KBC Equitas
2020. április 21. 8:23

8 fontos hír ma reggel

   

Olaj: Tegnap teljesen felborult az olajpiac és a történelemben először süllyedt negatív tartományba a WTI árfolyama, a mozgás mögött azonban több tényező is húzódik. Egyrészt az aktuális ár a májusi határidős kontraktus árát mutatja, a határidős kontraktus lejárata pedig a mai nap (a júniusi határidő jelenleg 21,3 dollár), emiatt történhettek zárások a pozíciókban, másrészt az alacsonyabb kereslet és a rekordmagas olajkészletek ennyire erős túlkínálatot okoztak.

A tegnapi mozgással egyébként a május és a júniusi határidő között is minden idők legnagyobb különbsége alakult ki. A WTI a tegnap esti órákban egészen mínusz 40 dollárig zuhant, méghozzá rendkívüli gyorsasággal, hiszen percek alatt több dollárt esett az árfolyam bizonyos időszakokban. Az árfolyam végül innen fordulni tudott és ma reggelre már ismét a pozitív tartományban jár az árfolyam, igaz 1,4 dollárnál. A forgalom egyébként már kicsi volt a májusi határidős terméknél, a legtöbb termék, ami az olajat követi már későbbi lejáratú határidős termékeket követ.

A tegnapi mozgásokkal kapcsolatban érdemes lehet elgondolkodni, hogyan történhet meg egy nyersanyagnál az, hogy a kitermelő fizet a vevőnek. Egyik lehetséges magyarázat, hogy a kitermelés leállítása és a tárolás is pénzbe kerül, az alacsony kereslettel együtt pedig ez eredményezhet negatív olajárat.

Ugyan a mai napon a májusi határidő lejár, azonban a tegnapi mozgás így is egy komoly figyelmeztetés a jelenlegi olajpiaci helyzettel kapcsolatban. A koronavírus járvány miatt az egyik legfontosabb nyersanyag egyre veszít az értékéből, és a jelenlegi piaci környezetben a legnagyobb problémát a tárolás okozza, amely az árak felborulását eredményezheti.

Piacok: Az európai indexek még fél százalék körüli pluszban tudtak zárni tegnap, az amerikai zárásra azonban kissé elromlott a hangulat a részvénypiacokon is. A Nasdaq továbbra is felülteljesítő, az index csak 1 százalékkal csökkent, az S&P 500 közel 2 százalékkal, a Dow Jones pedig 2,5 százalékkal. Az amerikai piacokon egyre kevesebb részvény tartja a lépést, főleg a tech óriások tartják az indexeket. Ma reggel az ázsiai indexek 1-2 százalékos csökkenésben vannak és a határidős DAX index is 2 százalék körüli esésben van nyitás előtt, az amerikai 10 éves kötvényhozam pedig 60 bázispontnál jár.

Trump: Ideiglenesen felfüggesztheti a bevándorlást Amerikába Donald Trump, hogy ezzel is elejét vegye a további fertőzéseknek, emellett pedig az amerikai munkavállalók helyzetére is hivatkozik az amerikai elnök a döntéssel kapcsolatban.

Makroadatok: Ma reggel nyitás után érkezik a német és az eurózónás hangulatindex áprilisi adata. A várakozásokra vonatkozó márciusi értéke mínusz 49,5 pont volt, az aktuális helyzetre vonatkozó mutató pedig mínusz 43. A két mutatót összevetve felmérhető, hogy a jelenlegi helyzetet, vagy a közeljövőt látják-e borúlátóbban a gazdasági szereplők.

Virgin Australia: Csődöt jelentett az ausztrál Virgin légitársaság, amely így az első ázsiai légitársaság, amely a koronavírus járvány következtében már nem tudja folytatni a működést. A légitársaság jelentős adósságállománnyal küszködött és gyenge likviditási mutatókkal rendelkezett már tavaly év végén is, amelyen a járvány terjedése és a gazdasági intézkedések csak súlyosbítottak. A jelenlegi helyzetben állami segítséget kér a légitársaság, hogy fennmaradhasson.

IBM: Tegnap zárás után tette közzé első negyedéves jelentését az IBM, melyben 3,4 százalékos bevételcsökkenésről adott számot, ami így picivel a konszenzus alatt sikerült. A felhő szegmens jó erőben van a vállalatnál is, itt 19 százalékkal emelkedtek a bevételek, amit a Red Hat akvizíció is segített. A vállalat visszavonta korábbi éves prognózisát a vírushelyzet okozta bizonytalanságok miatt.

Magyarország: Márciusban 281 ezerre emelkedett az álláskeresők száma idehaza a koronavírus járvány következményeként. Ez februárhoz képest 17 ezer fős növekedést jelent, ami áprilisra tovább emelkedhet a várakozások szerint. Korosztályokra bontva, legnagyobb mértékben az 55 év felettiek veszítették el állásukat, de minden más korcsoportnál emelkedett az álláskeresők száma. Végzettségek szerint pedig az alacsonyabb végzettségűek veszítették inkább el az állásokat.

Mol: Az olajpiaci változások következtében frissítettük a Molra vonatkozó fair érték becslésünket is, amelyet 2580 forintra csökkentettünk. Az olajárzuhanás és a koronavírus gazdasági következményei negatívan érinthetik a vállalatot, azonban a jelenlegi árfolyamhoz képest hosszabb távon látunk felértékelődési potenciált.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.