KBC Equitas
2020. március 6. 8:20

9 fontos hír ma reggel

   

Piacok: Nem ért véget a hullámvasutazás a piacokon, tegnap 3 százalék feletti eséseket láthattunk az amerikai indexekben. Az európai indexek csupán 1,5-2 százalékkal estek, a BUX index pedig stagnálni tudott tegnap. Az ázsiai indexek esnek ma reggel, és a határidős DAX index is 2 százalékos mínuszban áll.

Koronavírus: Globálisan 98 ezer fölé emelkedett a fertőzöttek száma. Pozitívum, hogy Kínában egyre csökkenő új esetszámról van hír, az USA-ban és Európában azonban óriási növekedést jelentettek az esetek számában.  Olaszországban 25 százalékkal nőtt a regisztrált fertőzöttek száma egy nap alatt, ezzel 4000-et közelíti az érték, Németországban pedig 80 százalék feletti növekedés után 480 fertőzöttről tudunk. Magyarországon 4 fertőzöttről tudunk eddig.

Kötvényhozamok: A kötvényhozamok tegnap újra esésnek indultak, az amerikai 10 éves államkötvény hozama ma reggel már 0,8 százalékra csökkent. A kötvénypiac egyébként már teljesen beárazott további 50 bázispontnyi kamatvágást március 18-ra, és idén könnyen elérheti a 0 százalékos határszintet az alapkamat, ami után QE és szóbeli iránymutatás marad a monetáris politikai eszköztárban.

Arany: Az arany jól teljesít a hozamesés környezetében, ma reggel 1680 dollár fölé is emelkedett az árfolyam. Az aranyról már sokat írtunk mostanában, tegnap például a Barrick Gold kapcsán, előtte pedig kedden.

OPEC: Az OPEC képviselõi újabb másfél millió hordós napi kitermelés-csökkentésrõl tettek javaslatot, azonban Oroszország nem egyezett bele a kitermelés visszafogásába. Az egyeztetések a mai napon tovább fognak folytatódni, az ezekkel kapcsolatos kommentek pedig jelentõsen befolyásolhatják az olaj árfolyamát, amely a tegnapi tõzsdei visszaeséssel együtt ismét lefordult, és a WTI 45,5 dollár közelébe a Brent pedig 50 dollár alá süllyedt.

USA makroadatok: Amerikából gyári megrendelési adatok érkeztek január hónapra vonatkozóan tegnap, ahol a várt 0,1 helyett 0,5 százalékos csökkenés volt tapasztalható a december havi 1,9 százalékos növekedés után. Ma februári munkanélküliségi adatok érkeznek az amerikai piacnyitás előtt, a várakozások szerint csökkenhet az új nem-mezőgazdasági dolgozók száma, a munkanélküliségi ráta pedig változatlan maradhat 3,6 százalékon. Emellett januári külkereskedelmi adatok is érkeznek, ebben azonban a koronavírus hatása csak mérsékelten jelentkezhet.

Német makroadatok: Januárban 5,5 százalékkal bővültek a német gyáripari megrendelések hó/hó alapon, ami éves alapon 1,4 százalékos csökkenésnek felel meg. Ezek mindkét összevetésben a vártnál jelentősen jobb adatok.

Kína: Ismételten szombaton teszi közzé Peking a vélhetően kellemetlen makroadatokat, ezúttal a kereskedelmi mérlegadatokra figyelhet a piac a múlt heti nagyon gyenge PMI-adatok után.

OTP: Több mint 400 milliárd forintos éves profitot ért el az OTP Bank, az újabb rekordévhez hozzájárult a kedvező makrogazdasági környezet, valamint a tavalyi évben lezárult, összesen 6 felvásárlás. Az OTP profitabilitása az európai bankszektorban is kiemelkedő, és bár az idén lassulhat a növekedés üteme, de a menedzsment kilátásai pozitívak. A tavalyi év után a részvényesek 248 forintos osztalékra számíthatnak.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.