KBC Equitas
2017. április 19. 14:35

9 fontos hír ma délután

  

Kissé fellélegeztek az európai piacok a tegnapi esés után. Bár az FTSE 100 egyedüliként 0,4 százalékos mínuszt mutat, ez a ma fél 4 előtt tartandó brit parlamenti szavazásnak köszönhető az előrehozott választásról, ennek ellenére az angol font 6 havi csúcsra emelkedett.

A tengerentúli piacok is pozitív tartományban nyithatnak a határidős részvényindexek alapján. A tegnapi kiábrándult hangulat főleg a csalódást keltő gyorsjelentések miatt volt, ma azonban a Morgan Stanley jelentése visszahozhatja a jó hangulatot. A ma este érkező Fed Bézs-könyvre is érdemes lesz odafigyelni.

A magyar piacra is átragadt az Európa többi részéből érkező jó hangulat. A BUX 0,3 százalékos emelkedést mutat, amit az OTP 0,8 és a Mol 0,5 százalékos növekedése húznak. A Magyar Telekom is kisebb emelkedésben van, azonban a Richter csak minimálisan tudott elmozdulni.

Ma tartja éves rendes közgyűlését a Plotinus, ahol a legfontosabb napirendi pont az lett volna, hogy megszavazzák-e a tőzsdéről való kivezetést. A részvételi szám hiánya miatt azonban nem tudták megszavazni a rendelkezést, ugyanis nem jelent meg az 50 százalék +1 szavazati joggal bíró részvénytulajdonos, így erre egy megismételt közgyűlés keretében kerülhet sor.

Lassan fél év telik el a Duna House tőzsdei bevezetése óta, de a részvény árfolyama továbbra sem tud formába lendülni. Az éves számok sem tudták eloszlatni a céggel kapcsolatos kételyeket, noha a gyengébb üzemi eredmény nagyrészt egyszeri tételekre vezethető vissza, és az első negyedéves főbb mutatók sem lettek annyira rosszak. Véleményünk szerint továbbra sem drágák a részvények, de a bizalomhoz szükség lenne további számokra a lengyel terjeszkedésről, vagy legalább a csökkenő trend megtörésére az árfolyam kapcsán.

Fölülmúlta az elemzői várakozásokat a Morgan Stanley első negyedéves gyorsjelentése.  A bank árbevétele 9,75 milliárd dollár lett, a 9,29 milliárd dolláros elemzői várakozásokhoz képest. Az egy részvényre jutó eredmény soron 1 dollárt ért el a bank, ami szintén meghaladta a 90 centes várakozást. A megugró árbevétel nagyrészt a jól teljesítő kötvény üzletágnak (ami megduplázódott éves alapon), valamint a szintén jól teljesítő befektetési banki üzletágnak köszönhető. A nyitás előtti kereskedésben 2,3 százalékos pluszt mutat a részvény.

A BlackRock is szép eredményekről számolt be első negyedéves gyorsjelentésében. A világ legnagyobb alapkezelőjének árbevétele kismértékű emelkedést mutatott, így 2,82 milliárd dollárt ért el, azonban ez alulmúlta a 2,86 milliárd dolláros elemzői várakozást.  A nettó eredménye azonban 31 százalékkal tudott nőni éves alapon 862 millió dollárra. A tisztított egy részvényre jutó eredménye 5,25 dollár lett, ami fölülmúlta az 4,89 dolláros várakozást. Az alacsony költségű ETF-ekbe áramló nagymennyiségű tőke, valamint a negyedévben látott tőkepiaci rali segítette az eredmény elérését. A nyitás előtti kereskedésben 0,4 százalékos csökkenést mutat a részvény.

1 dolláros pluszban nyithat a Facebook ma délután, amivel új történelmi csúcsok felé indulhat el a részvény árfolyama. Mark Zuckerberg tegnap kiemelte az F8-as fejlesztői konferencia első napján, hogy a kiterjesztett valóság területén főleg az okostelefonokra fókuszálna, semmint várna az erre alkalmas szemüvegekre.

Bár a tőkeemelés április első hetében sikeresen zárult, a Deutsche Bank árfolyama azóta sem igazán tudott magához térni. A hónapok óta épített kereskedési sáv aljánál vagyunk ugyan, és tegnap még egy emelkedés irányába mutató jelzés is megjelent a grafikonon, mégse tudunk felhőtlenül optimisták lenni.  


Szeretnék hasonló híreket kapni!
Adja meg e-mail címét, és heti hírleveleinkben küldjük el a legfrissebb elemzéseinket!

Adatait az adatkezelési tájékozatónak megfelelően kezeljük, e-mail címét nem adjuk ki harmadik fél számára.

Jogi nyilatkozat

A fenti elemzést a KBC Securities állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. Az elemzésben szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített elemzését tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. Az elemzésben szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak. Amennyiben az elemzésben a KBC Securities további elemzéseire alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó elemzésben foglalt iránymutatások nélkül. A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy az elemzésben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek. A KBC Securities jelen elemzés útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak így azelemzésben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.
A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését a belga pénzügyi felügyelet, a CBFA (Commissie Voor Het Bank-, Financie- en Assurantiewezen) ellenőrzi.
Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities Magyarországi Fióktelepének előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen elemzés tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni. 
A jelen cikk nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.