KBC Equitas
2020. március 11. 8:42

9 fontos hír ma reggel

     

Fiskális intézkedések: Donald Trump személyi jövedelemadó mentességet vezetne be az év végéig a gazdaság élénkítésére a koronavírus negatív hatásai miatt. Ezen kívül szintén fontolgatja a Fehér Ház, hogy az olajár zuhanása miatt nehéz helyzetbe került palaolajiparnak állami segítséget nyújtana. Az Egyesült Államokon kívül Európában is jelentős fiskális intézkedések várhatók, Olaszországban például átmenetileg felfüggesztik a háztartások és kkv-k számára a jelzáloghitel-törlesztéseket.

Piacok: A fiskális intézkedések bejelentése csak átmenetileg jelentett pozitív hatást a tőzsdéken. Annak ellenére, hogy napon belül közel 5 százalékkal emelkedtek az amerikai indexek és a zárás is 5 százalékos plusz közelben alakult, ma reggelre az amerikai határidős indexek ismét mínuszban járnak. Az európai piacokon mérsékeltebb elmozdulásokat lehet látni a határidős indexekben, Európában viszont a tegnapi napon eséssel zártak az indexek. A magyar tőzsde viszont felülteljesítő volta 0,8 százalékos plusszal.

USA CPI: Kora délután érkeznek az Egyesült Államokból a februári CPI inflációs adatok, amelyben a várakozások szerint a korábbi 2,5 százalékos éves árnövekedés után 2,2 százalékos növekedést várnak az elemzők.

Lassuló GDP növekedés: Varga Mihály szerint a koronavírus hatásai miatt a magyar gazdaság növekedése 3,7 százalékos bővülés és mínusz 0,3 százalékos visszaesés között alakulhat, de a vírus hatásait a gazdaságra bizonytalan kiszámítani, mondta el az InfoRádión a pénzügyminiszter. A kormány korábban már visszavágta 4 százalékról 3,5 százalékra a növekedési előrejelzését, azonban a vírus hatásai miatt feltehetően ennél gyengébb növekedési ütemre lehet majd készülni. Orbán Viktor pedig az MKIK Gazdasági konferencián beszélt arról, hogy a 2020 és 2021-es költségvetés újratervezésére lesz szükség. Az Euróövezetben szintén visszaesésre számítanak a külföldi elemzőházak a gazdasági növekedésben, amely így könnyen recesszióba fordulhat, globálisan pedig már csak 2 százalék körüli GDP bővülést várnak a Bank of Amerika és az Oxford Economics elemzői is.

Kamatot vágott a brit jegybank is: Ma reggel 50 bázisponttal csökkentette az irányadó kamatrátát a Bank Of England, így az országban 0,25 százalékra csökkent az alapkamat. A font éles gyengüléssel reagált a döntésre, nagy volatilitás mellett 0,8 százalékkal gyengült az euróval szemben.

Magyar infláció: 4,4 százalékos volt az infláció februárban Magyarországon, a maginfláció pedig 4,1 százalék, összességében az adatok a vártnak megfelelően alakultak, az elemzői konszenzus 4,3 százalékos inflációt jósolt. Alapvetően a mérséklődő üzemanyagárak miatt alakult alacsonyabb szinten az infláció az előző havi 4,7 százalék után. Emellett viszont a feldolgozott élelmiszerárak növekedése tovább gyorsult. Ezzel az infláció még mindig a toleranciasávon kívül tartózkodik, azonban a mostani olajáresés után lehet arra számítani, ha márciusban tovább csökkenhet az infláció. A forint árfolyama kezdetben kevésbé reagált az infláció adatra, a nap vége felé viszont enyhén erősödni tudott az euróval szemben a 336,5-os szint alá.

Olaj: Kiéleződni látszik az árháború, a Saudi Aramco bejelentette, hogy a maximális kapacitását a korábbi napi 12 millió hordóról 13 millió hordóra növeli a szaúd-arábiai energiaminiszter utasítására. Ez is afelé mutat, hogy amennyiben nem lesz a következő hetekben OPEC+ megállapodás, akkor jelentős túlkínálat jelentkezhet az olajpiacon áprilistól. A piaci szereplők egyébként óvatosan optimisták a gazdasági élénkítési programokkal kapcsolatban, az olajárak mérsékelten felpattantak a hétfői esés után. Az olajárfolyamokra az OPEC felől érkező esetleges bejelentések mellett a mai napon érkező amerikai olajkészlet adatok is hatással lehetnek.

Demokrata előválasztás: Joe Biden újabb nagy győzelmet aratott a második Szuperkedden, a demokrata előválasztások újabb fordulójában. Michigan, Missouri, Mississipi és Idaho államokban is fölényesen győzött Biden, míg Washington államban szoros volt az eredmény, Észak-Dakotában pedig hiába nyert Sanders, onnan csak 5 delegáltat kapott, ahogyan Biden is. Így összességében 160 delegálttal többel rendelkezik Biden, mint Sanders. Ugyan még jó néhány forduló hátra van az előválasztásokból Biden fölénye egyre növekszik.

Adidas: A vállalat ma reggel tette közzé gyorsjelentését, azonban a jelentésen kívül sokkal fontosabb az Adidas előrejelzése, mivel a cég az első negyedévben 800 és egymilliárd euró közötti bevételvisszaesésre számít Kínában. Ez a negyedéves árbevétel hozzávetőlegesen 15 százaléka.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.