KBC Equitas
2017. augusztus 11. 14:42

9 fontos hír ma délután

   

Az Észak-Koreával kapcsolatos feszültségek tovább fokozódnak, miután Donald Trump azt nyilatkozta a Twitteren, hogy az Egyesült Államok készen áll a katonai megoldásokkal, amennyiben Kim Dzsong Un a támadást választja. Az európai részvényindexek 1,4 és 0,2 százalék közötti mínuszban mozognak, valamint a tengerentúli piacok is hasonlóképpen negatív tartományban nyithatják a mai kereskedést. A félelemindexként is emlegetett Vix index 6,5 százalékkal tovább emelkedett, de mostanra már mérsékelt csökkenésben van.

A vártnál lassabb ütemben nőtt az infláció mértéke az Egyesült Államokban júliusban.  A várt 0,2 százalékos növekedés helyett, csak 0,1 százalékot emelkedett a mutató az előző hónaphoz képest. A dollár árfolyama hirtelen gyengülni kezdett a hírre (hiszen az adat a kamatemelés lehetőségét későbbre tolja a várakozások szerint), így az EUR/USD árfolyama 1,1808-nál jár.

A magyar tőzsdén vegyes hangulat tapasztalható. Emelkedést a Richter és az OTP tud felmutatni 0,6 és 0,2 százalékos erősödéssel, míg a Magyar Telekom 0,6, a Mol pedig 0,4 százalékos gyengülést hozott össze.

Megerősítette a korábban már kitűzött idei céljait az OTP, ezek szerint legalább 15 százalékos saját tőke arányos megtérülés várható a banktól, ami az első félév számai alapján bőven hozhatónak is tűnik. A harmadik negyedévet követően már akár beszélhet arról a bank, hogy osztalékot emeljen, saját részvényeket vásároljon, vagy extra osztalékot fizessen, mondta el Bencsik László vezérigazgató-helyettes a Portfolio.hu szerint. Az extra osztaléknak ezek közül a legkisebb az esélye. Ezeken túl az OTP megint megerősítette, hogy akvizíciókon keresztül szeretne tovább nőni akár olyan országban is, ahol piacvezetők. A magyar gazdasági kilátások kapcsán optimisták, még jó pár kedvező évre számít a menedzsment.

10 Airbus A321CEO vásárlásáról döntött a Wizz Air közgyűlése ma.  A vállalat árfolyama 1,1 százalékos erősödést mutat a mai kereskedésben.

4,3 százalékkal 820 900 darabra nőttek a Volkswagen csoport eladásai júliusban. Leginkább Kínában tudott nőni az értékesítés 8,1 százalékkal, azonban az Egyesült Államokban 2,4, míg Németországban 5,9 százalékkal csökkentek az eladások. A részvények árfolyama kisebb, 0,2 százalékos csökkenésben vannak.

22,7 százalékos mínuszban nyithat a J.C Penney árfolyama, miután gyenge gyorsjelentést tett közzé a vállalat. Az amerikai kiskereskedelmi lánc 9 centes tisztított egy részvényre jutó veszteséget ért el, míg az elemzők csak 4 centes veszteséget vártak. Árbevétel tekintetében a várakozások fölött teljesítettek, azonban az EBITDA is alulmúlta a várakozásokat, 196 millió dollárt mutattak ki a soron a várt 210 millió dollár helyett. A menedzsment megerősítette az évre vonatkozó várakozásait.

Újból csökkenésbe fordult át az olaj árfolyama a Nemzetközi Energia Ügynökség frissen publikált várakozásait követően. Eszerint az olaj iránti erős kereslet ellenére hosszabb időbe is beletelhet az egyensúlyi állapot elérése a piacon. Ezért az OPEC kitermelés csökkentési megállapodásának gyenge betartása indokolható főleg Algéria, Irak, valamint az Egyesült Arab Emírségek részéről.  A WTI hordónkénti árfolyama 48,3, a Brent pedig 51,67 dolláron áll.

Kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak a befektetők az elmúlt napokban, a részvénypiacok esnek, a félelem indikátorként aposztrofált VIX index pedig kilőtt. A menedékeszközök viszont igen jól állják a sarat, köztük például az arany, és a vele szoros együttmozgásban levő aranybányák is. Az utóbbiakat követő GDX ETF ráadásul egy tavaly nyár óta tartó csökkenő trendvonalat is megtört, amivel akár nagyobb emelkedés előtt is megnyílhatott az út. Részletes elemzésünket itt olvashatják.


Jogi nyilatkozat

A fenti elemzést a KBC Securities állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. Az elemzésben szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített elemzését tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. Az elemzésben szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben az elemzésben a KBC Securities további elemzéseire alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó elemzésben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy az elemzésben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen elemzés útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetok értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak így az elemzésben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését a belga pénzügyi felügyelet, a CBFA (Commissie Voor Het Bank-, Financie- en Assurantiewezen) ellenőrzi.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities Magyarországi Fióktelepének előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen elemzés tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen cikk nem a befektetési elemzések függetlenségének elomozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.

Szeretnék hasonló híreket kapni!
Adja meg e-mail címét, és heti hírleveleinkben küldjük el a legfrissebb elemzéseinket!

Adatait az adatkezelési tájékozatónak megfelelően kezeljük, e-mail címét nem adjuk ki harmadik fél számára.