2021. január 14. 8:37

10 fontos hír ma reggel

  

Piacok: Továbbra is enyhe elmozdulásokat lehet látni a világ vezető tőzsdeindexeinél, Európában és az Egyesült Államokban is inkább mérsékelten volt optimista a hangulat. A közelgő gyorsjelentési szezon miatt elképzelhető egyfajta kivárás a piacokon. Ma leginkább a Delta Air Lines gyorsjelentésére érdemes figyelni az Egyesült Államokból, viszont a nagybankok is hamarosan közzéteszik a gyorsjelentésüket, amely rendszerint megadhatja az alaphangot a következő hetekre. A tegnapi enyhe pluszok után, ismét enyhe emelkedéssel indulhat a kereskedés az európai piacokon, az amerikai határidős indexek viszont vegyes elmozdulásokat mutatnak, az S&P 500 és a Dow Jones kis pluszban, míg a Nasdaq kis mínuszban jár.

MNB: Továbbra is óvatos maradhat az MNB kamatpolitikája, amely a jelenlegi 0,75 százalékos egyhetes betéti kamatláb, valamint a 0,6 százalékos alapkamat fenntartását jelentheti. Erről Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke beszélt a Portfolio-nak adott interjújában. Az alelnök továbbá hangsúlyozta, hogy a jegybank elsődleges horgonya az infláció, viszont a jegybanki mérleg tud bővülni, amennyiben az inflációs folyamatok megengedik. Az előttünk álló időszakban továbbra is nagy a bizonytalanság, és szektoronként nagy eltérések lehetnek a kilábalásban. Egyes ágazatokban megvalósult a „V” alakú kilábalás, viszont a járvány második hulláma több szektorban elhúzódó hatásokat eredményezett. Az idei évi növekedése előrejelzése a jegybanknak a 3,5-6 százalékos sávba esik, amely feltételezi azt is, hogy már a 3,5 százalékos forgatókönyv esetén is sikerülhet az év közepére egy jelentős átoltottságot elérni.

BUX: Tegnap a Richter volt a legjobban teljesítő komponens a blue chipek közül a magyar tőzsdén. A több mint 5 százalékos emelkedés az AbbVie optimista Vraylar előrejelzésének köszönhető. Az egyik legfontosabb terméknek számító gyógyszerből decemberben rekordszámú receptet írtak fel. A richter kiemelkedő teljesítményével a BUX index is közel 1 százalékkal emelkedett, de a vezető részvények közül is csak az OTP árfolyama csökkent.

Impeachment: Második alkalommal is megszavazta az alsóház a felelősségre vonási eljárás kezdeményezését Donald Trump ellen. Tíz republikánus képviselő is a jelenlegi elnök ellen szavazott, ezzel pedig most a Szenátuson múlik, hogy elfogadják-e az eljárás kezdeményezését.

USA stimulus: Joe Biden a mai napon jelentheti be a várhatóan 2000 milliárd dolláros gazdasági segélycsomag részleteit, amely többek között direkt kifizetéseket tesz lehetővé az állampolgároknak, valamint az államok és kormányzatok részére is segélyt nyújt.

Johnson & Johnson: A gyógyszergyártól egy dózisú koronavírus-vakcinája hosszan tartó védettséget okozott a korai fázisban levő klinikai vizsgálatok során. A Johnson & Johnson szerint a vakcina legkorábban március elejére kerülhet az engedélyezési fázisba. A vállalat részvényárfolyama enyhén csökkent az elmúlt napokban, viszont így is közel tartózkodik a 160 dollár feletti csúcsokhoz.

Renault: Több hír is érkezett a napokban a Renault háza tájáról. A francia autógyártó kedden egy közös vállalatot hozott létre a Plug Power-rel hidrogén meghajtású járművek fejlesztésére. Ma reggel pedig az új vezérigazgató tervei kerültek napvilágra. Megemelték a költségcsökkentési kitűzést, valamint az autógyártást is visszavágnák a profitabilitás érdekében. 2025-re 3,1 millióra csökkentenék a gyártást a 2019-es 4 millióról. A Renault árfolyama tegnap egyébként 3 százalékkal csökkent.

Kína export: A kínai export továbbra is erős maradt decemberben, ezzel pedig az ország külkereskedelmi többlete is rekordmagasra emelkedett. Az export 18,1 százalékkal növekedett, amely felülmúlta a 15 százalékos várakozást, az import pedig 6,5 százalékos növekedést mutatott.

Makroadatok: Az Egyesült Államokból a mai napon a szokásos heti munkaerőpiaci statisztikákra figyelhetünk. A megelőző héthez képest nem várható nagy változás a számokban, a segélykérelmek száma továbbra is 780-790 ezer közötti szinteken maradhatott.

Olaj: Valamivel 53 dollár alatt várja a WTI és 56 dollár környékén a Brent az OPEC olajpiaci jelentését. Az elmúlt napokban az olajárfolyamok inkább csökkentek, így érdemes lesz figyelni, hogy az OPEC esetleges bejelentései megfordítják-e a trendet.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.