KBC Equitas
2020. március 26. 8:27

9 fontos hír ma reggel

   

Koronavírus: Ma reggelre már 472 ezer fölé emelkedett a fertőzöttek, és 21 ezer fölé az elhunytak száma a koronajárványban. Az Egyesült Államokban átlépte az ezer főt a halálos áldozatok száma, a legtöbb eset New York államban történt, és Spanyolország is a legtöbb áldozatot követelő napon van túl. A WHO felszólította az országokat, hogy továbbra is tartsák fenn a szigorú korlátozásaikat a járvány megállítása érdekében.

Mentőcsomagok: Az amerikai Szenátus megszavazta a 2000 milliárd dolláros mentőcsomagot, amely többek között az alacsonyabb jövedelmű dolgozók számára jelent segítséget, de a vállalatok megmentését is célozza. A mentőcsomagról a mai napon az alsóházban is szavaznak, és ezután kerülhet aláírásra Donald Trump amerikai elnök részéről. Németország szintén egy 750 milliárd eurós mentőcsomagot szavazott meg tegnap a munkahelyek és a vállalatok védelmét célozva.

Piacok: Bár tegnap jelentős emelkedésben indult a kereskedés a fontosabb részvénypiacokon, a lelkesedés nap végére csillapodott, és csak mérsékeltebb pluszban zártak az indexek. Az amerikai piacon a gazdasági stimulus szenátusbeli tárgyalása is bizonytalanságban tartotta a befektetőket, amit amúgy zárás után elfogadtak. Ma reggel azonban nem az élénkítő programok, hanem inkább az egyre több áldozatot követelő járvány került inkább fókuszba a befektetőknél, az ázsiai indexek enyhe mínuszban állnak, míg a DAX határidő 2,5 százalékos mínuszban tartózkodik.

Apple: A Nikkei értesülései szerint az Apple-nél csúszhat az 5G-s iPhone-ok bevezetése, akár hónapokkal is járvány miatt, mivel jelentősen sérülhetett a beszállítói lánc, valamint a keresleti oldal sem biztos, hogy rövidtávon erős marad. A tegnapi napon az Apple részvényei 0,6 százalékkal csökkentek.

Micron: Tegnap zárás után tette közzé gyorsjelentését a Micron, amelyet a befektetők különösen figyeltek, ugyanis a mostani időszakban az első nagy hardvergyártó, akinek a negyedéves számait és előrejelzését megtudhatjuk. Az elemzői várakozásokat sikerült felülmúlnia a cégnek, és az előrejelzés miatt sem lehetnek csalódottak a befektetők, mivel a Micron szerint az adattárházakban fennmaradhat az erős kereslet, valamint az otthoni munkavégzésre történő átállás miatt sok cégnél szintén plusz beruházásokra volt szükség. A Micron részvényárfolyama tegnap viszont 1,8 százalékkal csökkent.

Boeing: A Reuters szerint az amerikai repülőgépgyártó a 737 MAX tipusú gépek gyártásának újraindítását tervezi májustól. A befektetők tegnap örültek a hírnek, a Boeing árfolyama 24 százalékot emelkedett.

Ford, BMW: A Moody’s és az S&P mindkét autógyártót leminősítette, a Ford pedig így már a befektetésre nem ajánlott kategóriába került a hitelminősítők szerint. A Moody’s a döntést a gazdasági kilátások romlásával indokolta, valamint az olajárak esésével, valamint a hitelminősítő 14 százalékos visszaeséssel számol a keresletben.

Olaj: Hiába a gazdasági stimulusok, az egyre jobban terjedő koronavírus, illetve az olajfogyasztást is drasztikusan csökkentő szigorú korlátozások fokozása (légiközlekedés leállítása, kijárási tilalom) miatt a piaci szereplők a kereslet egyre nagyobb visszaesésétől tartanak. A Goldman Sachs elemzője szerint áprilisban akár napi 19 millió hordóval is visszaeshet a kereslet (ez közel 20 százalékos csökkenés lenne). Az olajárak így enyhén csökkentek tegnaphoz képest, és továbbra sem tudnak jelentősen felpattanni a múlt heti 18 éves mélypontjukról.

Makroadatok: Több gazdaságból is érdekes makroadatok vagy jelentések érkeznek a mai nap során. Itthon a tegnapelőtti kamatdöntést követő MNB inflációs jelentés érkezik 10 órakor, míg az EKB hasonló időben közzétételre kerülő jelentéséből az Eurózóna gazdasági helyzetéről is többet megtudhatunk. Az Egyesült Államokban nagyon érdekes lehet a múlt heti új munkanélküli segélykérelmek alakulása, amelyre kora délután derül fény. Az adat már megmutatja, hogy a koronavírus miatti szigorú rendelkezések hogyan hatottak a munkaerőpiacra, jelentős növekedés várható az előző heti 281 ezer után.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.