Nagy-György János
2019. május 3. 7:31

A finomítás rontotta a Mol első negyedéves eredményeit

Közzétette első negyedéves eredményeit a Mol. A várakozásoknak megfelelően az egy évvel ezelőtti erős negyedévhez képest csökkent a nettó profit és a tisztított EBITDA is, azonban a visszaesés mértéke így is kisebb negatív meglepetést keltett. Leginkább a finomítói üzletág okozott csalódást, amely az árrések csökkenését szenvedte meg, ez a teljes csoport eredményességére rányomta a bélyegét. A teljesítmény azonban összhangban volt a menedzsment várakozásaival, a vezetőség továbbra is fenntartja az éves célokat.

Ahogy arra számítani lehetett, az eredménysorok többségén visszaesett a Mol teljesítménye az egy évvel ezelőtti szinthez képest, így is voltak azonban meglepetések. Az egyik leginkább figyelt mutató, a CCS EBITDA 144 milliárd forintra rúgott az első negyedévben, ez 9 százalékos visszaesés egy év alatt, 5 százalékkal pedig a várakozásokat is alulmúlja. A szegmensek közül a finomítás (downstream) betlizett leginkább, a kutatás és kitermelés (upstream) csak kevéssel maradt el a várakozástól, a hosszú távú stratégia szempontjából különösen fontos kiskereskedelem viszont nagyot alakított.

Sokéves termelési rekord az upstreamnél

Az első negyedévben napi 116 ezer hordó kőolaj-egyenértékesre emelkedett a kitermelés, ez hétéves rekordot jelent, és ellensúlyozta a kedvezőtlen külső hatásokat, mint például a tavalyinál alacsonyabb olajárfolyam. A felfutás leginkább a nagy-britanniai mezők hozzájárulásának köszönhető. Továbbra is ez az üzletág járul hozzá leginkább a társaság EBITDA termeléséhez, a mostani 79,4 milliárd forintos tisztított EBITDA 9 százalékos emelkedést jelent tavalyhoz képest, és már a harmadik éve tart a növekvő dinamika.

A downstream üzletág CCS EBITDA mutatója csalódást keltve, tavalyhoz képest 30 százalékkal visszaesve csak 38,6 milliárd forint volt a negyedévben. Ez leginkább a romló finomítói környezetnek tudható be, melyet a vállalat jó belső teljesítménye nem tudott ellensúlyozni. A finomítói marzsok ötéves mélypontra kerültek, tavalyhoz képest pedig 41 százalékkal kisebb átlagos árrés volt jellemző. A finomítás nagymértékű visszaesése mellett a vegyipar szegmens nagyjából hozta a tavalyi szintet.

Folytatta nagymértékű növekedését a kiskereskedelmi szegmens, mely 22 százalékos EBITDA növekedést produkált a negyedévben. Jól pörgött a közép-kelet európai piac, az üzemanyag-fogyasztás 3 százalékkal emelkedett. Nagymértékű volt a terjeszkedés a Fresh Corner üzletek számában, a negyedév végére már 705 egységgel rendelkezett a Mol, mely 234 darabbal haladja meg a tavalyi számot.

A gáz midstream szegmens tisztított EBITDA mutatója 15 százalékkal esett vissza egy év alatt, 18,4 milliárd forint volt, ez nem lepte meg annyira a várakozásokat. Az elmúlt évek alapján azonban ez az adat szokatlanul gyengének számít a januártól-márciusig tartó időszakban. A szegmensre kedvezőtlenül hatottak a díjemelések, valamint a gázár-emelkedés is.

A menedzsment nem változtatott az éves célkitűzéseken, az első negyedév szezonálisan gyengébb szokott lenni, így bőven teljesíthetőek még a 2019-es tervek. A tisztított EBITDA sor egyébként időarányosan teljesült is, 514 millió dollár volt, az éves cél pedig 2,3 milliárd dollár. Készpénztermelés tekintetében sem volt rossz a negyedév, a Free Cash Flow 231 millió dollár volt, így a 200-400 millió dolláros célsáv bőven hozható.

A technikai kép nem fest jól

Jelentősen elromlott a Mol technikai képe az elmúlt napokban, hiába verekedte vissza magát az árfolyam múlt héten az emelkedő trendcsatornába, tegnapelőtt ismét letörte azt. Sőt már a 3340 forintos támasz, valamint az 50 napos mozgóátlag is elesett. További rossz előjel ráadásul, hogy az MACD indikátor is eladási jelzésre fordult.

A várakozáson aluli első negyedéves eredmények után inkább további csökkenés valószínűsíthető, ebben az esetben pedig a 3200 forintos támaszra érdemes figyelni. A 200 napos mozgóátlag elég mélyen van, de egy nagyobb eladási hullám esetén ez a védvonal is tesztelésre kerülhet 3070 forint körül. Amennyiben mégis megtáltosodna az árfolyam, akkor először a 3300 forintos szintet kellene újra átütni, majd utána akár vissza lehetne evickélni az emelkedő trendcsatornába.

A Mol napi grafikonja (2019.05.03. nyitás előtt)


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Heti Hírlevelünkre feliratkozva összegyűjtve megkaphatja híreinket, elemzéseinket. Ügyfeleink e mellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.