KBC Equitas
2020. április 24. 8:29

9 fontos hír ma reggel

   

Piacok: Nap végére lényegében változatlanul zártak az amerikai részvényindexek, a nap közbeni emelkedést visszaadták zárásra. Az európai indexek még 1 százalék körüli pluszban zártak, a BUX index is másfél százalékkal emelkedett. Ma reggel az ázsiai indexek 1 százalék alatti mínuszban állnak, a határidős DAX index pedig 2 százalékkal csökken nyitás előtt.

Koronavírus: A legfrissebb adatok szerint már átlépte a 2,7 millió esetszámot világszerte a fertőzések száma, miközben az elhunytaké a 200 ezer főt közelíti. Egyre több szakértő figyelmeztet egy esetleges második járványhullámra, míg Angela Merkel német kancellár kijelentette, hogy még nem látszódik a járvány vége, és még hosszú ideig együtt kell éljünk a vírussal. A Fülöp-szigetek újabb két héttel meghosszabbította a korlátozásokat, a cseh kormány pedig május 25-ig tervezi kitolni a szükségállapot végét. Rossz hír, hogy kiderült, hogy a korábban biztatónak tűnő remdesivir nevű készítmény, amelyet a Gilead fejlesztett, a kínai klinikai teszteken hatástalannak bizonyult. Azonban a cég szerint túl kicsi volt a minta nagysága, és túl korán állították le a kísérletet. A Gilead árfolyama tegnap több mint 4 százalékot csökkent.

Segélycsomagok: Az USA-ban a képviselőház is elfogadta a 484 milliárd dolláros csomagot, amit a kisvállalkozások támogatására lehetne fordítani, valamint kórházak és tesztek segélyezésére. A következő lépés az olajvállalatok megsegítése lehet, egy új hitelprogramon keresztül Steven Mnuchin elmondása szerint.

USA PMI: Tegnap délután Amerikából is megérkeztek az előzetes áprilisi PMI adatok, itt is rekord mélyégbe zuhantak a mutatók, de az európai számoknál azért erősebb értékeket kaptunk. A kompozit mutató 27,4 pont lett a márciusi 40,9 után, mely érték már 10 százalék feletti GDP visszaesést jelez.

Olaj: Mára eltávolodott hét eleji mélypontjáról a Brent és a WTI is, előbbi újra 20 dollár fölé került, míg utóbbi hordójáért 17 dollárt adnak ma reggel. Az iráni-amerikai feszültség tovább fokozódik, miután a Forradalmi Gárda az amerikai hadihajók elsüllyesztésével fenyegetett, ez is inkább az árak emelkedésére hathat. Szintén az emelkedés irányába mutat, hogy Kuvait bejelentette, hogy még az OPEC+ megállapodás májusi életbe lépése előtt elkezdi csökkenteni az exportját.

Intel: Az Intel is visszavonta korábbi éves előrejelzését a vírus miatt, a vállalat emellett figyelmeztetett, hogy a második negyedévben nem fogja tudni teljesíteni korábbi profitcélját. A részvény 6 százalékkal esett zárás után a negatív hírekre, annak ellenére, hogy a negyedéves számokkal verni tudta a várakozásokat.

Sanofi: Kedvező első negyedéves eladási és profitszámokról számolt be a Sanofi az első negyedéves jelentésében. A koronavírus járvány miatt egyes termékekre megnőtt a kereslet, azonban ez várhatóan csak átmeneti pozitív hatás lesz, viszont a Sanofi fenntartotta az 5 százalékos EPS növekedési előrejelzését, valamint szorosan együttműködik a GlaxoSmithKline-nal a koronavírus elleni vakcina kifejlesztésében. A vakcina mellett a Dupixent nevű ekcéma és asztma gyógyszer lehet a növekedés fő hajtóereje a gyógyszergyártónál, ennek eladásai az első negyedévben felülmúlták az elemzői várakozásokat. A részvényárfolyam várhatóan egy százalék feletti pluszban nyithat.

Délutáni gyorsjelentések: Ma délután is érkeznek még gyorsjelentések az amerikai piacról, többféle szektor képviselője is sorra kerül. Többek között a Verizon, az American Electric Power, az Iron Mountain, a Freeport-McMoRan vagy az American Express is közzéteszi a negyedéves számait.

Opus: A társaság bejelentése szerint a közvetett tulajdonában álló R-KORD Építőipari Kft. több közbeszerzést is elnyert. A Strabag Rail Kft-vel közös konzorciumban a Püspökladány-Biharkeresztes vasúti projektet 47,2 milliárd forintért valósíthajták meg (az R-KORD része a konzorciumban 54,7%), de az aláírás még nem történt meg. Emellett az R-KORD egyedüli ajánlattevőként több kisebb értékű vasúti projekt megvalósítását is elnyerte.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.