KBC Equitas
2020. április 28. 8:34

9 fontos hír ma reggel

      

Olaj: Nem szűnik a nyomás az olajárakon, a globális készlettározói kapacitások telítődése árnyékolja be a piaci hangulatot. Ma reggelre újra a WTI került nagyobb nyomás alá, a nyugat-texasi olajfajta 11 százalékos mínuszban áll, és a 11 dollárt közelíti. A könnyebben szállítható északi-tengeri Brent gyengülése mérsékeltebb, de az árfolyama a fontos 20 dolláros szint alá került. Az OPEC-tag Egyenlítői-Guinea energiaminisztere tegnap kifakadt, szerinte az Egyesült Államoknak, Norvégiának és Mexikónak hatásosabban támogatnia kellene az OPEC+ kitermeléscsökkentési erőfeszítéseit, ahelyett, hogy csak csendben figyelnék az áldozatvállalást. A piacon továbbra is nagy a túlkínálat, a BP ma reggeli előrejelzése szerint napi 16 millió hordóval csökkenhet a második negyedévben a kereslet az egy évvel ezelőtti szinthez képest.

Piacok: Emelkedtek tegnap a világ tőzsdéi, Európában 2-3 százalékos pluszokat értek el az indexek, míg Amerikában 1-2 százalék között kerültek feljebb a részvények, de a kisebb piaci kapitalizációjú vállalatokat tömörítő Russel 2000 például 4 százalékos pluszban zárt. A BUX index kissé lemaradó volt 1 százalék alatti emelkedésével.

Fed: A Fed kibővítette az 500 milliárd dolláros hitelprogramját, melyet állami és helyi önkormányzatoknak nyújt, ezek ugyanis szintén bajba kerültek a mostani helyzetben. A lakosságszám alapján történő korlátozást enyhítették most, így a legalább 500 ezer lakost elérő megyék, valamint a 250 ezer lakost elérő városok folyamodhatnak a Fed rövid lejáratú hiteléhez. A hitelezés eszközvásárlás útján történik, a Fed megvásárolja az egyes önkormányzati kötvényeket.

MNB: A magyar jegybank tegnap további szigorító lépéseket hozott, szűkítette ugyanis a forintlikviditást nyújtó devizaswap állományát, és nem fogadott el ajánlatokat az 1-3-6-12 hónapos tenderen. A forint tegnap kismértékben erősödni tudott. A Monetáris Tanács ma délután 2 órakor tartja a kamatdöntő ülését, a várakozás szerint nem módosítanak az irányadó rátákon, a döntést követő sajtótájékoztató azonban hozhat izgalmakat.

Forint: Sávozó mozgásba kezdett a forint, és egyelőre a 350-360-as sávban mozog az euróval szemben, így egyelőre hatásosnak bizonyultak az MNB lépései, megállt ugyanis a gyengülés. Igaz, közben a piacokon is megnyugvás látható. A dollárral szemben 329-nél jár a jegyzés, itt a sáv alja egyelőre a 320-as szint, a tető pedig még nincs egyértelműen kijelölve.

Európai gyorsjelentések: Ma reggelre több fontos európai nagyvállalat is közzétette negyedéves gyorsjelentését. A Novartis egy részvényre jutó eredménye 34 százalékkal emelkedett, és az éves prognózist is megerősítették. A nagybankok közül az UBS és a HSBC is jelentett, előbbi kijelentette, hogy a hitelkitettségének nagy hányada kiváló minőségű, azonban 268 millió dollárt céltartalékolnak. A HSBC azonban több rossz hitellel rendelkezik, az első negyedévben 3 milliárd dollár körül volt a hitelezési veszteség, a teljes évre a becslések szerint akár 11 milliárd dollárra is rúghat. Az olajszektorból a BP jelentése lehet érdekes, EBIT és nettó profit soron is felülmúlták a mélyen lévő elemzői várakozásokat (a nettó profit azonban így is 67 százalékkal csökkent), a negyedéves osztalékot pedig szinten tartják. A cégnek azonban nagy amerikai palakitettsége van, a vezetőségi kommentek szerint pedig idén a palatermelést a cégnél napi 1 millió hordóval is csökkenthetik.

Amerikai gyorsjelentések: Ma délután maximális fokozatra kapcsol a gyorsjelentési szezon Amerikában. Nyitás előtt több fontos cég gyorsjelentése is érkezik, közzéteszi számait a Pepsi, a Caterpillar, a Xerox, a United Parcels, és a Harley Davidson is. A Novartis reggeli jelentése után a gyógyszeriparból délután is két érdekesnek tűnő jelentésre is figyelhetnek a befektetők, a Merck és a Pfizer is jelent.

ANY: A társaság igazgatósága úgy döntött, hogy az idei osztalékot nem fizeti ki, hanem az eredménytartalékba helyezi. A tavalyi adózott eredmény 1,27 milliárd forint volt, és részvényenként 89 forintos osztalékot biztosított volna a Nyomda részvénye, azonban a koronavírus gazdasági hatásai a Nyomdát is érintik, emiatt döntöttek az osztalék eredménytartalékba való helyezéséről. Azonban az igazgatóság megjegyezte, hogy amennyiben a jelenleg kialakult helyzet javulni fog, javaslatot tesznek rendkívüli osztalék kifizetésére.

Richter: Céláremelés érkezett a Richterre, a PKO 6650 forintról 7500 forintra módosította a célárát, az ajánlásukat pedig tartásról vételre változtatták. A többség már vételre ajánlja a papírt, az elemzői konszenzus pedig 7218 forint, amely 8,5 százalékkal magasabb a tegnapi záróárfolyamnál.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.