KBC Equitas
2020. május 6. 8:28

9 fontos hír ma reggel

   

Piacok: Az európai és az amerikai indexek is pluszban zártak tegnap, bár az amerikai indexek a nap utolsó órájában lekonyultak, és visszaadtak a napközbeni pluszokból. Ezzel Európában 2-3 százalékkal, az USA-ban pedig 1 százalékkal emelkedtek az indexek, a BUX azonban stagnált. A határidős indexek alapján a DAX kis mínusszal kezdheti a napot.

Koronavírus: Világszerte már közel 3,7 millióra emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma, miközben a halálesetek száma a 260 ezret közelíti. Donald Trump kijelentette, hogy muszáj azonnal újranyitni az amerikai gazdaságot, még akkor is, ha ez további halálesetekhez vezethet. Az elnök szerint a harmadik negyedévtől újra bővülhet a GDP. A Munka ünnepe miatti hosszú hétvégén 115 millió belföldi turistakirándulást regisztráltak Kínában, az ehhez kapcsolódó költések pedig 6,7 milliárd dollárra rúgtak, ami 60 százalékkal kevesebb mint a tavalyi egy nappal rövidebb vakáció esetében. Ez azt mutatja, hogy még a belföldi turizmus helyreállásához is több idő kell a járvány elvonulta után.

Olaj: Sorozatban 5 napon keresztül emelkedett a WTI és a Brent, a piaci szereplők a gazdaságok újranyitása, és így a kereslet felpörgésében bíztak. Több elemző szerint is már magunk mögött hagyhattuk a keresleti mélypontot, azonban az olajpiac még továbbra is sebezhető. Mára azonban megállt a szárnyalás, és enyhe csökkenés mutatkozik az olajárakban. A piaci szereplők kivárhatnak a ma délután fél 5-kor érkező hivatalos amerikai EIA-készletstatisztika előtt. A Brent a tegnapi áttörése után továbbra is 30 dollár fölött tartózkodik, míg a WTI jelenleg 24,3 dollár.

Eurózóna GDP: A Barclays szerint 2020-ban 10 százalékkal eshet vissza az Eurózóna gazdasága, ezen belül pedig Olaszország és Spanyolország szenvedheti meg a legjobban, ott 12 százalékos lehet a visszaesés, de a német GDP is 10 százalékkal csökkenhet. 2021-re kisebb mértékű növekedést várnak, az Eurózónában 7,5 százalékos, Németországban pedig 6 százalék alatti maradhat a növekedés a Barclays közgazdászai szerint.

EKB: A német alkotmánybíróság azt kéri az EKB-tól, hogy indokolja meg az eszközvásárlásait, azok gazdasági és fiskális politikai hatásai ugyanis aránytalanok lehetnek a monetáris politikai célokhoz képest. Ha nem sikerül megfelelően megindokolni az eszközvásárlásokat 3 hónapon belül, akkor akár a program szüneteltetését is elrendelhetik. Németországban régóta vitás kérdés az eszközvásárlás, többen amellett érvelnek, hogy ezzel átlépik a hatáskörüket a jegybankok, és potenciális veszteségnek teszik ki az adófizetőket. A lépés nagy jelentőségű lehet, a korlátlan eszközvásárlások egyre jobban elterjedtek a jegybankok körében.

Európai gyorsjelentések: Több európai nagyvállalat is közzétette ma reggel a gyorsjelentéseit. A német Fresenius kijelentette, hogy továbbra is erős a pénzügyi pozíciójuk, a negyedéves bevételben és profitban pedig pozitív meglepetést okoztak. Az Unicredit jelentése illeszkedett a korábbi banki jelentések sorába. Az olasz nagybank veszteséges negyedévet zárt, és a vártnál is nagyobb céltartalékot képezett. A BMW is jelentett, amely a többi autógyártóhoz súlyosan megszenvedi a járványt. Csökkentették az éves prognózisukat, új becslésük szerint az autó üzletág EBIT-hányada 0-3 százalék között alakulhat, korábban még 2-4 százalékot jósoltak.

Disney: Éves alapon nőttek a Disney bevételei, a 18 milliárd dolláros árbevétel a várakozásokat is felülmúlta. Profitsoron azonban a vártnál rosszabb eredményeket közölt a vállalat, 60 centes eredménye elmarad az egy évvel korábbitól is. A vállalatot a parkok zárva tartása is rosszul érinti, de emellett több film gyártását is le kellett állítani, ami miatt késve fognak csak piacra kerülni.

Elbocsátások: Nem kap állami támogatást Richard Branson légitársasága, a Virgin Atlantic, így a vállalat a munkavállalók harmadát kénytelen elbocsátani. Branson maga kell újratőkésítse a vállalatot, vagy új befektetőket találjon, mielőtt a brit állam bármiféle segítséget nyújtana. Közben az Airbnb is az alkalmazottak negyedét készül elbocsátani május 11-től, ők sem számítanak gyors visszaállásra az üzletmenetben.

Opus: A társaság tegnap zárás után jelentette be, hogy a tulajdonában álló Euro Generál Építő és Szolgáltató Zrt. újabb közbeszerzést nyert el. A cég a téti tanuszoda kivitelezését hajthatja végre, a projekt értéke 958,5 millió forint.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.