KBC Equitas
2017. április 20. 8:46

9 fontos hír ma reggel

   

A tegnapi jó teljesítményt követően ma mínuszban nyithatnak az európai piacok. A hétvégi francia elnökválasztás miatti kockázatok inthetik óvatosságra a befektetőket. Ma több fontosabb európai vállalat is közzétette negyedéves gyorsjelentését, köztük az Unilever, a Danone, és a Nestle is, valamint az eurózónára vonatkozó áprilisi előzetes fogyasztói bizalom index is fontos lehet.

Az amerikai tőzsdéken nem volt egyértelmű az irány tegnap. A Dow Jones közel 0,6 százalékos mínuszban zárta a napot, amit a benne nagy súllyal szereplő IBM közel 5 százalékos esése okozott. A felülteljesítők közé a pénzügyi szektor tartozott, miután a Morgan Stanley kedvező gyorsjelentést tett közzé. A fontosabb vállalatok közül ma a Visa, a Verizon, és a Philip Morris teszi közzé gyorsjelentését.

Átragadt az Európában tapasztalható pozitívabb hangulat a magyar tőzsdére is. A BUX 0,5 százalékos pluszban zárta a napot, ebben legnagyobb segítsége az OTP 1 százalékos, valamint a Mol 0,4 százalékos emelkedése volt. A Richter kisebb, 0,2 százalékos pluszban zárt, míg a Magyar Telekom nem mutatott érdemi elmozdulást.

A többek között a Molban is 7,14 százalékos részesedéssel bíró ománi nemzeti olajvállalat bizonyos eszközeinek eladását tervezi az ország olajminisztere szerint, írja a Bloomberg. A beszámoló szerint bizonyos eszközök tőzsdére való bevezetését fontolgatják, de arra vonatkozóan nem látni konkrét utalást, hogy a nemzetközi befektetéseivel mit tenne a vállalat. Ezek közül a Molban levő részesedés számít az egyik legkisebbnek. Tavaly szeptemberben mindenesetre az olajminiszter azt mondta, nagyon elégedett a Molban levő befektetésükkel, és komolyan megfontolnák, hogy tovább növeljék részesedésüket. 

3 százalékos mínuszba csúszott az eBay részvénye zárás után, a tegnap esti gyorsjelentésből ugyanis az derült ki, hogy az cég nem tudja hozni az online kereskedési iparágban látott dinamikus növekedési ütemet. Az eBay bevétele csak 2,2 milliárd dollárra nőtt a tavalyi 2,1 milliárdhoz képest, és az aktuális negyedévre vonatkozó előrejelzése is elmaradt az elemzői várakozásoktól.

A vártánál kedvezőbb negyedéves gyorsjelentésről számolt be az Unilever. Az értékesítés nagyobb, 2,9 százalékos bővülést mutatott az elemzők által várt 1,9 százaléknál. A vállalat árbevétele 6,1 százalékkal tudott nőni éves alapon 13,3 milliárd euróra. A vállalat menedzsmentje azt is elmondta, hogy továbbra is elérhetőnek tartják az egész évre kitűzött 3-5 százalékos bevételnövekedést. 

A Nestle is a vártnál jobb számokat tett közzé negyedik negyedéves gyorsjelentésében. Az értékesítés organikus növekedési üteme 2,3 százalékkal tudott emelkedni az elemzők által várt 2 százalékhoz képest. Az értékesítés növekedése főleg a készételek és az ital szegmensnek köszönhető. A vállalat vezetése megerősítette a 2017-re vonatkozó növekedési kilátásokat.

Optimista az amerikai piaccal kapcsolatban az Adidas, a vezérigazgató szerint látványos profitjavulás jöhet majd. Ezzel együtt Kínában lassulásra számít a vezető, noha ebben látják a német cégnél a legnagyobb potenciált. Az árfolyam egyébként az utóbbi hetekben 180 euró közelében oldalazott.

6 hetes mélypontjára ütötték az olaj árfolyamát, miután az EIA közzétette a heti készleteadatokat. Az ügynökség arról számolt be, hogy az amerikai olajkészletek 1 millió hordóval csökkentek, ugyanakkor az amerikai kitermelés tovább emelkedett, melynek hatására 3,8 százalékot csökkent a nyersanyag árfolyama. A WTI jelenleg 50,6 dolláron, míg a Brent 53,1 dolláron áll. 


Jogi nyilatkozat

A fenti elemzést a KBC Securities állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. Az elemzésben szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített elemzését tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. Az elemzésben szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben az elemzésben a KBC Securities további elemzéseire alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó elemzésben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy az elemzésben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen elemzés útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak így az elemzésben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését a belga pénzügyi felügyelet, a CBFA (Commissie Voor Het Bank-, Financie- en Assurantiewezen) ellenőrzi.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities Magyarországi Fióktelepének előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen elemzés tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen cikk nem a befektetési elemzések függetlenségének elomozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.

Szeretnék hasonló híreket kapni!
Adja meg e-mail címét, és heti hírleveleinkben küldjük el a legfrissebb elemzéseinket!

Adatait az adatkezelési tájékozatónak megfelelően kezeljük, e-mail címét nem adjuk ki harmadik fél számára.