2020. május 22. 8:28

9 fontos hír ma reggel

  

Piacok: Hiába kezdtek pluszban az amerikai piacok tegnap, a nap végére elfogyott a lendület, és csökkenéssel zártak. Most a Nasdaq volt alulteljesítő a közel 1 százalékos csökkenéssel, az S&P 500 0,8, a Dow Jones 0,4 százalékos mínuszban zárt. Az amerikai piacok gyengélkedése miatt délutánra az európai piacokon sem javult a hangulat, így a heti csúcspontokról szintén lefordultak az indexek. A ma reggeli határidős indexek alapján folytatódhat a csökkenés az európai piacokon, a vezető részvényindexeknél egyaránt 1 százalék körüli mínuszokat láthatunk. Érdemes figyelembe venni, hogy az amerikai piacon jövő hét hétfőn kereskedési szünnap lesz, így ez is meghatározhatja a pénteki kereskedést.

Kína: Ma tartja az éves kongresszusát a kínai parlament, ahol éves célszámokat is szoktak kijelölni. Ezúttal az idei pontos GDP-előrejelzés elmaradt, mivel a koronajárvány és a kereskedelmi kapcsolatok miatt sok a bizonytalanság. Egyéb célokat azonban kijelöltek, 9 millió új városi munkahelyet szeretnének létrehozni, illetve 6 százalék alatt tartanák a munkanélküliséget. A költségvetési hiány a GDP 3,6 százalékát is meghaladhatja, illetve a GDP közel 7 százalékát védelmi kiadásokra is költhetik, az inflációs cél pedig 3,5 százalék.

Hongkong: Kína egy új nemzetbiztonsági törvényt szeretne bevezetni Hongkonggal és Makaóval kapcsolatban, amely erősítené a központi kontrollt az autonóm tartományokon. Tavaly hónapokig tartó demokrácia melletti, időnként erőszakba is torkolló tüntetések zajlottak Hongkongban, amelyek félő, hogy kiújulhatnak a törvényjavaslat hatására. A hongkongi tőzsdeindex ma reggelre közel 6 százalékkal esik. A hongkongi helyzet az elmúlt hetekben újra elmérgesedő amerikai-kínai viszonyra is negatív hatással lehet, amely globálisan is kihathat a részvénypiacokra.

Olaj: A kínai GDP-előrejelzés elmaradása, és a hongkongi helyzet az olajpiacra is rányomta a bélyegét. Az elmúlt hetek ralija után a WTI lefordult a kéthónapos csúcsról, és ma reggelre 6 százalékot esett. Kína a világ legnagyobb olajimportőre, így az ottani kereslet alakulása különösen fontos.

Lufthansa: Úgy néz ki, sikerült megállapodnia a Lufthansának a német állammal, a hetek óta tartó tárgyalások eredményeképpen a légitársaság összesen 9 milliárd eurós tőkeinjekciót fog kapni. A csomag azonban két részből áll, 6 milliárd eurót fog adni az állam 20 százalékos részesedésért cserébe, valamint további 3 milliárd eurós kölcsönt az állami KfW Banktól, ezt viszont 5 százalékos részesedésre is át lehet váltani.

OTP: Csökkentette a Morgan Stanley a korábbi 12600 forintos célárát 12000 forintra, de még mindig felülsúlyozás ajánlás mellett. Az elemzőház célára azonban még így is 23 százalékkal magasabb, mint a tegnapi 9700-as záróáfolyam.

Magyar gazdaság: Orbán Viktor szerint a magyar gazdaság helyreállása a mostani válság előtti szintekre a vártnál gyorsabb is lehet, erről a miniszterelnök ma reggel beszélt a Kossuth rádiónak adott interjújában. A miniszterelnök szerint ugyan az áprilisi és májusi adatok gyengék lesznek, de a legutóbbi visszajelzések az üzleti és külföldi partnerektől inkább optimizmusra adhatnak okot.

Magyar munkaerőpiac: Ma reggelre munkaerőpiaci adatokat tett közzé a KSH. A koronajárvány már nagymértékben megérződik a statisztikán, míg márciusban 50 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma, addig áprilisban már 64 ezerrel. Ezzel a munkanélkülésigi ráta 6 százalék fölé ugrott, amely négyéves csúcsot is jelent.

Kiskereskedelem, vendéglátás: A KSH kiskereskedelmi és vendéglátóipari forgalomról is tett közzé adatokat. Ez alapján március közepén a készletfelhalmozás miatt átmenetileg 50 százalékkal is megemelkedett a kiskereskedelmi forgalom tavalyhoz képest, amely azonban március végére lecsökkent, és április közepére közel felére esett vissza. Április végétől azonban jelentős javulás látszódik. A vendéglátás sokkal jobban megszenvedte a járványt, a legrosszabb hetekben negyedére-harmadára is visszaesett tavalyhoz képest a forgalom, május közepére azonban 50 százalék körülire mérséklődött a visszaesés.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.