KBC Equitas
2020. július 30. 8:41

8 fontos hír ma reggel

    

Piacok: Az európai piacok inkább stagnáltak tegnap, a DAX minimális mínuszban, a FTSE 100 pedig minimális pluszban zárt, a francia tőzsdeindex pedig fél százalékkal került feljebb. Az amerikai piacon már kicsit jobb volt a hangulat, az S&P 500 és a Nasdaq is több mint 1 százalékkal került feljebb. A BUX index fél százalékos pluszban zárt, bár elég vegyes volt a kép az egyes részvények szintjén. A Richter 3, a Mol pedig 2 százalék felett drágult, az OTP azonban bő 2 százalékkal esett tegnap. Ma reggel Ázsiában vegyesen teljesítenek a tőzsdék, és Európában is csak mérsékelt emelkedésre van kilátás nyitás után.

Fed: A Fed a vártnak megfelelően nem változtatott a mostani 0 közeli irányadó kamaton, és megerősítette az eddigi ígéreteit, mely szerint minden eszközt bevet a továbbiakban is, hogy támogassa a gazdaságot. Továbbra is jelentős kockázatokat lát a jegybank a gazdasági kilátásokra vonatkozóan, és a vírushelyzettől tartja függőnek annak helyreállását. Emellett jelzi, hogy továbbra is jóval az év eleji szintek alatt maradt a gazdasági aktivitás, bár a mélyponthoz képest jobb a helyzet. A gyenge kereslet és az alacsonyabb olajárak pedig az inflációt lent tarthatják.

Koronavírus: Az Egyesült Államokban az utóbbi két hónap legsúlyosabb napi halálozási adatait regisztrálták a koronavírus miatt, több déli államban pedig rekordra ugrott ez a szám. Ausztráliában a napi új regisztrált fertőzési esetszám ugrott csúcsra, Brazíliában pedig a fertőzési és a halálozási számok is rekordokat döntögetnek. Az Egyesült Királyság várhatóan több európai országra is vonatkozóan dönthet kötelező karanténról a beutazások után.

Makroadatok: Ma délelőtt az Eurózóna munkanélküliségi rátájára derül fény, az elemzők 7,7 százalékot várnak júniusra. Délután pedig a múlt heti amerikai új munkanélküliségi segélykérelmek száma is kiderül, a konszenzus 1,4 millió. Emellett a szintén délután fél 3-kor érkező előzetes amerikai negyedéves GDP-adat is fontos lesz, a várakozás szerint a visszaesés 34,8 százalékos lehetett az első negyedévhez képest. Németországból délelőtt második negyedéves GDP-adat érkezik, délután pedig az előzetes júliusi inflációs számokra derülhet fény.

Olaj: A tegnap délután közzétett hivatalos EIA-statisztika szerint 10,6 millió hordóval csökkent múlt héten az amerikai olajkészletállomány. Az elemzői konszenzus félmilliós növekedést várt, így az adat óriási meglepetés, és a kereslet erősségét mutatja a súlyos járványhelyzet alatt is az Egyesült Államokban. A WTI enyhe erősödéssel reagált a hírre a jelentést követő percekben, ma reggelre azonban már nem látható nagyobb elmozdulás az olajárakban tegnaphoz képest.

Autóipar: 800 millió eurós működési veszteséget szenvedett el az első félévben a Volkswagen, a bevétel pedig 23 százalékkal csökkent tavalyhoz képest, miközben az autóeladások 27 százalékkal csökkentek. Idén továbbra is pozitív működési eredményt várnak, az újautó kereslet 15-20 százalékos csökkenése mellett. 6,56 euróról 4,86 euróra csökkentette a tavalyi év után járó osztalékot a társaság. A Renault még gyengébb, várakozáson aluli féléves számokat közölt, a francia autógyártónál 2 milliárd eurós volt a működési veszteség, az eladások pedig 35 százalékkal csökkentek.

Rengeteg gyorsjelentés érkezett tegnap este és ma reggel is, a legérdekesebbek közülük:

  • Transocean: A vártnál jobb lett a cég negyedéves jelentése, amire 7 százalékos plusszal reagált zárás után az árfolyam. A bevétel 930 millió dolláros lett, miközben a konszenzus jó 20 százalékkal ennél alacsonyabb szinten állt. A tisztított nettó profit pedig így nem mutatott érdemi mínuszt, holott a piaci szereplők erre számítottak.
  • Shell: Meglepetésre 638 millió dolláros tisztított profitot ért el a negyedévben az olajcég a várt veszteség helyett. A menedzsment az idei évre 35 dolláros átlagos Brent-árfolyamra számít.
  • Qualcomm: Erős előrejelzést adott a vállalat a második negyedéves gyorsjelentésben, így a részvények a zárás utáni kereskedésben több mint 7 százalékkal emelkedtek.
  • PayPal: Jelentősen felülmúlta a fizetési forgalom a várakozásokat a második negyedévben a PayPalnál, ezzel pedig mind bevétek és profit oldalon is megverte a várakozásokat a cég. A részvények a zárás utáni kereskedésben 3 százalékkal emelkedtek.
  • ServiceNow: 7 százalékkal esett vissza a vállalat részvénye, miután a második negyedéves gyorsjelentésben a várakozásoktól elmaradó előrejelzést adott a cég a várható előfizetések alakulásáról.
  • Credit Suisse: A vártnál erősebb adózott eredményről számolt be a Credit Suisse, a bank adózott eredménye 24 százalékkal növekedett az egy évvel korábbi szinthez képest. Ez főleg a kiemelkedő befektetési banki tevékenységnek köszönhető, miközben továbbra is magas a céltartalékolás szintje.
  • Nestle: Felülmúlta a versenytársakat a bevételnövekedésben a Nestle, és kifejezetten erős keresletről számolt be a kávéknál és az állateledeleknél a cég. A bevételek 2,8 százalékkal emelkedtek a negyedévben.
  • Orange: Közel a várakozásoknak megfelelő eredményről számolt be a cég, a befektetők pedig leginkább a francia 5G aukcióra figyelhetnek majd ősszel, amely körül több bizonytalanság is van. A vállalat 0,3 eurós időközi osztalékot fog fizetni.
  • AB InBev: A vártnál kevésbé lett rossz a sörgyártó negyedéve, a tisztított profit 34 százalékkal, az eladott volumen 17 százalékkal esett vissza. Az utóbbi hónapokban folyamatos javulást látott a cég, Kínában júniusra már rekordszámokat értek el, és Brazíliában is éves növekedés volt.

Érkező jelentések: Számos gyorsjelentés érkezik ma nyitás előtt az amerikai piacon, többek között a Mastercard, a Procter&Gamble és a Newmont is jelent. Este jönnek viszont majd a leginkább várt jelentések, a techóriások közül közzéteszi a számait a Facebook, a Google, az Amazon és az Apple is, az elemzők az Amazontól erős növekedést várnak a járvány okozta pluszkereslet miatt is, az Apple-nél pedig az új szolgáltatások bevezetésének sikeressége is érdekes lehet. A Facebooknál és a Google-nél ezúttal gyengébb számok vannak kilátásban, a járvány okozta gazdasági válságban lecsökkenhettek a digitális hirdetések, a Facebookot pedig vállalati bojkott is sújtotta.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.