő, hogy látványosan, 50 százalékkal haladta meg a tavalyi szintet. Ezzel együtt azt is látni kell, hogy ez javarészt a fenti pozitív pénzügyi eredménnyel magyarázható, amit a devizás mérlegtételek átértékelése okozott, ez pedig azért a Richtertől független tényező. Összességében tehát a tisztított profitszámok inkább csökkenést mutatnának, látva a fenti folyamatokat, a Richternek most viszont nem jött ki rosszul a lépés, és az egyszeri pozitív tételek és hatások sokat segítettek.

Mire kell most figyelni?

Összességében tehát vegyes érzéseink lehetnek a jelentéssel kapcsolatban, a folyamatok annyira azért talán nem tűnnek erősnek, hogy a befektetők bizalma látványosan visszatérjen most. Emiatt főleg a ma reggeli előrejelzésre kell figyelni, ami változtathat a piaci reakción. Főleg azért fontos ez, mert az előrejelzés a tavalyi hasonló helyzethez képest nem jobb, így kérdéses, hogy a folyamatoknál lát e változásokat a menedzsment.

Az is fontos, hogy a jövő héten dönthet majd az FDA a Vraylar kapcsán egy újabb indikációról, ami kedvező esetben pozitív lehet a részvényre. Az is lehet, hogy az elmúlt évek tapasztalatai miatt azért inkább kivárnak majd a befektetők, megvárják a gyógyszerfelügyelet döntését. Emiatt azért nem biztos tehát, hogy nagy mozgásokat lehet ma látni.

Mit mutat a technikai kép?

Az elmúlt napokban a Richter azért nem teljesített rosszul, bár egyszer lefordult az 5900 forintos szint közeléből, de a gyengébb piaci hangulatban ez nem volt meglepő, és érett már a korrekció egy ideje. A kérdés most az, hogy a háttérben lévő nem annyira erős folyamatokra, vagy inkább az erős főszámokra fókuszálnak majd a befektetők, esetleg kivárják az FDA döntését.

Pozitív fogadtatás esetén akár 6000 forintig is eljuthat a papír, ami a markáns ellenállást jelenti, még januárról. Vélhetően ez lehet az a szint, ami felett ismét visszatérhet az élet a részvénybe középtávon is, tehát azért lesz tétje a következő heteknek.

A támaszok egyébként 5600 forint körül vannak, tehát ha negatívabb lenne a részvénypiaci hangulat, akkor jó eséllyel ezek a szintek jelenthetik az elsődleges támaszt. Ha tovább gyengülne a Richter a jelentés után, akkor pedig az 5500-5400 forintos szinteket lehet érdemes figyelni, ahol az 50 és 200 napos mozgóátlagok vannak. Addig is viszont az idei előrejelzés, és az FDA döntését kell figyelni.

A Richter napi grafikonja (2019.05.09 zárás után)


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.