KBC Equitas
2020. május 25. 8:30

9 fontos hír ma reggel

   

Koronavírus: Globálisan már 5,4 millió fölé emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma, miközben közel 350 ezer halálos áldozatot követelt eddig a járvány. Dél-Amerikában fordult az eddigieknél is rosszabbra a helyzet, Mexikó és Brazília a legfertőzöttebb országok közé emelkedtek. Az Egyesült Államok felfüggesztette a brazil-amerikai légijáratokat. A világ többi részén viszont egyre-másra jelentik be az érvényben lévő korlátozások enyhítését, amelyeknek örülhetnek a befektetők.

Amerikai-kínai viszony: Nem enyhül a feszültség, Kína továbbra is be kívánja vezetni a Hongkongot és Makaót nagyobb kontroll alá helyező, új nemzetbiztonsági törvényt. Hongkongban a hétvégére kiújultak a demokráciapárti demonstrációk, amelyek a koronajárvány miatt az utóbbi hónapokban már elcsitultak, de ezúttal erőszakba is torkolltak. Az Egyesült Államok a városállam autonómiáját félti, és szankciók bevezetését lengette be Kínával szemben. A két ország közötti viszony több más tényező miatt is feszült, a kínai külügyminiszter szerint Amerika egy hidegháború felé sodorja a világot, és kérte, hogy ne akarják megváltoztatni Kínát.

Piacok: A koronavírus miatti korlátozások folyamatos enyhítése pozitívum a részvénypiacokra nézve, múlt héten összességében emelkedtek a fontosabb indexek, igaz a hét második felére kissé romlott már a hangulat. Pénteken nagy elmozdulások nem voltak tapasztalhatóak a fejlett börzeindexekben. Ma az amerikai piacokon és a londoni tőzsdén szünnap lesz, de Európa többi részén zavartalanul folytatódhat a kereskedés. Ma reggel a kínai és hongkongi részvényindexek mínuszban állnak, viszont az európai határidős indexek emelkedést vetíthetnek előre.

Magyar piac: A magyar piacon hasonló volt a trend mint Nyugat-Európában, a BUX jól kezdte a hetet, azonban a hét második felére elfogyott a lendület. Pénteken 1,3 százalékot csökkent az index, a nagypapírok közül a Mol 2 százalékot, a Richter 2,6 százalékot, az Opus 2,2 százalékot esett vissza, az OTP viszont emelkedett. Ezen a héten az Opusra és az Autowallisra a negyedéves gyorsjelentéseik közzététele miatt is érdemes figyelni.

Olaj: Az olajárak múlt héten sorozatban a negyedik hetet zárták emelkedéssel, habár pénteken azért volt egy kis korrekció az árfolyamokban. A következő időszakban is viszonylag nagy volatilitásra érdemes készülni, mivel a piaci szereplők a koronavírus mellett a kiéleződő amerikai-kínai feszültségre is figyelhetnek. Ma reggelre az árfolyamokban nincs nagy változás, a Brent 35 dollár körül, míg a WTI 33,5 dollár körül tartózkodik.

GKI konjunktúraindex: A GKI szerint a magyar gazdaságban szinte minden ágazat már ledolgozta az egyharmadát az áprilisi zuhanásnak. Egyedül az iparban tapasztalható még pesszimizmus. A GKI konjunktúraindexe az áprilisi 29 pontos esés után 5 ponttal mínusz 28-ra emelkedett. A fogyasztói bizalmi index 10 ponttal, az üzleti viszont csak 3 ponttal emelkedett az április mélypont óta, így az üzleti bizalom még mindig nagyobb pesszimizmust tükröz.

Német GDP: A vártnak megfelelően 2,2 százalékkal csökkent a német gazdaság negyedéves, és 1,9 százalékkal éves összevetésben. A számok megegyeznek a május 15-én közzétett első olvasattal, így sok meglepetést nem okoztak már.

EKB: Az EKB jegyzőkönyvéből kiderül, hogy a jegybank készen áll növelni eszközvásárlásait, amit várhatóan júniusban jelenthetnek be. Emellett az is kiderült, hogy az olasz kötvényhozam alacsonyan tartását célnak tekintik. Az új gazdasági előrejelzés függvényében további eszközöket is bevethetnek a gazdaság támogatása érdekében.

Heti makroadatok: Holnap német és amerikai fogyasztói bizalmi adatok is érkeznek, melyek a várakozások szerint javulást mutathatnak az előző hónaphoz képest. A hét második felében német inflációs adatok is érkeznek, valamint az USA GDP második olvasatát is közzéteszik. Emellett az USA-ban tartós fogyasztási javakra vonatkozó rendelési számokat is megismerhetjük, illetve a heti munkanélküliségi statisztikák is érkeznek csütörtökön.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.