KBC Equitas
2020. július 14. 8:41

9 fontos hír ma reggel

   

Koronavírus: Globálisan átlépte a 13 milliót a regisztrált fertőzöttek száma, több amerikai államban pedig továbbra is rekordközeli az új napi esetszám. Kaliforniában újra bezáratták a beltéri szórakozóhelyeket, mozikat, múzeumokat. Emellett egyre több helyen a tervezik a világban újra korlátozni a határátlépéseket is. A WHO figyelmeztetett, hogy több ország is rosszul kezeli a járványt.

Nemzetközi piacok: Jól indult a hét az európai részvénypiacokon, a fontosabb indexek másfél százalék körüli növekedést értek el. Az amerikai indexek is erősen kezdtek, a Nasdaq Composite napközben új csúcsra is ért, azonban a nap végére elromlott a hangulat az új járványellenes korlátozások miatt, és főleg a techpapírok estek nagyot. A Nasdaq 2,2 százalékos mínuszba került, és az S&P 500 is 0,9 százalékot csökkent a Dow Jones stagnálása mellett. Ma reggelre az ázsiai indexek is csökkenek, a DAX pedig 1,4 százalékos mínuszban nyithat a határidős index alapján.

Magyar piac: A budapesti tőzsde jelentősen alulteljesített Európához képest, a BUX 0,7 százalékot csökkent. Pedig az OTP jó formában volt 1,8 százalékos emelkedeéssel, és a Magyar Telekom is 0,9 százalékkal feljebb bírt kerülni. A Richter részvénye viszont 3,3 százalékkal gyengült, és a Mol is 2,2 százalékot visszaesett, ezzel pedig 1794 forinton, az 1800 forintos támasz alatt zárt. A Mol napközben azonban 1789 forintig is leszúrt, így letörte a kereskedési ötletünk stop-loss szintjét is.

Olaj: A járvány miatti aggodalmak és a negatív hangulat a részvénypiacokról az olajra is átterjedt. Ma reggelre másfél százalék körüli mértékben esik a Brent és a WTI is, utóbbi letörte a 40 dolláros támaszt is.

Pepsi: Egyik első nagyvállalatként tegnap a Pespsi közzétette második negyedéves eredményeit. A cég az összes fontosabb soron felülmúlta az elemzői konszenzust, az előzetes várakozásoknál jóval kisebb volt az éves szintű visszaesés. A koronajárvány hatásaival szemben a Pepsi a versenytársaknál ellenállóbb lehet a nagyobb chips- és kekszkitettség, valamint az alacsonyabb súlyú éttermi értékesítés miatt. A továbbra is fennálló bizonytalanságok miatt azonban a menedzsment ezúttal sem tett közzé éves előrejelzést, viszont az osztalék és a részvény-visszavásárlási program tovább folytatódhat. Az árfolyam 2 százalék fölötti pluszban nyitott azonban nap végére már 0,3 százalékra olvadt a növekedés.

Mai gyorsjelentések: Ma délután már rendesen beindul a gyorsjelentési nagyüzem, az amerikai nagybankok közül a JP Morgan, a Wells Fargo és a Citigroup is közzéteszi a negyedéves számait. Rajtuk kívül pedig a Delta Airlines jelentésére is érdemes lehet figyelni.

Makroadatok: Ma reggel meglepetést okozott a kínai külkereskedelmi adat, a várt visszaeséssel szemben az export és az import is növekedett éves szinten (0,5 és 2,7 százalékot), amely a korlátozások enyhítését követő normalizálódást mutatja. Ma délután az amerikai júniusi inflációs adatokra is figyelhetünk, a várakozás szerint 0,6 százalékos lehetett az éves árdrágulás, havi szinten pedig 0,5 százalékkal emelkedhettek az árak. Az Eurózónában pedig a júliusi ZEW index alakulása lehet izgalmas, amelyre már délelőtt fény derül.

Magyar gazdaság: Nagyjából 9,9 százalékos lehetett a visszaesés a második negyedévben a magyar gazdaságban, derült ki Varga Mihály pénzügyminiszter Facebook-oldalán közölt posztjából. Az utóbbi hetekben ugyanakkor a Heti Gazdasági Index (HGI) már elkezdett visszakapaszkodni, a június 29-től július 5-ig tartó héten éves alapon csak 2,3 százalékos volt a csökkenés, ami optimizmusra adhat okot.

Ingatlanpiac: Tegnap tette közzé a Duna House a legfrissebb ingatlanpiaci jelentését, amelyből kiderült, hogy a hazai júniusi tranzakciószámot 11186-ra becsülik, amely már eléri a tavaly júniusi szintet, havi szinten pedig 33 százalékos emelkedést jelent, ez pedig a piac regenerálódását mutatja. A második negyedévben az országos lakásárindex stagnált, az átlagos értékesítési idő viszont megnövekedett.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.