KBC Equitas
2020. július 13. 8:28

8 fontos hír ma reggel

   

Piacok: Az amerikai és az európai indexek is emelkedtek a múlt héten, az S&P 500 közel 2, a Nasdaq 100 5, a EuroStoxx 600 azonban csak 0,4 százalékkal került feljebb. Ezzel szemben a BUX index 1 százalékkal csökkent, az OTP pedig stagnálásával felülteljesítő volt. Ma reggel Ázsiában 1-2 százalékos pluszban járnak az indexek, és a határidős indexek alapján a DAX is közel 2 százalékos pluszban nyithat.

Gyorsjelentések: A héten indul be igazán a gyorsjelentési szezon a nagybankok jelentéseivel. Holnap jelent a JP Morgan és a Citigroup is, de ma már a PepsiCo is közzéteszi a negyedéves eredményeit. A hét hátralévő részében még a Goldman Sachs és a Netflix számaira is figyelhetünk. A jelentési szezonról, és a jelenlegi várakozásokról itt írtunk bővebben. Eddig az S&P vállalataiból 17 tette közzé jelentését, melyek átlagosan 8 százalékos bevételcsökkenésről és 10 százalékos profitvisszaesésről számoltak be, mely eddig a bevételsoron negatív, eredménysoron pedig pozitív meglepetés az elemzői várakozásokhoz képest.

Koronavírus: A WHO szerint szombatról vasárnapra rekordmértékben emelkedett a fertőzöttek száma globálisan, a legtöbb új esetet az Egyesült Államokból, Brazíliából és Indiából jelentették. Az Egyesült Államok déli államaiban különösen súlyos a helyzet, csak Floridában például több mint 15 ezer volt az új esetszám egy nap alatt. Az államban ennek ellenére a Disneyland kinyitott, de egyre több az új járványellenes korlátozás Amerikában és a világ többi részén is.

Amerikai-kínai kapcsolatok: Pénteken újságírói kérdésekre Donald Trump kiemelte, hogy az amerikai-kínai kapcsolatok a járvány miatt súlyosan sérültek, az amerikai elnök továbbra is Kínát hibáztatja a járvány elszabadulásáért. A kereskedelmi megállapodással kapcsolatban megjegyezte, hogy egyáltalán nem gondolkodik most az egyezmény második fázisában, rengeteg más témával kell jelenleg foglalkoznia.

Olaj: Szerdán és csütörtökön esedékes az OPEC+ képviselőinek újabb tárgyalása, ahol a várakozások szerint a kitermelési korlátozások lazítására tehetnek javaslatot augusztustól kezdődően. Ez megfelelne a korábbi ütemtervnek, amely alapján 9,7 millió hordóról 7,7 millió hordóra mérséklődhetne a napi csökkentési kvóta. A lépés a kínálat növelésével azonban nyomás alatt tarthatja az árfolyamokat, ma reggelre mérsékelt csökkenés tapasztalható a Brent és a WTI esetében is.

Nemesfémek: Továbbra is jól teljesítenek a nemesfémek, ma reggelre az arany ismét áttörte az 1800 dolláros szintet. Eközben lendületbe jött az ezüst is, amely másfél éves csúcsot döntött ma reggelre, és fontos technikai szintet jelentő 19 dollár fölé került, így a kereskedési ötletünk is egyre jobban áll.

USA makroadatok: A héten az Egyesült Államokból a holnap érkező CPI inflációs mutatóra érdemes figyelni, amelyben az előzetes várakozások alapján enyhe növekedés jöhet az előző hónap mínusz 0,1 százalékos szintjéről. Az inflációs adat mellett csütörtökön érkező heti munkaerőpiaci statisztikák, valamint a kiskereskedelmi forgalmi adatok tartogathatnak érdekességeket.

EU makroadatok: Az Eurózóna tagországaiból is a héten érkeznek az inflációs adatok, amelyek közül leginkább a németországi mutató kaphat kiemelt figyelmet. A várakozások szerint továbbra is alacsony maradhatott júniusban az infláció az országban. A kedden érkező inflációs adat mellett a júliusi ZEW indexre is fény derül.


Jogi nyilatkozat

A fenti marketingközleményt a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe (a továbbiakban: „KBC Securities”) állította össze. A KBC Securities semmilyen garanciát vagy felelősséget nem vállal arra, hogy a leírt szcenáriók, előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és valóságban is beigazolódnak. A marketingközleményben  szereplő bármilyen előrejelzés pusztán tájékoztató jellegű. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli teljesítményre. A számszerű adatok általánosak, tájékoztató jellegűek, csak a szerző adott időpontban készített összeállítását tükrözik, és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A marketingközleményben  szereplő információk a készítők által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, azonban azok pontosságával és teljességével, valamint időbeliségével kapcsolatban a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Amennyiben a marketingközleményben  a KBC Securities további marketingközleményein alapuló ajánlások szerepelnek, azok soha nem értelmezhetők a kapcsolódó marketingközleményben foglalt iránymutatások nélkül.

A KBC Securities semmilyen módon nem garantálja, hogy a marketingközleményben említett pénzügyi instrumentumok megfelelnek az Ön igényeinek.

A KBC Securities jelen marketingközlemény útján nem nyújt konkrét és személyre szóló befektetési tanácsadást, a benne foglaltak nem minősíthetők pénzügyi eszköz jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó ajánlattételi felhívásnak vagy ajánlatnak, befektetési elemzésnek, pénzügyi elemzésnek, befektetéssel kapcsolatos kutatásnak, pénzügyi, adó- vagy jogi tanácsadásnak, így a marketingközleményben szereplő információkat Ön csak saját felelősségre használhatja fel.

A KBC Securities Magyarországi Fióktelepének működését anyavállalata révén a belga pénzügyi felügyelet, az FSMA  (Financial Services and Markets Authority) ellenőrzi, egyes, jogszabályban nevesített tárgykörök esetében pedig az MNB (Magyar Nemzeti Bank) is jogosult hatáskörében eljárni.

Felhívjuk figyelmét, hogy a jogszabályban rögzített szabad felhasználás eseteit kivéve kizárólag a KBC Securities előzetes írásbeli engedélyével lehet a jelen marketingközlemény tartalmát rögzíteni, többszörözni, terjeszteni, mások számára hozzáférhetővé tenni, nyilvánosan előadni, sugárzással nyilvánossághoz közvetíteni vagy átdolgozni.

A jelen marketingközlemény nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A KBC Securities jelen marketingközleményre is kiterjedő módon megfelelő belső eljárásokat dolgozott ki és működtet az összeférhetetlenségi esetek elkerülése, illetve közzététele érdekében. A jelen marketingközlemény készítésében részt vevő személyekre vonatkozó és a marketingközleménnyel kapcsolatos egyéb lényeges információkat a következő oldalon, a linkre kattintva talál: Anyagaink jellemzői, összeférhetetlenségi szabályok 

Iratkozzon fel napindító levélsorozatunkra!
Tájékozódjon a tőkepiac legfontosabb híreiről és történéseiről! Segítséget kaphat a tőzsdei események követésében és a kereskedésben. Ügyfeleink emellett külön levélben azonnal megkaphatják a legfrissebb elemzéseinket is.