KBC Equitas
2020. március 17. 13:49

9 fontos hír ma délután

   

Piacok: A kezdeti emelkedés után újra mínuszba fordultak az európai indexek, jelenleg 1-2 százalék közötti csökkenés látható tegnap óta. Az amerikai határidős indexek is a limittel emelkedésből mostanra enyhébb emelkedésre váltottak. A BUX 4 százalék feletti csökkenésben van ma is.

Fed: A Fed 8 amerikai nagybankkal, köztük a JP Morgannel és a Goldman Sachs-szel összefogva a Fed diszkont-ablakának újbóli használatára készülnek, hogy megszüntessék az ahhoz kapcsolódó negatív asszociációkat. A megoldás arra szolgál, hogy jegybanki likviditást kapjon bármely bank, amikor az a piacról nem, vagy csak nagyon drágán tudna. A megoldás még az 1929-es válságban stigmatizálódott, amikor a jegybanki likviditási igény iránti kérelmet a piac gyengeségnek ítélte, ezzel még nagyobb bajba sodorva az adott kereskedelmi bankot. A megoldás sikeres újbóli használatba vétele enyhíthetné a feszültségeket a pénzügyi rendszerben, és lehetővé tenné a vállalati hitelkeretek kihasználását, és akár bővítését is anélkül, hogy a bankrendszer bajba kerülésétől kelljen féni.

Arany, olaj: Az arany ma sem talált még magára, ma is csökkenés látható az árfolyamban. Egyelőre tehát a nemesfém sem tölti be menekülő eszköz szerepét. Az olaj a nap eleji emelkedésből mostanra csökkenésbe fordult át.

ZEW index: A hangulaton nem segített a ma délelőtt közzétett németországi ZEW index sem, amely messze alulmúlta a várakozásokat. Pedig a várakozás sem volt annyira felfokozott, mínusz 30-at jelzett előre a konszenzus, ehhez képest a jelenlegi szituáció megítélésére vonatkozó ZEW index értéke mínusz 43, míg a jövőbeli várakozásokra vonatkozó mínusz 50 lett.

Regeneron: A vállalat bejelentése szerint már több száz, a jelenlegi koronavírust semlegesítő antitestet azonosítottak, és április közepéig megkezdődhet a terápiás készítmény nagyüzemi gyártása. A vállalat szerint a folyamat a klinikai tesztelési szakaszba kora nyárra érhet. A részvény az elmúlt hetek egyik legjobban teljesítője volt az S&P 500 komponensei közöl, és mi is felhívtuk rá a figyelmet. Ma több mint 10 százalékos pluszban nyithat a papír.

Filmipar: Bezár a mozik jelentős része az Egyesült Államokban, a Regal mozilánc határozatlan ideig szünetelteti a vetítéseket, míg az AMC mozijainak felfüggesztése előre láthatólag 6-12 hét közötti időtáv lehet. A film- és sorozatgyártókat is nagyban érinti a járvány, a Disney több filmjének forgatását is leállította, míg a Netflixnél a Stranger Things újabb évadának forgatása kényszerült szüneteltetésre.

Előválasztás: Folytatódik ma este a demokrata előválasztás. Négy államban tartottak volna ma voksolást, azonban Ohio-ban a járvány miatt ezt elhalasztották, a másik háromban (Arizona, Florida, Illinois) viszont megrendezik az eseményt. A felmérések szerint mindhárom államban a mérsékelt demokrata, és ellenfelénél, Bernie Sandersnél piacbarátabbnak tartott Joe Biden az esélyes.

Magyar Telekom: A koronavírus járványra való tekintettel a Magyar Telekom nem tartja meg a 2020 április 8-án esedékes Éves Rendes Közgyűlését. Ennek egyik legfontosabb következménye, hogy a közgyűlés elhalasztása az osztalék kifizetésének, valamint a részvény-visszavásárlási program időpontjának is a csúszását eredményezheti.

Forint: A forint tovább gyengült ma az euróval és a dollárral szemben is, az euróval szemben új történelmi mélypontra került ma, 349 felett is járt az árfolyam. A 3 hónapos BUBOR egyébként 65 bázispontra csökkent, ami enyhe mérséklődést jelent a tegnapi bejelentéseknek is köszönhetően.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.