KBC Equitas
2020. július 29. 8:31

9 fontos hír ma reggel

  

Piacok: Mérsékelt elmozdulásokkal és inkább enyhe csökkenéssel folytatódott a kereskedés kedden a piacokon. A német és a francia tőzsdeindex is néhány pontos mínuszban zárt, a londoni tőzsde viszont enyhén emelkedni tudott. A vegyes gyorsjelentésekre pedig szintén gyengébben teljesítettek az amerikai indexek is, az S&P 500 0,6 százalék körüli mínuszban zárt, míg a technológiai cégek alulteljesítése miatt a Nasdaq 1,3 százalékkal csökkent. A magyar tőzsde is követte a nemzetközi piacokat, a BUX index 0,6 százalékkal csökkent, ám meglehetősen alacsony forgalom mellett folyt a kereskedés a hazai piacon. Európában a határidős indexek a mai reggelen szintén enyhe mínuszt mutatnak, a befektetők pedig leginkább a gyorsjelentésekre figyelhetnek.

Fed: A Fed kétnapos kamatdöntő ülésén az előzetes várakozások szerint nem lesz változás a kamatokban és a korábban bejelentett monetáris intézkedésekben, így sokkal inkább Jerome Powell értékelésére figyelhetnek a befektetők a gazdasággal kapcsolatban.

Wizz Air: Közzétette második negyedéves gyorsjelentését a cég, ahol várható módon jelentős visszaesést mutattak a bevételek tavalyhoz képest. A 87 százalékos csökkenés mellett ugyanakkor a költségek is közel 70 százalékkal mérséklődtek. Összességében az operatív profit a bázisban lévő 92,7 millió euró plusz után most 106,4 millió eurós mínuszt mutatott.

Deutsche Bank: Ismét veszteséges negyedévről számolt be a Deutsche Bank, amely főként az átstrukturálási folyamatoknak köszönhető a megemelkedett kockázati költségek mellett. Azonban a második negyedéves 77 millió eurós veszteség javulást jelent az egy évvel korábbi szinthez képest, amikor 3,2 milliárd eurós volt a mínusz a banknál. A bank viszont az első negyedévi céltartaléknál is többet különített el a második negyedévben. Pozitív viszont, hogy a kötvénykereskedési üzletág jól szerepelt, hasonlóan, mint például az amerikai bankoknál is, ez pedig javította az eredményt. A második negyedéves profit összességében a várakozásokhoz képest kevésbé lett rossz, és annak ellenére, hogy a bank az idei évben nem számít bevételnövekedésre a részvényárfolyam pozitívan reagálhat a jelentésre.

EBay: 6 százalékot esett az eBay árfolyama a piaczárás után annak ellenére, hogy a vállalat megemelte a bevétel és profitvárakozásait az idei évre. A bruttó értékesítési volumen 26 százalékkal, 27 milliárd dollárra nőtt a negyedévben, és bár az aktív felhasználók száma is 8 millióval emelkedett, ez elmaradt a várttól. Az eBay megemelte a marketingkiadásait, hogy ezzel több értékesítőt vonzzon az oldalára, olyanokat is, akik az offline térből az online-ba tértek át a vírus miatt. A teljes értékesítési volumen 80 százaléka meglévő, és 20 százaléka új vásárlók által keletkezett. Az éves EPS 3,47-3,59 dollár között alakulhat, az elemzői várakozások pedig 3,5 dollárról szóltak, így ezt hozta a vállalat. Az árbevétel 10,8 milliárd dollár lehet idén a vállalat szerint, ami meghaladja az áprilisi 9,8 milliárd dolláros korábbi becslést.

AMD: Az Intel gyengébb teljesítménye jól jött az AMD-nek, és a második negyedéves jelentésében a várakozásokat is felül tudta múlni a chipgyártó. A kedvezőbb kilátások miatt pedig már 2,55 milliárd dolláros harmadik negyedéves eredményt vár a cég, a konszenzus 2,3 milliárd dolláros várakozásával szemben. Az AMD részvénye a zárás utáni kereskedésben közel 10 százalékkal emelkedett.

Sanofi, GlaxoSmithKline: A Sanofi második negyedéves jelentésében megemelte az idei évre vonatkozó EPS-várakozását, amely főként a vártnál kedvezőbb Dupixent nevű gyógyszer értékesítésének köszönhető, amely a vállalat egyik fő terméke. A GlaxoSmithKline is hamarosan közzéteszi a gyorsjelentését, azonban a konszenzus kevésbé vár erős eredményt, mivel az egyik fő terméknek számító Shingrix nevű gyógyszernél jelentősen visszaeshettek a recept felírások, valamint a vakcina eladásokban is 12 százalékos visszaesés várható.

A jelentések mellett érdemes figyelni a két gyógyszergyártó cégre is, amelyek most jelentették be, hogy az Egyesült Királyságnak 60 millió dózis koronavírus-vakcinát fognak szállítani. A vírussal kapcsolatban pedig enyhén pozitív hír, hogy az Egyesült Államokban az új fertőzések aránya a korábbi napokhoz képest csökkent, és az új megbetegedések száma Arizona és Kalifornia államban is az előző napokhoz képest alacsonyabb szintre került. Ugyanakkor Floridában ismét újabb csúcsokat látni a napi megbetegedések és halálozások számában. Donald Trump szerint a vakcina viszont hamarosan elfogadásra kerülhet.

Mai gyorsjelentések: Ma délután, nyitás előtt is számos amerikai gyorsjelentés érkezik. A legfontosabbak közülük a Boeing, a General Electric és a General Motors lehetnek. A jelentési szezon pedig azt követően sem lassul, este is több érdekes jelentés érkezik, de a legfontosabb technológiai cégek csak holnap fognak jelenteni.

Olaj: A tegnapi csökkenés után enyhén emelkednek ma az olajárak, miután az API jelentése szerint 6,8 millió hordóval csökkent a múlt héten az amerikai olajkészlet-állomány, amely pozitív meglepetés, és rekordmagas fertőzési számok és nagy munkanélküliség mellett is élénkülő keresletre utalhat. A hivatalos EIA-adat ma délután érkezik, amelyre még azért érdemes lesz figyelni.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.