2020. május 4. 8:34

9 fontos hír ma reggel

  

Piacok: Múlt héten a Munka ünnepe miatt csonka kereskedési hét zajlott a fontosabb európai börzéken, az amerikai piacokon viszont pénteken se állt le az élet. A kereskedést leginkább a koronajárványról szóló hírek, a gyorsjelentési szezon, az amerikai-kínai verbális csörte és a jegybanki kamatdöntések határozták meg. Európában jó volt a hangulat, a DAX például 5 százalékot emelkedett a múlt héten. A magyar tőzsde ahhoz képest is felülteljesített, a BUX mind a négy kereskedési nap emelkedve 6,5 százalékos pluszban zárta a hetet, az OTP jó teljesítményének is köszönhetően. Az amerikai piacokon május 1-jére fogyott el a lendület, így a rossz hétzárás miatt heti szinten az S&P 500 a Nasdaq és a Dow Jones is fél százalék körüli mínuszba került. A borúsabb hangulat ma reggel Európában is folytatódhat, a DAX 3 százalék fölötti mínuszban nyithat a határidős index alapján.

Koronavírus: Világszerte már meghaladja a 3,5 millió főt a fertőzéssel regisztráltak száma, miközben az elhunytak száma 250 ezer fölé emelkedett. A legfertőzöttebb országban, az Egyesült Államokban közel 1,2 millió fertőzöttről tudnak. Egyre több országban kezdték meg a járvány miatti korlátozások enyhítését, a feloldó intézkedések azonban mindenhol csak fokozatosak lesznek. A befektetők az újranyitás mellett a koronavírus elleni gyógyszerekkel, vakcinákkal kapcsolatos híreket is fokozottan figyelhetik. Donald Trump szerint a védőoltás az év végére készülhetne el, amely rekordgyorsaságú lenne.

Amerikai-kínai viszony: Donald Trump nyilatkozata után Mike Pompeo külügyminiszter is kijelentette, az USA-nak bizonyítéka van, hogy a vuhani laborból kerülhetett ki a vírus, arra azonban nem tért ki, hogy a vírus természetes vagy mesterséges eredetű lenne. A külügyminiszter hozzátette, hogy Kína továbbra is akadályozza a WHO szakértőinek a munkáját. A vírus kapcsán a két ország között viszont újra kiújulhat a feszültség, az USA egyértelműen Kínát okolja a járvány terjedése miatt, és Trump ismét büntetővámokat tervez bevezetni.

Gyorsjelentések: Az Egyesült Államokban már a gyorsjelentési szezon több mint fele lezajlott, az S&P 500 komponensei közül 279 cég jelentett eddig. A bevételsoron eddig átlagosan 1,3 százalékos volt a pozitív meglepetés az elemzői várakozásokhoz képest, míg profitsoron fél százalékos volt a felülteljesítés, ez utóbbi az átlagosnál mérsékeltebb. Eddig a várakozásokat az energiaszektor teljesítette túl a legnagyobb mértékben, míg a pénzügyi szektor okozta a legnagyobb csalódást.  Ma délután folytatódik az Egyesült Államokban a gyorsjelentési szezon, nyitás előtt többek között a Tyson Foods, a Public Service Enterprise vagy a Sempra Energy negyedéves számaira figyelhetnek a befektetők. Európában még a jelentések többsége hátravan, ma az öreg kontinenst cégei közül a Ferrari jelentése lehet érdekes.

Olaj: Izgalmas napokon van túl az olajpiac, az árfolyamok múlt héten is meglehetősen csapongóak voltak. Elsősorban az amerikai WTI ingadozott szélsőségesen, a hét közepén érkező kellemes meglepetést okozó amerikai készletadatok viszont pozitívan hatottak. Május 1-jén életbe lépett a húsvéti OPEC+ megállapodás, így az egyezményben résztvevő tagországok közel napi 10 millió hordóval csökkentik a kitermelést májusban és júniusban. A kínálat csökkenése pozitív az olajárak szempontjából, és az emelkedést segíti a járvány miatti korlátozások enyhítése is. A kiújuló kínai-amerikai feszültségek azonban beárnyékolja a hangulatot. A múlt heti emelkedés után ma reggelre a WTI visszacsökkent 20 dollár alá, jelenleg 18,3 dollárt adnak egy hordóért, a Brent csökkenése viszont mérsékeltebb, jelenleg 26 dollár körül jegyzik az északi-tengeri olajfajta hordóját.

Gyógyszergyártók: A Roche koronavírus tesztje is megkapta az FDA engedélyét, így a svájci gyártó is megkezdte Európába és az Egyesült Államokban is a tesztek szállítását. A teszt mellett a Gilead Sciences remdevisir nevű gyógyszerét is jóváhagyta az FDA, a gyógyszer pedig már ezen a héten el is kezdhetik szállítani a kórházaknak.

EU makroadatok: A mai délelőtt a feldolgozóipari beszerzési menedzser indexekre figyelhetünk a nyugat-európai országokban. A francia, olasz, spanyol és német mutató után az eurózónás PMI adatot is megtudhatjuk, amelyek az előzetes várakozások szerint tovább süllyedhettek a 30-as szint környékére.

USA makroadatok: Az Egyesült Államokból ma délután érkeznek a gyáripari megrendelés adatok, amelyeknél jelentős, közel 10 százalékos visszaesésre számít a piac. A héten pedig PMI adatokra, a heti munkanélküli segély kérelmek és a nem mezőgazdasági munkahelyek számának változására, valamint a munkanélküliségi rátára figyelhetünk. Utóbbi 16 százalékra növekedhetett az előzetes várakozások és a megelőző hetek munkaerőpiaci statisztikái alapján.

Magyar makroadatok: Itthon is közzéteszik a feldolgozóipari beszerzési menedzser indexet ma délelőtt, amelyben az előzetes várakozások szerint nem várható nagyobb javulás a márciusi 29-es érték után. Mindössze 34-es értékre számítanak az elemzők a Bloomberg konszenzusa alapján, amely jelentős visszaesést mutat. A hét további részében a pénteken érkező inflációs adat kaphat kiemelt figyelmet, amelyben lassulásra lehet számítani, a múlt hónapban 3,9-ről 2,7 százalékra lassulhatott az infláció.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.