KBC Equitas
2020. június 16. 8:30

9 fontos hír ma reggel

   

Koronavírus: Ázsiában a koronajárvány második hullámától tartanak, leginkább Pekingben érdekes a helyzet, ahol tegnap 40 új esetet regisztráltak, illetve a városban új korlátozásokat vezettek be. Világszerte pedig már átlépte a 8 milliót is a regisztrált esetszám. Európában és az Egyesült Államokban viszont a folyamatos újranyitásról szólnak a hírek.

Fed: Egyedi vállalati kötvények vásárlásával bővíti eszközvásárlási programját a Fed, ez pedig jelentős hangulatjavulást eredményezett tegnap délután a tőzsdéken. Korábban csak ETF-eken keresztül vásárolt vállalati kötvényeket, azonban a tegnapi bejelentés után 750 milliárd dollár értékben fog kialakítani egy vállalati kötvény portfóliót, diverzifikált piaci index alapján befektetésre ajánlott vállalatok kötvényeiből. A bejelentésre évtizedes mélypontra süllyedtek a vállalati kötvényhozamok.

Piacok: Rosszul indult a hét a fejlett részvénypiacokon, a befektetők a járvány második hulláma miatt aggódhattak, azonban a nap végére sokat javult a hangulat. A fontosabb európai börzék végül mérsékelt, fél százalék körüli mínuszban zártak, míg az amerikai indexek emelkedetek. A Nasdaq 1,4 százalékos növekedéssel felülteljesítő volt. A BUX az európai tőzsdéket felülteljesítve 0,2 százalékkal csökkent. Ma reggel is jó a hangulat, az ázsiai indexek emelkednek, a DAX pedig 3 százalékos pluszban nyithat, ez alapvetően a tegnapi Fed bejelentéssel is magyarázható.

Olaj: Tegnap estére ismét felpattantak az olajárak, a Brent árfolyama újra megközelítette a 40 dollárt, és ma reggel is annak közelében tartózkodik. Bár a koronavírus második hulláma aggodalmakat gerjeszthet az olajpiacon, az OPEC+ szigorúságának örülnek a befektetők, az eddig a megállapodást kevésbé betartó Irak is jelezte, hogy még mélyebb csökkentést tervez.

Amerikai infrastruktúrafejlesztés: A Bloomberg információi szerint a Trump-kormányzat egy ezermilliárd dolláros infrastruktúrafejlesztési programot készít elő, ezzel is elősegítendő a gazdaság felpörgetését. A jelentések szerint a pénz nagy részét utak és hidak építésére fordítanák, de jutna az 5G-hálózat fejlesztésére is.

Makroadatok: Délelőtt 11-kor fény derül a német ZEW index júniusi alakulására. A konszenzus szerint a jövőbeli várakozásokat mutató index 51-ről 60-ra emelkedhet, míg az aktuális helyzetet jelző mínusz 93,5-ről mínusz 82-re javulhat. Ma délután fél 3-kor az amerikai piacról a májusi kiskereskedelmi adat alakulása lehet érdekes. A várakozás szerint 8,4 százalékkal növekedhetett a forgalom áprilishoz képest.

Huawei: Az USA Kereskedelmi Minisztériuma engedélyezi az amerikai vállalatok számára, hogy együttműködjenek a Huawei-jel az 5G hálózat technikai feltételének és specifikációinak kialakításában. A Huawei elleni korlátozások következményeként bizonytalan volt a helyzet az amerikai vállalatok számára, hogy az 5G hálózat technikai feltételeinek a kialakítása hogyan valósulhat meg, a gyakorlatban ugyanis fontos, hogy különböző gyártók eszközei is tudjanak összehangoltan működni. Ezekben a tárgyalásokban engedélyezte a minisztérium, hogy együttműködjenek a cégek a Huawei-jel, bár a kereskedelmi korlátozások továbbra is érvényben maradnak.

Opus: A társaság tegnap tájékoztatta a befektetőket, hogy az Appeninnben meglévő részesedése 4,83 százalékról 0-ra csökkent, miután a részvények értékesítéséről szóló tranzakció lezárult. Emellett bejelentették, hogy a közvetett tulajdonukban álló Mészáros és Mészáros Kft. egy konzorcium 70 százalékos tagjaként elnyert egy, az NKM Földgázhálózati Kft. által kiírt 288 millió forint összértékű szerződést.

Delta Technologies: Új stratégiai tervet tett közzé a Delta Technologies. A cég nagyjából egy éves recesszióra számít, azt követően viszont az átalakuló piacon gyors fellendülésre számítanak, és szerintük felgyorsulhat a negyedik ipari forradalom is. A stratégiai céljaik között szerepel a piaci pozíciójuk megerősítése, amelyet külső forrásból megvalósított akvizíciókkal is biztosítanának. Az államigazgatásban a 3 legnagyobb IT szállító egyikévé terveznek válni, illetve a regionális országok piacain is megjelennének. A társaság célja, hogy 3 éven belül organikus módon érje el a 23 milliárd forintos árbevételt, valamint a tervezett akvizíciók segítségével az árbevétel éves növekedése haladja meg a 13 milliárd forintot. Tegnap a Delta részvénye átlag feletti forgalom mellett 3,4 százalékot erősödött.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.