KBC Equitas
2020. július 17. 8:28

8 fontos hír ma reggel

   

 

Piacok: Annak ellenére, hogy a hét eleje emelkedéssel indult a piacokon, a hét második felére elfogyott a lendület, amely talán az eddig vegyesen induló amerikai banki gyorsjelentéseknek is köszönhető. Tegnap fél százalék körüli mínuszban zártak a főbb európai tőzsdék, illetve az Egyesült Államokban is fél százalék körüli mínuszban zárt a Dow Jones, az S&P 500 valamivel jobban teljesített, viszont a technológiai cégek nem szerepeltek jól, a Nasdaq 0,7 százalékkal csökkent. A mai reggelen mérsékelt elmozdulásokat lehet látni a határidős indexek alapján, viszont az európai indexek inkább enyhe pluszt mutatnak.

EU helyreállítási alap: Az európai piacok szempontjából fontos lehet az EU-s vezetők ma kezdődő ülése a 750 milliárd eurós helyreállítási alapról. Az előzetes kommentek alapján bizonytalan lehet, hogy sikerül-e elfogadni a csomagot, viszont a tőkepiacon a kötvényeknél és a részvényeknél is inkább az optimizmus látszódik az árazásokban.

Fed: Ismét figyelmeztetett a Fed, hogy romlanak az amerikai gazdasági kilátások, azonban készen állnak, hogy kezeljék a helyzetet. Az infláció továbbra is alacsony szinten van, valamint a munkanélküliségi kérelmek száma is egyelőre még elég magas.

USA munkanélküliség: Továbbra is sokan, 1,3 millióan nyújtottak be munkanélküliségi kérelmet a múlt héten Amerikában, ami 14 ezres csökkenés az egy héttel korábbi adathoz képest. A folytatódó kérelmek száma 17,3 millió volt, ami 400 ezres csökkenés egy hét alatt, az ebből számolt munkanélküliségi ráta pedig 11,9 százalék. A segélyprogramokra továbbra is nagy igény van, összesen 32 millióan folyamodtak valamilyen segélyért a június 27-én záródó héten, ami szintén 400 ezres csökkenés egy hét alatt.

USA kiskereskedelem: Júniusban 7,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom hó/hó alapon, ami a várt 5 százaléknál jobb eredmény. Ezzel a forgalom már megközelíti az év eleji, válság előtti szinteket is, bár még kissé elmarad tőle. A kérdés persze, hogy mennyire tudja tartani magát a továbbiakban is a mutató a vírus terjedése mellett.

EKB kamatdöntés: Nem változtatott az EKB az irányadó kamaton, de továbbra is készen állnak lépni, ha a gazdasági helyzet megkívánja. Az eszközvásárlási program is tovább folytatódhat a jelenlegi 1350 milliárd eurós kereten belül, de ez 2021 közepéig biztosan rugalmasan lesz kezelve, és a lejáró értékpapírok helyére is folytatódhat az újak vásárlása legalább 2022 végéig. Emellett még a korábbi havi 20 milliárd eurós eszközvásárlás is helyben marad.

Netflix: Közel 10 százalékot esett zárás után a Netflix árfolyama a tegnapi gyorsjelentést követően. Bár az előfizetők száma több mint 10 millióval nőtt a második negyedévben, a harmadik negyedévre vonatkozó prognózis csak 2,5 milliós lett a vezetéstől, holott az elemzők több mint 5 millióra számítottak. A cég bevételei és eredménye ezzel együtt szépen emelkedett éves alapon, a gyorsjelentésről pedig ma részletesebben is írunk majd.

4iG: A társaság a Digitális Kormányzati Ügynökség által meghirdetett megjelenítő eszközök és kapcsolódó szolgáltatások teljesítése tárgyú keretmegállapodások megkötésére nyert el közbeszerzési eljárást. A két keretmegállapodásban a 4iG 4, illetve 5 közös ajánlattevői konzorcium részeként került nyertesként kihirdetésre. A társaság közleménye alapján a keretmegállapodások maximum 34750 db projektor és kiegészítő, valamint 3700 db interaktív tábla megrendelésére szólnak, azonban a megállapodás nem biztosít automatikus megrendeléseket. A 4iG ma reggel megjelent közleménye szerint pedig az IKK Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. által meghirdetett közbeszerzési eljárásán 4,2 milliárd forint értékű projektet nyert el.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.