KBC Equitas
2020. július 23. 8:34

10 fontos hír ma reggel

   

Piacok: Európában mínuszban zártak tegnap a vezető indexek, a DAX fél százalékkal csökkent, a francia és az angol piacok pedig 1 százalékkal kerültek lejjebb. Ehhez képest a BUX index felülteljesített stagnálásával. Az amerikai indexek kis, 0,2-0,6 százalékos pluszban zártak. Ma reggel Európában kisebb emelkedés jöhet a határidős indexek alapján.

Koronavírus: Globálisan már átlépte a 15 milliót a regisztrált fertőzöttek száma, közel 4 milliót pedig az Egyesült Államokban regisztráltak. Rossz hír, hogy Kaliforniából tegnap rekord új napi esetszámot jelentettek, így már a New York állami esetszámot is felülmúlják. Járványügyi szakértők szerint ha a jelenlegi trend folytatódik, akkor az év végére már a 300 ezret is elérheti az amerikai halálos áldozatok száma.

Olaj: Tegnap délután érkezett a hivatalos EIA-statisztika, amely alapján 4,9 millió hordóval emelkedett az amerikai olajkészlet-állomány az elmúlt héten. Ez negatív meglepetés, az elemzők kismértékű csökkenést vártak. A gyenge adat után mérséklődött a Brent és a WTI árfolyama is, ám ma reggelre azonban már visszakorrigáltak.

Makroadatok: Németországból ma reggel érkezett a fogyasztói bizalomindex augusztusi értéke, ami a várt mínusz 5 pontnál jobb lett mínusz 0,3-as értékével. Az előző hónapban még mínusz 9 pont volt a mutató, így ehhez képest is javulás látható. Ma délután Amerikából heti munkanélküliségi kérelmekkel kapcsolatos adatok érkeznek, valamint az Eurózónára vonatkozó fogyasztói bizalomindex e havi értékét is közzéteszik délután.

Monetáris politika: Virág Barnabással, az MNB alelnökével készített interjút a növekedés.hu. Ebből kiderül, hogy az új szakasz első lépéseként az alapkamat szükséges módosítását elvégezte az MNB, és hogy az alapkamat júliusban elért 0,6 százalékos szintje fenntartható módon támogatja az árstabilitást, a pénzügyi stabilitás megőrzését és a gazdasági növekedés helyreállítását. Azt is kiemelte Virág Barnabás, hogy szeretnék a rövid oldali hozamokat az alapkamattal összhangban biztonságos távolságban tartani a régió más országaiban látott nullaközeli tartománytól.

Tesla: Pozitív meglepetést okozott jelentésével a Tesla, ugyanis profitról tudott beszámolni a nettó eredménysoron. Az EPS ezzel 50 centes lett az egy évvel korábbi 2,3 dolláros mínusz után, és a bevételek is közel 10 százalékkal haladták meg az elemzői várakozásokat. A négy nyereséges negyedév után így az S&P 500 indexbe is bekerülhet majd a Tesla, ami szintén pozitívum a piac számára. Zárás után 4 százalékot erősödött a Tesla árfolyama, a jelentésről pedig ma bővebben is írunk majd.

Daimler: Alapvetően optimista negyedéves jelentésen van túl a Daimler, bár az előzetes számokat már korábban ismertette a cég. A menedzsment szerint idén pozitív lehet az üzemi eredmény, de a tavalyi éves szint elérésével azért nem számol a vezetés. Azt is kiemelték, hogy ehhez is arra lenne szükség, hogy ne legyen a járványnak második hulláma. Mindenesetre érzékelik a javuló folyamatokat, ami kedvező üzenet lehet a piac felé is.

Microsoft: 13 százalékkal növekedtek a második negyedévben a Microsoft bevételei, ezzel pedig a 38 milliárd dolláros bevétel felülmúlta az elemzői várakozásokat, és a profit is jobb lett a vártnál. A részvényárfolyam viszont a zárás utáni kereskedés során csökkent mivel az Azure bevételei a vártnál valamivel gyengébbek lettek.

Roche: Megerősítette az idei évre vonatkozó előrejelzését a gyógyszergyártó annak ellenére, hogy az EPS elmaradt a várakozásoktól. Az új készítmények értékesítése 8,9 milliárd svájci frankra emelkedett, míg a régebbi gyógyszerek eladásai 2,1 milliárd svájci frankkal csökkentek.

Duna House: Augusztus 5-én kerül sor a részvények felaprózására (átalakítására), derült ki a friss közleményből. Az átalakítás következtében 1 darab 50 forint névértékű törzsrészvény helyébe 10 darab, egyenként 5 forint névértékű törzsrészvény lép. Ennek értelmében a mostani részvényekkel július 31-én (pénteken) lehet majd utoljára kereskedni, augusztus 3-tól (hétfő) pedig már az új sorozatba tartozó részvényekkel zajlik a kereskedés.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.